Όπως κάθε καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα, μαζί με τις ξαπλώστρες, τα beach bars, τα selfies και, βεβαίως, τις φωτιές, έχουμε σχεδόν πάντα κάποιες λίστες με τους φοροφυγάδες επιχειρηματίες του θέρους. Το φετινό πρώτο δείγμα, είναι από μια πεντάδα νησιών, όπου τα μη δηλωθέντα από τις επιχειρήσεις –συνήθως εστίασης– ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Επειδή, λοιπόν, αυτοί οι απατεώνες (γιατί τέτοια είναι η φοροδιαφυγή) εκτός του ότι δεν ιδρώνουν με τίποτα, γιατί τα πρόστιμα τα βγάζουν ξανά μέσα σε λίγες μέρες, στερούν από κάθε πολίτη κάτι από τις υπηρεσίες που υπάρχουν χάρη των φόρων. Από την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική στήριξη εκείνων που την χρειάζονται.

Κλέβουν, δηλαδή, κάτι από τη ζωή όλων μας. Έτσι λοιπόν, μιας και δεν καταλαβαίνουν τίποτα από πρόστιμα, μήπως να ξέρουμε τουλάχιστον τα ονόματα των επιχειρήσεών τους, ώστε όποιοι θέλουμε να μην πατάμε ποτέ το πόδι μας εκεί;

Στο πολιτικό σκηνικό ανέτειλε αυτές τις μέρες, σχεδόν από το πουθενά, ένα νέο πρόσωπο. Είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, 35, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στον ναυτιλιακό χώρο, με πολύ καλές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετανάστευσε πριν από αρκετά χρόνια εξ αφορμής του σκανδάλου του παραδικαστικού κυκλώματος όπου ο πατέρας του, όπως και πολλοί άλλοι που ξεγελάστηκαν έχασαν πολλά λεφτά, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙZΑ μετά τις προηγούμενες εκλογές (πρόσωπο πολύ κοντά στον πρώην Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα), αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών και επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. Κάτι που, αν μη τι άλλο, προσδίδει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον για την ψηφοφορία, που θα γίνει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Τα μίντια, πάντως, τον έχουν λατρέψει, καθώς έχει και ένα μεγάλο λάιφσταιλ ενδιαφέρον ο άνθρωπος, και εντυπωσιακή φωτογένεια.

Για την Ιστορία, θυμίζω ότι το παραδικαστικό κύκλωμα, που δρούσε επί περίπου 5 χρόνια έως το 2010, εμπλεκόταν σε υποθέσεις πλειστηριασμών, παράνομες χρησικτησίες του δημοσίου και ιδιωτών. Εμπλέκονταν σε αυτό τουλάχιστον 20 άτομα, δικηγόροι, ιδιώτες, δικαστικοί υπάλληλοι, πιθανόν δικαστικοί λειτουργοί. Είχε τρεις “καθοδηγητές”. Οι δύο ήταν δικαστικοί λειτουργοί, και ο άλλος ήταν ιερέας, ο οποίος μάλιστα λειτουργεί τώρα σε εκκλησία στην Βαρυμπόμπη, στην βόρεια Αττική. Και οι τρεις, εννοείται, δεν είχαν ούτε ιερό, ούτε όσιο, και ας κατείχαν αξιώματα που «απαιτούν» να είσαι αψεγάδιαστος.

Από το μέτωπο τώρα του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, πόλεμος που σήμερα μπαίνει στην 552η μέρα του:

Ρωσική ερευνητική επιτροπή που εξετάζει σοβαρά εγκλήματα, επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, Yevgeny Prigozhin, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Τετάρτης. Αυτό διαπιστώθηκε, λένε, έπειτα από εξέταση DNA από ό,τι έμεινε από τις σορούς των επιβατών της πτήσης. Η επιτροπή δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή.

Οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης στον αέρα δύο πολεμικών αεροσκαφών της στα δυτικά της χώρας. Από την σύγκρουση σκοτώθηκαν τρεις πιλότοι. Ενας από αυτούς, ο Andriy “Juice” Pilshchykov, θεωρείτο ο καλύτερος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, τον έλεγαν «αήττητο», και τον έχουν ως εθνικό ήρωα. Το καλοκαίρι πέρυσι, ο Τζούς, όπως ηταν το δημοφιλές ψευδώνυμό του που σημαίνει Χυμός, μετέβη στην Washington όπου συναντήθηκε με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για να ζητήσει από αυτούς να πιέσουν ώστε η χώρα του να πάρει τα F-16, κάτι που έγινε.

Ο Arkady Volozh, που είναι επικεφαλής της εταιρείας από το 1997 και ζει στο Ισραήλ, δήλωσε πρόσφατα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη βαρβαρότητας, και ότι εκείνος την καταδικάζει κατηγορηματικά.

Όπως αναφέρει όμως η Γκάρντιαν σε άλλο άρθρο της, όταν επιβλήθηκε σε αυτόν το εμπάργκο, η ΕΕ σημείωνε ότι ο Βολότζ ήταν υπεύθυνος για την προώθηση των κρατικών μίντια και των θέσεών τους στις μηχανές αναζήτησής του, και υποβάθμιζε, ή και αφαιρούσε εντελώς περιεχόμενο που ασκούσε κριτική στο Κρεμλίνο, ακόμα και για την εισβολή του στην Ουκρανία».