Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε σήμερα ότι η διευρυμένη πρόσβαση μπορεί να συνδυάσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την επαγγελματική ανάπτυξη, να βοηθήσει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να στελεχώσει μέρος των εποχιακών αναγκών και να δημιουργήσει επιπρόσθετες ποιοτικές θέσεις εργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που να είναι ελκυστικές για το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Υπουργικoύ Συμβουλίου, ο Υπουργός είπε ότι η περαιτέρω αξιοποίηση στην αγορά εργασίας που διαμορφώθηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας, περιλαμβάνει την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου, την επικαιροποίηση της παρεχόμενης πρόσβασης, τη διεύρυνση των προσβάσιμων επαγγελμάτων, την επέκταση των επιτρεπόμενων ωρών εργασίας και την παροχή της δυνατότητας παραμονής για εργασία μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών.

Ανέφερε ότι τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας «έχουν προγραμματίσει αυξημένες επιθεωρήσεις για έλεγχο της φοιτητικής ιδιότητας των εργαζόμενων αλλοδαπών φοιτητών ώστε να ελέγχεται ότι συμμετέχουν ενεργά στα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών τους ενώ παράλληλα προωθείται η αυστηροποίηση των ποινών για τους ίδιους και τα ιδρύματα στα οποία φοιτούν ώστε να αντιμετωπίζονται παραδειγματικά περιπτώσεις καταχρήσεων και παραβάσεων».

Ο κ. Παναγιώτου είπε εξάλλου ότι έχει αποφασιστεί η ανανέωση του διατάγματος για την πρόσβαση των αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας, το οποίο εκδίδει το Υπουργείο του και δικαιούνταν να εργαστούν οι φοιτητές μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 καθώς και για διεύρυνση των επαγγελμάτων στα οποία επιτρέπεται πρόσβαση με συμπερίληψη των πωλητών λιανικού εμπορίου, κατόπιν ελέγχων της αγοράς εργασίας για τη διαθεσιμότητα ντόπιων.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για να αυξηθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ωρών εργασίας ανά εβδομάδα κατά τις περιόδους παρακολούθησης μαθημάτων από 20 στις 25 και να παρασχεθεί η δυνατότητα παραμονής στη χώρα για εργασία 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αναμένεται πως «η ορθολογική αξιοποίηση της διευρυμένης πρόσβασης στην αγορά υπηκόων τρίτων χωρών θα επενεργήσει θετικά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου μέσα από τη νόμιμη και διαφανή στελέχωση των επιχειρήσεων και οργανισμών και την περαιτέρω επέκταση της κυπριακής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι αριθμοί ενδεικτικά αλλοδαπών που εργάζονται είναι περίπου 1.500, και οι φοιτητές υπήκοοι τρίτων χωρών ανέρχονται σε περίπου 5.000.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στελέχωσης της αγοράς εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική με διάφορες παραμέτρους και προτεραιότητα είναι η πλήρης αξιοποίηση του εγχώριου προσωπικού, εργαζομένων από κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχει διαδικασία μέσω του Υπουργείου Εργασίας για την έκδοση αδειών εργασίας και η παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης για τους αλλοδαπούς στην αγορά εργασίας θεωρούμε ότι θα επενεργήσει θετικά γιατί πρόκειται για άτομα που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, που έχουν εγκλιματιστεί με την κυπριακή κουλτούρα, αρκετοί μπορούν να επικοινωνούν στην ελληνική γλώσσα, έχουν ήδη αξιολογηθεί από τα πανεπιστήμιά μας για να μεταβούν εδώ για σπουδές, άρα θεωρούμε ότι με τρόπο που να μην αποστερεί από τους ντόπιους δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, η περαιτέρω αξιοποίησή τους θα είναι πολύ χρήσιμη και ουσιαστική», ανέφερε.