Στις 19 του Ιούνη, γεωργοί, έχοντας τη συμπαράσταση αγροτικών οργανώσεων, θα κατέλθουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα έξω από το Προεδρικό και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που προτείνονται για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, τα μέτρα αυτά, εφόσον υιοθετηθούν, θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, ενώ ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι με την καλλιέργεια δημιουργούνται αντιπυρικές λωρίδες.

Δεκτά όλα αυτά, υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι καλλιέργειας. Κι οι αγροτικές οργανώσεις όχι μόνο θα έπρεπε να στρέψουν τα μέλη τους προς τα είδη αυτά, αλλά, παράλληλα, να τους πουν πως πριν κατέλθουν έξω από το Προεδρικό, θα ήταν χρήσιμο (όχι όμως κι ευχάριστο) να κάνουν μια στάση στα ογκολογικά τμήματα. Σαφώς και δεν ευθύνονται αποκλειστικά τα φυτοφάρμακα για τους αριθμούς των καρκίνων. Είναι όμως ένας από τους παράγοντες που τους προκαλεί. Όπως και το τσιγάρο, το οποίο επιλέγεις αν θα καπνίσεις. Τα φυτοφάρμακα δεν τα επιλέγουμε. Μας σερβίρονται στο πιάτο χωρίς να το γνωρίζουμε. Και, εκτός από την ανθρώπινη υγεία, επιβαρύνουν το περιβάλλον καταστρέφοντας το οικοσύστημα.

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε λαχανικά, φρούτα, ζώα, ψάρια, φυτά είναι προφανές ότι καταλήγουν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, στον άνθρωπο. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, από τις πιο ανησυχητικές επιδράσεις των φυτοφαρμάκων είναι η διαταραχή της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του ανοσοποιητικού συστήματος, της όρασης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, καθώς και βλάβες στο νευρικό σύστημα και στο συκώτι.

Όταν τη δεκαετία του ’30 ανακαλύφθηκε το DDT θεωρήθηκε επανάσταση, ενώ τα επόμενα χρόνια τα φυτοφάρμακα έδωσαν τέτοια ώθηση στη γεωργική παραγωγή που η ανθρωπότητα νόμισε πως έλυσε το επισιτιστικό πρόβλημα. Δημιουργήθηκε όμως ένας φαύλος κύκλος. Η πίεση για παροχή τροφίμων με χαμηλό κόστος είναι μεγάλη, όμως τα εδάφη που την παράγουν υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο καθώς το έδαφος χάνει διαρκώς τα θρεπτικά συστατικά του.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες από το ΤΕΠΑΚ και άλλους φορείς, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος κατέχει σταθερά ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβασης των ανώτατων επιπέδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μόνη λύση είναι η βιώσιμη γεωργία που δεν στηρίζεται σε χημικά. Κι ας τρώμε λιγότερο. Κι ας κερδίσουν κάποιοι πιο λίγα. Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με σχετικά λίγο πληθυσμό, θα μπορούσε άνετα να εφαρμοστεί ένα μοντέλο που δεν θα στοχεύει στην ποσότητα. Εν τούτοις, ακόμα και στα μέτρα που προτείνει η ΕΕ για μείωση των φυτοφαρμάκων λέμε «όχι» και ζητούμε εξαίρεση.