Το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για ανατροπή στις Ευρωεκλογές. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει νίκη. Μπορεί να γίνει; Μόνο με θαύμα. Και θαύματα στην πολιτική δεν γίνονται.

Βέβαια η αναφορά για θαύμα στη βάπτισή του, το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε μιλώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο προ ημερών στη Νέα Υόρκη, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και ενόχληση σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μιλάει ανοικτά

Πάρα πολλοί σοκαρίστηκαν και το είπαν, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώτος ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι και σύνηθες σε ένα κόμμα που πιστεύουν στον ορθολογισμό και πάρα πολλοί είναι άθεοι να βλέπουν δημοσιεύματα ότι ο κ. Κασσελάκης είπε πως στην κολυμβήθρα της βάπτισής του σχηματίστηκε ο σταυρός στο νερό με το λάδι και τότε ο Ιάκωβος Τσαλίκης, μετέπειτα Άγιος, είπε ότι αυτό το παιδί ή παπάς θα γίνει ή κάποιος σπουδαίος.

Ακόμα και ο Αλ. Τσίπρας, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ξαφνιάστηκε αρνητικά από τη συγκεκριμένη αναφορά. Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός που βλέπει πολλά αρνητικά εδώ και μήνες, είχε φροντίσει πρόσφατα, πριν την αναχώρηση του Στ. Κασσελάκη για τις ΗΠΑ, να στείλει το μήνυμά του: δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική.

Και αυτό το συμμερίζονται πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η συντριπτική πλειοψηφία δεν μιλάει ανοικτά καθώς δεν θέλει να βρεθεί στη «γωνία» από την ηγεσία του κόμματος. Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης και εκ των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη με τον τρόπο του, έγραψε δημόσια: «Στέφανε, ο σταυρός που σχηματίστηκε είναι αυτός που κουβαλάμε εμείς που ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως ο Στ. Κασσελάκης, που δεν χαρακτηρίζεται ως ορθολογιστής με τέτοιες αναφορές περί θαυμάτων, προσπάθησε να το ξεπεράσει, με την επισήμανση: «Το υπεραναλύετε, δεν έχω αλλάξει πολιτικές θέσεις»Και το μόνο θαύμα που βλέπει ο ίδιος τώρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί στα πόδια του και έχει αναστηθεί μετά από όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια.

Χωρίς αντίπαλο

Και όμως, πολλά «θαυμαστά» για κόμμα της Αριστεράς, όπως το χαρακτηρίζουν τα μέλη και τα στελέχη του, γίνονται το τελευταίο διάστημα από τον ίδιο τον πρόεδρό του, ο οποίος χτίζει ένα καινούργιο κόμμα που δεν θυμίζει σε πολλά τον πολιτικό σχηματισμό του οποίου ηγήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το κατά πόσο έχει γίνει η πολιτική ανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη συζήτηση που έχει πολλές αναγνώσεις. Υπάρχει βεβαιότητα ως προς αυτό; Εάν σταθεί κανείς στα λεγόμενα του Αλ. Τσίπρα μάλλον όχι. Δεν είναι και υποστήριξη στον νέο πρόεδρο, όταν λέει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο, και κινδυνεύει να βγει δεύτερος.

Ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε από το Φόρουμ των Δελφών πως δεν έχει παραιτηθεί και είναι ενεργός πολιτικά και οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνίων του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται στην αναφορά του για την ανάγκη παραγωγής πολιτικής και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής.

Το μη πολιτικό κοινό

Ο τρόπος όμως που προσεγγίζει τα διάφορα θέματα ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως υπάρχει όχι απλά απόσταση, αλλά χάσμα θεώρησης των πραγμάτων. Ο Γ. Τσίπρας είπε δυνατά αυτό που πιστεύουν πολλοί και μάλιστα δεν άρεσε και στην ηγετική ομάδα και στους υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη. «Δεν εξελέγη για να μεταλλαχθούμε».

Η μετάλλαξη όμως είναι «φως φανάρι», όπως κατέγραψε και «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, και πλέον δεν είναι θέμα απλά αλλαγής θέσεων, αλλά μιας νέας αρχιτεκτονικής σε πολλά επίπεδα με υποστηρικτές του ίδιου του κ. Κασσελάκη, προσώπων που δεν είχαν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κοινό, μη πολιτικό κατά βάση, επενδύει ο Στ. Κασσελάκης. Όμως αυτό το κοινό δεν είναι πολιτικοποιημένο και ενέχει ο κίνδυνος, ενώ στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να τον στηρίζει, στις εκλογές να μην προσέλθει, π.χ. στις ευρωεκλογές να προτιμήσει την παραλία από τις κάλπες.

Επίσης, και ο τρόπος που τοποθετείται στα πράγματα δημιουργεί την αίσθηση πως μιλάει σε άλλο ακροατήριο, ακόμα και σε δεξιούς. Π.χ. προ ημερών ξεσηκώθηκε πάλι εσωκομματική συζήτηση αρνητική διότι είπε, ως απάντηση στο τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια» που ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς, ότι «η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ».

Η τοποθέτηση αυτή ενόχλησε κεντρικά στελέχη, καθώς είδαν άλλη ρητορική από την εποχή Τσίπρα, και έλεγαν πως ο πρόεδρος του κόμματος νομιμοποιεί με τον τρόπο αυτόν την αναχρονιστική ρητορική της Δεξιάς.

Ο φίλος «πανελίστας»

Ακόμα και η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να μιλάει συνέχεια σε εκπομπές lifestyle ή τα λεγόμενα πρωινάδικα ενοχλεί τους Συριζαίους, όπως την Πέμπτη στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, όπου υπερασπίστηκε τα όσα είπε για το θαύμα στην κολυμβήθρα του.

Μια άλλη περίπτωση ήταν ο τηλεοπτικός Δημήτρης Παπανώτας, που έχει καλή σχέση με τον Στ. Κασσελάκη, με συμμετοχή σε πολλά πάνελ ανάλαφρων εκπομπών, και εξελέγη από τα μέλη για να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο Δ. Παπανώτας βρέθηκε στη γωνία για σεξιστικές του δηλώσεις σχετικά με κακοποιημένες γυναίκες, όπως έλεγαν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος έκανε λόγο για κοπτοραπτική και προέβη και σε διευκρινιστική δήλωση.

Αντέδρασαν πολλοί στο παρασκήνιο και δημόσια, οι υποψήφιες για την Ευρωβουλή Σοφία Μπεκατώρου και Δώρα Τσαμπάζη, με αποτέλεσμα το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης να τον θέσει εκτός ο Στ. Κασσελάκης. Πάντως και αυτή η επιλογή, αν και ψηφίστηκε, ήταν ενδεικτική της άποψης Κασσελάκη για το κοινό που θέλει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρών» και ο Τσίπρας

Παρά τις ενστάσεις που έχει, ο Αλ. Τσίπρας παρέστη το βράδυ της Παρασκευής στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, προκειμένου, όπως έλεγαν συνομιλητές του, «να στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών».

Μάλιστα, σημείωναν με νόημα ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έλειψε ποτέ από καμία πολιτική και εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωναν αυτό που τονίζει με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός: «Αυτή η μάχη απέναντι σε μια κυβέρνηση που με τις πολιτικές της πληγώνει καθημερινά την κοινωνία και τη χώρα πρέπει να δοθεί με ενότητα».

tovima.gr