ΤΑ στοιχεία εκφράζουν αριθμούς, αλλά και μια σκληρή, τραγική πραγματικότητα. Στη Γάζα, που είναι πολύ κοντά στην Κύπρο, ο πόλεμος συνεχίζεται από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Προφανώς και δεν ήταν η αρχή η 7η Οκτωβρίου. Η ιστορία του Παλαιστινιακού, του Μεσανατολικού, είναι μια ανοικτή πληγή για την ευρύτερη περιοχή εδώ και δεκαετίες.

ΜΕ βάση τους τελευταίους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πέραν των 23.000 Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 60.000 έχουν υποστεί τραυματισμούς από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα.  Επιπλέον, 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 85% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας, εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, σχεδόν 350 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη.

ΣΤΗΝ αντίπερα όχθη,  ο ισραηλινός στρατός  υπολογίζει τον συνολικό απολογισμό της χερσαίας επίθεσης σε 186 νεκρούς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 1.065 στρατιώτες του έχουν υποστεί τραυματισμούς στη Γάζα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι πολίτες που σκοτώθηκαν.

ΤΑ πιο πάνω δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι μια τραγική καταγραφή της πραγματικότητας επί του εδάφους. Πρόκειται για μια κατάσταση, που θα πρέπει να σταματήσει καθώς η συνέχιση της στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι, ισοπεδώνονται περιοχές. Πρέπει να υπάρχει ένα τέλος σε όλο αυτό. Κι αυτό μπορεί να γίνει με αποφασιστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

ΔΕΝ μπορεί στην εποχή μας να μην μπορεί η διπλωματία να έχει ρόλο. Δεν μπορεί, γενικά αναφερόμενοι παραπέμποντας και σε άλλες περιπτώσεις,  οι διαφορές να επιλύονται με πόλεμο. Οι θέσεις και τα συμφέροντα δεν μπορεί καθορίζονται διά της στρατιωτικής ισχύος. Για το Μεσανατολικό υπάρχει συμφωνία για λύση δυο κρατών. Συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, που είναι καταγραμμένη, η οποία τυγχάνει στήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών των ΗΠΑ, Aντονι Μπλίνκεν, που περιόδευσε στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, ζήτησε προστασία των αμάχων. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως συζητείται- ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται- το ακανθώδες ζήτημα της μεταπολεμικής κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας, που υπέστη τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ. Έχει, πάντως,  σημασία να διασφαλιστεί η επιστροφή των κατοίκων, αλλά το μείζον σήμερα είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Αυτή θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων, πρωτίστως της διεθνούς κοινότητας.