Η 47χρονη μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τραρ που έκανε τον Σεργκέι Λαβρόφ να… βγάζει καπνούς αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος των Συντηρητικών και της Βρετανίας και κατ΄επέκταση πρωθυπουργός της χώρας.

Η Λιζ Τρας η οποία κέρδισε στην κούρσα τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, είναι ένας ευθύς άνθρωπος και πολύ φιλόδοξη ενώ διαθέτει την «εξαιρετική ικανότητα να λέει στα μέλη των Συντηρητικών αυτό που θέλουν να ακούσουν.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στη Λιζ Τρας, αύριο, 6 Σεπτεμβρίου όταν θα επισκεφτούν και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η πορεία μίας «επιζήσασας» των Συντηρητικών

Η Λιζ Τρας αποδείχτηκε να είναι η επιζήσασα των συντηρητικών κυβερνήσεων κατά τα τελευταία 12 χρόνια. Η πορεία της ήταν σταθερά ανοδική – μεταξύ άλλων από το υπ. Εμπορίου, στο υπ. Δικαιοσύνης και εν τέλει στο υπ. Εξωτερικών. Και ενώ δεκάδες ήταν οι συνάδελφοί της που έπεσαν στην παγίδα της ίντριγκας και της εσωκομματικής διαμάχης, η Τρας κατάφερε να βγει αλώβητη ακόμη και από το πρόσφατο κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την πτώση της Τερέζα Μέι. Θεωρούνταν πάντα πιστή και εργατική, χωρίς ωστόσο να γίνει μια εκτενής αξιολόγηση των επιτευγμάτων της.

Το «νεανικό αμάρτημα»

Η Λιζ Τρας δεν φαινόταν από κούνιας ότι θα ενταχθεί στους Συντηρητικούς: ο πατέρας της ήταν καθηγητής μαθηματικών, η μητέρα της νοσοκόμα και οι πολιτικές τάσεις της οικογένειας ήταν κατά βάση αριστερές. Η νεαρή Λιζ πήγαινε μάλιστα σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ίδιο ισχύει και για το ξεκίνημά της στην πολιτική, το οποίο δοκίμασε για πρώτη φορά ως φοιτήτρια στο Φιλελεύθερο Κόμμα. Βέβαια αυτό το έχει κατατάξει εδώ και καιρό ως «νεανικό αμάρτημα». Με την αλλαγή πορείας της, από φιλοευρωπαία πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 σε μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, φαίνεται να είναι επίσης αρκετά χαλαρή. Τα τελευταία χρόνια η Τρας κινείται σταθερά με πορεία όλο και πιο δεξιά.

Ο αριστερός ακαδημαϊκός πατέρας της Τρας είναι «τόσο στεναχωρημένος» για τη μεταμόρφωσή της από αντιμοναρχική και Φιλελεύθερη σε υψηλόβαθμο στέλεχος των Τόρις που δυσκολεύεται να μιλήσει γι’ αυτό», σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα. Αντιθέτως, η μητέρα της Πρισίλα, νοσοκόμα στο επάγγελμα,  στήριξε την κόρη της για την πολιτική της «ανταρσία» από την πρώτη στιγμή, προτού επιλεγεί ως υποψήφια των Τόρις το 2005. Η ίδια η Τρας έχει αποκηρύξει ουκ ολίγες φορές τις πρώην αριστερές της απόψεις και χαρακτήρισε «λάθος» μια ομιλία της υπέρ της κατάργησης της βρετανικής Μοναρχίας μετά από ένα βίντεο που εμφανίστηκε ξανά στο συνέδριο της Φιλελεύθερων το 1994.

Η υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο ότι μετάνιωσε για τα σχόλιά της που στόχευαν τη βασιλική οικογένεια επικαλούμενη το νεαρό της ηλικίας της. Τις έκανε σε ηλικία 19 ετών.

Σύζυγος του ορκωτού λογιστή Χιου Ο΄Λίρι

Η υπουργός Εξωτερικών της Γηραιάς Σλβιώνας – «η νέα Θάτσερ», όπως την αποκαλούν πολλά βρετανικά ΜΜΕ αλλά και οι επικριτές της, βρίσκεται στο πλευρό του 48χρονου ορκωτού λογιστή Χιου Ο΄Λίρι από το 1997. Έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τη Φράνσις και τη Λίμπερτι. Με την Τρας να αναρριχάται επαγγελματικά, ο σύζυγός της κατάλαβε ότι, με δύο παιδιά, έπρεπε να βάλει στο περιθώριο την καριέρα του και αποφάσισε να εργάζεται από το σπίτι αναλαμβάνοντας και την ανατροφή των δύο τέκνων τους.

Εμπνευσμένη από τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ

Θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία τη δεκαετία του 1980 έβαλε τη βρετανική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά μέσω ενός ταχύρυθμου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ένας από τους στόχους της Τρας είναι τώρα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με φορολογικές περικοπές – παρά το ότι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνουν το εγχείρημά της.

Η Τρας θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό όταν αναλάβει το αξίωμά της, είχε πει συνοπτικά. Επιπλέον θέλει να χορηγήσει δεκάδες νέες άδειες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν παίζουν κανέναν ρόλο για εκείνη. Στην εξωτερική πολιτική, από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η νέα πρωθυπουργός θέλει άμεσα να ξεκινήσει μια μάχη με την Ευρώπη και να καταργήσει το συντομότερο το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Συνθήκη για το Brexit.

Ο Άνταμ Χάρισον, από τη δεξαμενή σκέψης European Council on Foreign Relations θεωρεί ότι η Τρας αντιμετωπίζει το Brexit με «τη θέρμη ενός προσηλυτισμένου», ενώ όλη η κοσμοθεωρία της είναι «διαμορφωμένη από τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ) Ρήγκαν και τη συμμαχία της Μεγάλης Βρετανίας με τις ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας και Κίνας, χωρίς τη βοήθεια των ‘δειλών’ Ευρωπαίων. Της αρέσει να εμπλουτίζει τα σχόλιά της για τη διεθνή κατάσταση με αναφορές στον Ψυχρό Πόλεμο και την ελευθερία».

Δεσμεύεται να «παγώσει» τους λογαριασμούς ενέργειας

Η Λιζ Τρας, δήλωσε την Κυριακή ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να ενισχύσει τα αποθέματα ενέργειας της χώρας, αν, όπως αναμένεται, κερδίσει την πρωθυπουργία της χώρας.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η Τρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να διαχειριστεί με θάρρος την οικονομία της Βρετανίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ύφεση.

Οι υποσχέσεις της Τρας

Επισημαίνοντας ότι κατανοεί «πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί το κόστος ζωής για όλους», η Τρας τόνισε ότι θα αναλάβει «αποφασιστική δράση για να διασφαλίσω ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να περάσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο».

«Αν εκλεγώ, σκοπεύω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου κυβέρνησης να παρουσιάσω άμεσες δράσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και τα αποθέματα ενέργειας», σημείωσε. «Αργότερα μέσα στον μήνα ο υπουργός Οικονομικών μου θα παρουσιάσει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πακέτο δράσης για την οικονομία», πρόσθεσε.

Μάλιστα, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, η Τρας εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει» τους λογαριασμούς της ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

DW, in.gr, protothema.gr