ΟΙ καταγγελίες για οδικές παραβιάσεις λειτουργούν αποτρεπτικά για τα δυστυχήματα; Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι, που έχουν ενώπιον τους όλα τα στοιχεία. Όπως έχει αναφερθεί, υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 180.000 οι καταγγελίες οδηγών από τις κάμερες της Τροχαίας. Δεκαέξι και πλέον μήνες μετά τη λειτουργία του συστήματος, οι καταγγελίες αν και αισθητά μειωμένες απ’ ότι την πρώτη περίοδο, ωστόσο, οι παραβάσεις κυρίως του ορίου ταχύτητας που καταγράφονται από τις κινητές κάμερες συνεχίζονται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου,  έχει δηλώσει  ότι μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή στον έναν χρόνο λειτουργίας του συστήματος, με τέσσερις κινητές κάμερες και τέσσερις σταθερές σε ένα σημείο, είχαν καταγραφεί 160.000 τροχαίες παραβάσεις. Αν υπολογιστούν και οι τεσσερισήμισι μήνες του 2023, τότε οι παραβάσεις θα έχουν ξεπεράσει τις 180.000. 

ΚΑΘΕ μέτρο, που υιοθετείται, όπως το συγκεκριμένο με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης, που χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις αλλά και καθυστερήσεις μέχρι να λειτουργήσει, κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Δεν αμφισβητούμε το μέτρο, ούτε μπορούμε να ακυρώσουμε την χρησιμότητα του, καθώς δεν έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία. Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αποτρεπτικού χαρακτήρα.

ΕΚΕΙΝΟ, που έχει σημασία, είναι  να επιβεβαιωθεί και στην πράξη ότι το μέτρο αυτό έχει μειώσει τα τροχαία δυστυχήματα. Επιβεβαιώνεται τούτο από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, που διαμορφώνονται; Θα πρέπει, συνεπώς, να απαντηθεί το βασικό ερώτημα: Οι κάμερες φωτοεπισήμανσης με την λειτουργία τους έχουν συμβάλει προς την κατεύθυνση της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων; Ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών, πάντως, αν και μειωμένος σε σχέση με τα πρώτα στάδια της λειτουργίας του συστήματος, δείχνει πως οδηγοί εξακολουθούν να οδηγούν παραβιάζοντας τον οδικό κώδικα και η συμπεριφορά τους είναι προβληματική. 

ΔΕΝ θα πρέπει να σταθούμε μόνο στα στατιστικά που διαμορφώνουν μια εικόνα. Τα στατιστικά δίνουν την εικόνα και τα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την διαχείριση του προβλήματος. Δεν επιχειρούμε να φορτώσουμε τις ευθύνες στην Αστυνομική Δύναμη, καθώς όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει φταίνε και οι οδηγοί. Η οδική συμπεριφορά αποτελεί βασικό στοιχείο στην όλη εξίσωση αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού ζητήματος.