Αλέξης Τσίπρας, 48, Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, πρώην Πρωθυπουργός (2015-2019). Μετά από την συντριπτική, όπως χαρακτηρίστηκε, ήττα του κόμματός του ΣΥΡΙΑΖΑ στις δύο συνεχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, παραιτήθηκε για να διευκολύνει την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

«Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα. Το βράδυ των εκλογών είπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να ανοίξει έναν νέο», είπε στην αρχή της μακράς δήλωσής του το μεσημέρι χθες στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, στο οποίο έφτασε με τζιπ και από το οποίο έφυγε με μοτοσικλέτα.

Ακούγονται διάφορα ονόματα για τους υποψηφίους διαδόχους του, αλλά πιο πολύ ακούγονται προσεκτικά διοχετευμένοι ψίθυροι ότι, εάν λόγω της πανσπερμίας διαφορετικών τάσεων στο κόμμα δεν καταστεί δυνατή η εκλογή ενός, ή μιας (διότι «παίζει», και δυνατά μάλιστα το όνομα μιας γυναίκας, της Έφης Αχτσιόγλου), δεν αποκλείεται να επανέλθει «εξ’ ανάγκης» ο κ. Τσίπρας και να ηγηθεί ξανά του κόμματός του, ως «σωτήρας και εγγυητής» τουλάχιστον ως τις επόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Το ερώτημα «και τώρα, σύντροφοι;», αποκτά ιδιαίτερα βάρος. Όπως και να έχει, θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά…

«Οι διαδικασίες δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες καθώς στελέχη του κόμματος ήδη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν προβληματισμό για όσα θα ακολουθήσουν. Η διαβεβαίωση Τσίπρα, ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες, εκλαμβάνεται ως μια προσωπική δέσμευση πως δεν θα αφεθεί το κόμμα να παρασυρθεί σε διαμάχες και σε ανταγωνισμούς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη φθορά», γράφει η έγκυρη Καθημερινή.

Οι πληροφορίες του «Φ», πάντως, λένε πως ό,τι και να γίνει, ο άνθρωπος που πήρε το κόμμα της Αριστεράς με μονοψήφιο ποσοστό και το έκανε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Ο ίδιος έχει το βλέμμα στραμμένο προς την Ευρώπη. Και, μέσω αυτής, ίσως επιστρέψει πάλι δριμύτερος!

Όταν, όμως, κατασταλάξουν οι συγκινήσεις της χθεσινής μέρας και επιστρέψει στον «πραγματικό κόσμο» και τις πολλές και δύσκολες απαιτήσεις του η ματιά του ψύχραιμου και απλού πολίτη, θα καταγράψει ψύχραιμα τα υπέρ και τα κατά της ως τώρα πορείας του. Για τους πολλούς επικριτές του, μόνο δύο πράξεις του τον έκαναν ανεκτό: η επιτόπια στροφή (άλλως κωλοτούμπα) που έκανε αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2015, διαγράφοντας το συντριπτικό «Όχι» της πλειοψηφίας του λαού και τσιμεντώνοντας τελικά το «Ναι», και η συμφωνία των Πρεσπών με το οποίο έδωσε τέλος στο λεγόμενο Μακεδονικό πρόβλημα.

Υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι, ξέροντας καλά τον Τσίπρα, πιστεύουν πως «το γεγονός ότι φεύγει, δείχνει ότι ούτε και αυτός δεν πιστεύει πια σε ένα μέλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ».