Τα τελευταία χρόνια, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) έχει θέσει ως μια από τις κύριες δράσεις του οργανισμού την Οικονομική Διπλωματία. Αρχικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η διάνοιξη ξένων αγορών, ανάγκη η οποία γίνεται όλο και πιο επιτακτική, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής αλλά και πολιτικής αστάθειας που επικρατεί. 

H γραμμή αυτή του οργανισμού συνάδει με τη στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και γενικότερα του κράτους, που θέτει πλέον την Οικονομική Διπλωματία ως έναν από τους κυριότερους άξονες της εξωτερικής πολιτικής του. Πολιτική η οποία προάγεται μέσω των Διπλωματικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου, δημιουργώντας πλέον ένα ολιστικό πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική και δράση του κράτους.

Η ανάπτυξη και βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων της Κύπρου με χώρες της ευρύτερης περιοχής και η προσπάθεια απεξάρτησης από παραδοσιακούς εταίρους, έχουν τροχοδρομηθεί στη βάση ενός οργανωμένου μοντέλου κάτω από την οικονομική διπλωματία και επιβάλλεται τώρα η ενεργός και ουσιαστική προβολή της προσπάθειας αυτής προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για υλοποίηση των στόχων της Οικονομικής Διπλωματίας, οι πρεσβείες μας έχουν πλέον αναλάβει τον καταλυτικό ρόλο να μεταφέρουν στο εξωτερικό την προαναφερθείσα προτεραιότητα και ακολούθως η επιχειρηματική κοινότητα επιβάλλεται να την υλοποιήσει, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική και ένας νέος εμπορικός άξονας στην οικονομία της Κύπρου. Επομένως, χρίζεται αναγκαία η συμμετοχή των πρεσβειών, τόσο των κυπριακών πρεσβειών στο εξωτερικό αλλά και των διπλωματικών αποστολών που εδρεύουν στην Κύπρο, με απώτερο σκοπό να μεγιστοποιηθεί το διπλωματικό και επιχειρηματικό όφελος.

Επικροτώντας αυτή την προσπάθεια, το ΚΕΒΕ σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβεί σε σειρά δράσεων με τις διπλωματικές αποστολές που εδρεύουν στην Κύπρο, προωθώντας έτσι τους στρατηγικούς στόχους και προτεραιότητες της Κύπρου στο εξωτερικό, μέσω των διπλωματικών αποστολών. Μεταξύ άλλων, διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προγεύματα με τους ξένους διπλωμάτες που εδρεύουν στην Κύπρο, που στοχεύουν στην παρουσίαση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ και στην ενδυνάμωση των σχέσεων των ξένων διπλωματών στην Κύπρο, με τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Παράλληλα, διοργανώνεται ο ετήσιος θεσμός των Βραβείων Διπλωματών, όπου βραβεύεται ένας διπλωμάτης ανά έτος για τη συμβολή του στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων της Κύπρου με τη χώρα του. 

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με την παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξένων διπλωματών και επιχειρηματιών που εδρεύουν στη Κύπρο, πάντοτε υπό την υψηλή προστασία του υπουργού Εξωτερικών. 

H Οικονομική Διπλωματία γεφυρώνει τις σχέσεις μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας με τις πρεσβείες, δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο με το οποίο θα μπορέσει να κατοχυρωθεί η θέση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή, ως ένας αξιόλογος εμπορικός και επιχειρηματικός εταίρος. 

* Ανώτερη Λειτουργός ΚΕΒΕ, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων & Οικονομικής Διπλωματίας