Όταν φθάσεις σε κάποιο σημείο που η Εκκλησία αρχίζει να μοιάζει πιο προοδευτική από τους εκπαιδευτικούς (από τους συντεχνιακούς εκπροσώπους τους τουλάχιστον) θα πρέπει να ανησυχείς; Ή να χαρείς;
Το θέμα συζητείτο για χρόνια: Γιατί οι μαθητές να αργούν την ημέρα των ονομαστηρίων του εκάστοτε Αρχιεπίσκοπου; Τι προσφέρει η αργία στους θεσμούς, στους μαθητές, στην εκπαίδευση, στο οπουδήποτε;
Τα ίδια ερωτήματα έθεσε κι ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υπήρξε και εκπαιδευτικός. Και τόλμησε να δηλώσει πως επιθυμεί όπως η ονομαστική εορτή του παύσει να είναι σχολική αργία. Τι το ’θελε; ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ διεμήνυσαν πως τα θέματα που αφορούν τα σχολεία, τον τρόπο λειτουργίας και τις συνθήκες εργασίες τους, πρέπει να μένουν μεταξύ των οργανώσεων και του υπουργείου Παιδείας. «Αυτή η Πολιτεία αποφάσιζε, από την εποχή του Μακαρίου, ότι πρέπει να τιμάται ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, για τη μεγάλη προσφορά της εκκλησίας στην παιδεία. Η καθιέρωση της γιορτής, δεν είναι μόνο για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, είναι και μία αναγνώριση της προσφοράς της Εκκλησίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος.
Του νυν Αρχιεπισκόπου, λοιπόν, δεν του πέφτει λόγος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε ο Μακάριος, όσες δεκαετίες κι αν έχουν περάσει. Και το λέει αυτό ένας εκπαιδευτικός – συνδικαλιστής που κάθε άλλο από Μακαριακός μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο, τον λένε Γεώργιο και γιορτάζει την επομένη της Ανάστασης, που είναι έτσι κι αλλιώς αργία, αλλά η συζήτηση αφορά την ανταλλαγή της αργίας με την 7η Ιανουαρίου. Η Ιερά Σύνοδος, αναφέρει σε ανακοίνωση της, «θεωρεί εμπαιγμό την πρόταση αυτή, που καταστρατηγεί το νόημα της προταθείσης κατάργησης μίας θρησκευτικής αργίας». Καλεί, ως εκ τούτου, «όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να κατανοήσουν πως όταν ως Κράτος έχουμε το μικρότερο διδακτικό χρόνο στην Ευρώπη, εκείνο που προέχει είναι η όσον το δυνατό αρτιότερη κατάρτιση των μαθητών και όχι ικανοποίηση συνδικαλιστικών διεκδικήσεων».
Η απάντηση προς αυτόν όμως, τον οποίο θέλουν να τιμούν και ως πρόσωπο και ως θεσμό, είναι πως δεν του πέφτει λόγος. Ενδεχομένως, η έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών δεν έχει να κάνει μόνο με την αργία αλλά και τη θέση του Αρχιεπισκόπου όσον αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Υ.Γ. Κάθε που αναδεικνύεται νέος Αρχιεπίσκοπος κάνει μία κίνηση που σε αναγκάζει να πεις «κάτι γίνεται εδώ». Ο προηγούμενος, αφαίρεσε το τεράστιο άγαλμα του Μακαρίου από την περίβολο της Αρχιεπισκοπής και έθαψε, επίσης, την καρδιά του Μακαρίου που παρέμενε στη φορμόλη άταφη για 33 χρόνια. Ως εκεί όμως. Στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε πολλά με τελική πράξη τον καθεδρικό στο μέσο της ιστορικής πόλης και τον τάφο του στον ναό. Ελπίζουμε ο νυν να αλλάξει το μοτίβο.