Την αναβάθμιση του ΕΕΕ, μέσω της αντιμετώπισης των καθυστερήσεων αλλά και του άμεσου εντοπισμού των απατών ώστε να διακόπτονται τα επιδόματα, ανακοίνωσε προ ημερών η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την εν λόγω κοινωνική παροχή, αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο του ΕΕΕ, Φάνο Κουρουφέξη ότι οι λήπτες του επιδόματος ανέρχονται στις 19.000. Το δίχως άλλο σοκάρει ο αριθμός. Αφού αρκετές χιλιάδες άνθρωποι σημαίνει ότι λόγω αναπηρίας, ψυχιατρικών προβλημάτων, βίας, ανεργίας ή και άλλων αιτίων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και εκτεθειμένοι.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι οι πλείστοι εκ των εξυπηρετούμενων του ΕΕΕ είναι άτομα τα οποία έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτός ήταν και ο λόγος, εξήγησε, που προχώρησαν στην προτεραιοποίηση της εξέτασης αιτήσεων.

Όντως, η επίσπευση των διαδικασιών όπως και η μείωση του χρόνου αναμονής εξυπηρέτησης των ατόμων είναι κρίσιμες ενέργειες. Για ορισμένους αιτητές επιδόματος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το πότε θα εξυπηρετηθούν. Είναι σπουδαίο ότι οι 24 ή 12 μήνες αναμονής μειώθηκαν στους τρεις με στόχο να γίνουν δύο.

Όμως, ακόμη σημαντικότερο εφόσον διασφαλιστούν οι βασικές ανάγκες των ατόμων, είναι οι λήπτες ΕΕΕ να ενσωματωθούν και να    συμπεριληφθούν στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας.

«Το ΕΕΕ δεν είναι μόνο μια επιδοματική παροχή αλλά κυρίως η προσπάθεια απεγκλωβισμού των δικαιούχων από το επίδομα και την αδράνεια», είπε η Υφυπουργός για να προσθέσει ότι επιχειρείται «να σπάσει ο κύκλος της εξάρτησης από το ΕΕΕ και να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός πριν εδραιωθεί η αδράνεια».

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δημιουργήθηκε ο Μηχανισμός Κοινωνικής Παρέμβασης. Ο εκάστοτε δικαιούχος του ΕΕΕ περνά από εξατομικευμένες αξιολογήσεις ώστε να διαφανεί αν είναι ικανός για εργασία ή για κατάρτιση, ή σε διαφορετική περίπτωση να διαμορφωθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Για κάθε έναν λήπτη ΕΕΕ καταρτίζεται εξυπηρετούμενο ατομικό πλάνο με συμφωνητικό συνεργασίας, στο οποίο περιέχονται οι στόχοι που καταλήγουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης για όσους κρίνεται ότι μπορούν. Το συμφωνητικό συνεργασίας είναι δεσμευτικό για τον εξυπηρετούμενο, διαρκεί περίπου έξι μήνες και η παραβίασή του οδηγεί στην αποκοπή του επιδόματος, διευκρινίζει το Υφυπουργείο.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζει, ωστόσο το Υφυπουργείο, ότι η ενσωμάτωση και η συμπερίληψη αφορά πέρα από τον λήπτη ΕΕΕ και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Χρειάζεται εντατική δουλεία και επιμόρφωση για να απεγκλωβίσεις μια κοινωνία από προκαταλήψεις και για να ανατρέψεις στερεότυπα.

Πρέπει να γίνει προσπάθεια. Να στηρίξεις ή και να δόσεις κίνητρο στον εργοδότη. Να ενημερώσεις τον συνάδελφο, τον γείτονα, τον συμφοιτητή. Να ετοιμάσεις επιμορφώσεις, σεμινάρια, εκστρατείας για να ετοιμάσεις το έδαφος της συμπερίληψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να πρόκειται για άτομα με αναπηρίες, παιδιά, υπερήλικες, θύματα βίας, πρώην παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, άτομα με ουσιοεξαρτίσεις.