Δεν έχει καταντήσει μόνο κουραστικό το θέμα χρήσης κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές. Μακάρι, δηλαδή, να ήταν η κούραση το θέμα εδώ. Το ζήτημα δυστυχώς είναι πολύ μεγαλύτερο. Πρόκειται για συνεχιζόμενη καραμπινάτη παρανομία που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια στον τόπο μας.

Χρειάζεται άραγε να θυμίσουμε δικαστικές αποφάσεις και διατάγματα προσωποκράτησης, που αποκαλύπτουν καλοσχεδιασμένα κακουργήματα από κατάδικους και βαρυποινίτες; Μέσα από το σωφρονιστικό ίδρυμα είχαμε από επηρεασμό αστυνομικών ερευνών για σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών, μέχρι και διοργάνωση σχεδίων δολοφονίας. Κι ίσως να λέμε και λίγα…

Όλα αυτά, λοιπόν, επανήλθαν στο προσκήνιο μετά και τις πρόσφατες έρευνες της Αστυνομίας για υπόθεση με ποσότητα κάνναβης βάρους 1.224 γραμμαρίων, καθώς και κοκαΐνης βάρους 510 γραμμαρίων.

Η ΥΚΑΝ, όπως αποκάλυψε το philenews τις προηγούμενες ημέρες μέσω δυο δημοσιευμάτων, εκτελώντας ένταλμα έρευνας προ ολίγων ημερών στο σωφρονιστικό ίδρυμα στο πλαίσιο διερεύνησης της προαναφερθείσας υπόθεσης, εντόπισε δυο κινητά τηλέφωνα στο κελί κρατούμενου, με τα οποία ο τελευταίος φερόταν να επικοινωνεί με δικηγόρο. Ο νομικός από την πλευρά του, παρουσιαζόταν να προειδοποιεί τον καταδικασθέντα για τις έρευνες της Αστυνομίας…

Είναι τουλάχιστον τραγικό, να γνωρίζεις ότι από το 2012 συζητούμε για το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, το οποίο θα έδινε μια και καλή λύση στο πρόβλημα χρήσης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Κι από τότε και παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν μπορεί να δοθεί λύση.

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μας λένε ότι την ευθύνη έχει το Υπουργείο Μεταφορών και συγκεκριμένα το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Το τελευταίο, όμως, πάντα επικαλείται τις αντικειμενικές και πρακτικές δυσκολίες.

Η διαπίστωση ότι η κυπριακή Πολιτεία είναι τεχνολογικά απροβίβαστη, δυστυχώς, δεν εδράζεται μόνο σε ένα γεγονός. Εδώ στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την περίπτωση υπό απέλαση αλλοδαπού αναδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η ανεπάρκεια που περιγράφουμε.

Προσέξτε για τι φαινόμενο μιλάμε στην προκειμένη: Η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρούσε τον εν λόγω αλλοδαπό νόμιμο και δεχόταν τις εισφορές που έκανε ο εργοδότης του. Την ίδια στιγμή, όμως, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης είχε κινήσει διαδικασίες για απέλασή του, αφού βρισκόταν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, τα δυο αρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Εσωτερικών) δεν είχαν κανένα τεχνολογικό μηχανισμό για αμφίδρομη ενημέρωση. Για το ένα ο εργάτης θεωρείτο νόμιμος, ενώ για το έτερο παράνομος.

Να θυμίσουμε μόνο πως τον περασμένο Απρίλιο (22/4/2023) αποκαλύπταμε ότι το πολυδιαφημιζόμενο έργο συνολικού κόστους 34 εκατομμυρίων ευρώ για ενοποίηση των συστημάτων πληροφορικής μεταξύ όλων των κυβερνητικών τμημάτων, ήταν στον αέρα. Ο λόγος για το ευρύτερα γνωστό σε κυβερνητικούς και τεχνοκρατικούς κύκλους ως «ERP» (Enterprise Resource Planning) ή Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων. Η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία δεν κατάφερε να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να το υλοποιήσει. Με τη σύμβαση να καταλήγει στο δικαστήριο…

Αλλά ας μην πηγαίνουμε πολύ μακριά. Εδώ οι εκπρόσωποι του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής της κυβέρνησης δήλωναν την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ότι αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της πληροφορικής…