ΗΤΑΝ ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους δίνοντας τέλος στην περίοδο της επταετούς δικτατορίας, της προδοτικής χούντας.

Η χούντα «έπεσε» μετά την εισβολή της Τουρκίας στο νησί, στις 20 Ιουλίου 1974. Η προδοτική κάστα δεν άντεξε το βάρος του εγκλήματος που διέπραξε σε βάρος της Κύπρου. Υλοποίησε τα αντί-εθνικά της σχέδια, σε συνεννόηση και συνεργασία και με άλλους πρωταγωνιστές και κατέρρευσε. Αναγκάσθηκε να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς. Ήταν πλέον μονόδρομος για το δικτατορικό καθεστώς. Οι συνεννοήσεις είχαν γίνει από την 23η Ιουλίου και πραγματοποιήθηκαν και επαφές, συναντήσεις με πολιτικούς για τη μετάβαση στη Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι άλλες ήταν οι αρχικές επιλογές, την επομένη ημέρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι αυτοεξόριστος από το 1963, επέστρεψε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Η ΚΥΠΡΟΣ πλήρωσε το τίμημα για την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας. Η ιστορία απέδειξε το προφανές. Το δικτατορικό καθεστώς δεν άντεξε το βάρος της προδοσίας και τερμάτισε την επτάχρονη δικτατορία. Οι χουντικοί πρόλαβαν και παρέδωσαν την Κύπρο στους Τούρκους. Η διενέργεια πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974 «προσκάλεσε» την Τουρκία για να εισβάλει στο νησί.

ΣΑΡΑΝΤΑ εννέα χρόνια μετά η δημοκρατία στην Ελλάδα εδραιώθηκε. Το ελληνικό κράτος εισήλθε σε μια νέα εποχή, δημοκρατική. Εδραιώθηκε με το νέο Σύνταγμα και με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης, ό,τι και αυτό να σημαίνει. Υπάρχει και η άλλη άποψη πως δεν τίθεται θέμα ολοκλήρωσης της Μεταπολίτευσης καθώς στις δημοκρατίες υπάρχει μια συνεχής εξελικτική πορεία, η οποία διαμορφώνεται με βάση τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα.  Η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία συμπληρώνει 49 χρόνια και βαδίζει στα 50, μισόν αιώνα. Είναι μια σημαντική χρονική συγκυρία.

ΓΙΑ την Κύπρο αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να είναι ισχυρή και με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τα προβλήματα, πρέπει να βλέπουμε πάντα μπροστά και αισιόδοξα. Στον ελληνισμό δεν ταιριάζει η μιζέρια. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και προς κάθε κατεύθυνση: Ποτέ ξανά φασισμός. Οφείλουμε όλοι να περιφρουρούμε τη Δημοκρατία, γιατί μόνο έτσι προστατεύουμε την πατρίδα.