Η μια κυβερνητική υπηρεσία τον θεωρεί παράνομο και η άλλη νόμιμο. Η τελευταία, μάλιστα, αποδεχόταν και εισφορές από τον εργοδότη του.

Ο λόγος για ξένο εργάτη από το Μπαγκλαντές, για τον οποίο αυτή τη στιγμή έχει εκδοθεί διάταγμα κράτησης και απέλασής του, με την υπόθεσή του να έχει αχθεί ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

Η εν λόγω περίπτωση, ωστόσο, αναδεικνύει ένα οξύμωρο φαινόμενο και συγκεκριμένα το γεγονός ότι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μπερδέματα.

Όπως προκύπτει από επιστολογραφία για το θέμα του εν λόγω εργάτη, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης θεωρούσε ότι ο αλλοδαπός από τις 8 Ιουνίου του 2022 διέμενε παράνομα στη Δημοκρατία. Στις 27/6/2023, μάλιστα, συνελήφθη και δρομολογήθηκε η διαδικασία απέλασής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κελί οι έξι που συνελήφθησαν για παράνομη εργασία

΄Το παράδοξο είναι ότι η εργοδότρια εταιρεία, γνωστή στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, εντός της περιόδου που ο ξένος εργάτης θεωρείτο παράνομος, κατέβαλλε κανονικά κοινωνικές ασφαλίσεις για τις υπηρεσίες του. Με άλλα λόγια, για τη μια κρατική υπηρεσία ήταν νόμιμος και για την έτερη παράνομος. Κι ασφαλώς, δεν υπήρχε καμία συνεννόηση μεταξύ των δυο τμημάτων του κράτους.

Το θέμα, μάλιστα, τέθηκε και ενώπιον των αρμόδιων Υπουργείων, Εργασίας και Εσωτερικών, μέσω νομικών επιστολών. Στις υπό αναφορά επιστολές, επισημαίνεται η παραδοξότητα. Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον εργοδότη και τον υπάλληλο, απευθυνόμενη (12/7/2023) προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, σημειώνει:

«Παρακαλώ όπως αναθεωρήσετε την εν λόγω απόφασή σας και ακυρωθούν όλα τα διατάγματα κράτησης και απέλασης, αφού πάσχουν». Και προσθέτει: «Μέχρι και τις 27/6/2023 το Υπουργείο Εργασίας με την εν λόγω πράξη του αποδοχής καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων στην ουσία νομιμοποιούσε την παραμονή του πελάτη μας στην ΚΔ».

Σε άλλη επιστολή (27/6/2023) με αποδέκτη τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, η δικηγόρος καταγράφει τα ακόλουθα: «Είναι δυνατόν ενώ έχουν εκσυγχρονιστεί τα ηλεκτρονικά συστήματα {…} να συνεχίζει το Υπουργείο Εργασίας να αποδέχεται την καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων για τον συγκεκριμένο πελάτη μας και να μην ενημερώνεται κανείς{…};».

Ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδιο λειτουργό της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μας ανέφερε πως με βάση τη νομοθεσία οποιοσδήποτε απασχολείται, ασφαλίζεται. Μας εξήγησε πως ο Νόμος δεν κάνει διάκριση για περιπτώσεις με ιδιάζουσες συνθήκες, όπως και η παρούσα. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως από το 2005 υπάρχει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία αναφέρει ότι «δεν συνιστά υπεράσπιση το παράνομο της απασχόλησης». Τέλος, ανέφερε πως μόλις η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντοπίσει περίπτωση εργάτη που βρίσκεται παράνομα στη Δημοκρατία, ενημερώνεται άμεσα το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Απ΄ τα όσα μας αναφέρθηκαν, βέβαια, προκύπτει πως δεν υπάρχει αυτοματοποιημένο σύστημα εντοπισμού τέτοιων περιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι ο 28χρονος εργάτης μέσω της δικηγόρου του έχει προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, επιδιώκοντας να ανατρέψει τα διατάγματα κράτησης και απέλασής του. Από το 2019 έχε εισέλθει στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερχόμενος από τις κατεχόμενες περιοχές.