Η ρήση «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» είναι σοφή. Βρίσκει εφαρμογή σε πολλές πτυχές της ζωής. Ειδικά στην πολιτική, έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές νεοεμφανιζόμενους στην αρχή να παρουσιάζουν κάποια λάμψη. Στην πορεία, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν προέρχεται από ατόφιο χρυσάφι.

Στην εποχή που ζούμε, όπου κυριαρχεί η τεχνολογία, τα πολλαπλά μέσα επικοινωνίας επιτρέπουν στους πολιτικούς να αξιοποιούν τη μέθοδο των δημοσίων σχέσεων στο έπακρο. Δημιουργώντας μιαν εικόνα λάμψης, η οποία δύναται να παραπλανήσει την κοινωνία. Ένα τέτοιο παράδειγμα πολιτικού, που εμφανίζεται προς το παρόν με δόση «λάμψης» είναι η Αννίτα Δημητρίου.

Κατά πόσο θα αποδειχθεί στην πορεία άνθρακας ο θησαυρός ή ότι η λάμψη προέρχεται από χρυσό έστω και 14 καρατίων (18 και 22 καρατίων στην πολιτική μόνο με θαύμα) θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Από πολιτικές αποφάσεις βαρύνουσας σημασίας όμως και όχι τις δημόσιες σχέσεις στις οποίες ασταμάτητα επιδίδεται αφότου βρέθηκε στην προεδρία Βουλής και ΔΗΣΥ.

Επειδή, όμως, οι καιροί ου μενετοί και ο δύσμοιρος αυτός τόπος έχει δεινοπαθήσει εξαιτίας της μετριότητας των πολιτικών, δεν μπορεί να αναμένουμε παθητικά σε βάθος χρόνου. Οφείλουμε να εξετάζουμε κάθε ενέργεια των πολιτικών, ώστε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για διάττοντες αστέρες. Έτσι θα είμαστε προετοιμασμένοι και για την πτώση…

Εστιάζοντας, λοιπόν, στην Αννίτα, δυστυχώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα καταγράψαμε επτά περιπτώσεις οι οποίες θαμπώνουν πολύ τη «λάμψη», που η ίδια θέλει να εκπέμπει. Περίπτωση πρώτη: Μόλις προχθές, μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, εστάλη δελτίο τύπου με τίτλο «Λύνει ένα διαχρονικό πρόβλημα των Κυπρίων φοιτητών η Αννίτα». Αφορά την προσπάθεια των φοιτητών μας να αποκτήσουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Βεβαίως, διαβάζοντας κάποιος του δελτίο τύπου, διαπιστώνει ότι η Αννίτα δεν έλυσε το πρόβλημα. Απλώς, της υποσχέθηκε ο Άδωνης ότι θα το λύσει. Αυτό, όμως, είναι το ολιγότερον. Το μέγα σφάλμα της Αννίτας είναι ότι μόλις προ 3-4 μηνών, το συγκεκριμένο πρόβλημα έθεσε σύσσωμη η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής σε κοινή σύσκεψη που είχε στην Αθήνα με την αντίστοιχη Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Ελλήνων, στην παρουσία του υπουργού Παιδείας της Ελλάδας Κυριάκου Πιερακάκη.

Ο κ. Πιερακάκης δήλωσε στην κοινή σύσκεψη των δύο επιτροπών, ότι θα προωθήσει προς επίλυση το θέμα. Μάλιστα, οι κύπριοι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, σε διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσαν τις επαφές που είχαν και το αποτέλεσμα τόσο για το ΑΜΚΑ όσο και για άλλα προβλήματα που απασχολούν τους κύπριους φοιτητές. Δύο μήνες μετά, ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας επισκέφθηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με την Αθηνά Μιχαηλίδου. Συμφωνήθηκε εκ νέου ότι θα διευθετηθεί. Ως εκ τούτου, η παρέμβαση της Αννίτας κρίνεται σαν πολιτικό φάουλ.

Περίπτωση δεύτερη: Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατέθεσε πρόταση νόμου για να διορθωθεί η κορυφαία πρόκληση με τα δια βίου ωφελήματα των πρώην Προέδρων. Την ώρα, λοιπόν, που άρχιζε στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση του θέματος, με εντελώς άκομψο τρόπο, η Αννίτα έστελνε δημόσια δήλωση ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για το ίδιο θέμα. Εμφανής η προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ένα θέμα το οποίο είναι γνωστό ότι εξοργίζει την κοινή γνώμη. Πολιτικό φάουλ νούμερο 2.

Περίπτωση τρίτη: Μετά από μακρά συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, οδηγήθηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τους συμβούλους της Κυβέρνησης, το οποίο καθορίζει την κατοχή τουλάχιστον πτυχίου. Η Αννίτα έπεισε τους αρχηγούς των κομμάτων να σταλεί πίσω στην Επιτροπή το νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες μιλούν για προσπάθεια αλλαγής του ώστε να μην έχει αναδρομική ισχύ και να γλυτώσουν μερικοί σύμβουλοι που δεν κατέχουν πτυχίο και πρόσκεινται στον ΔΗΣΥ. Φάουλ νούμερο 3.

Περίπτωση τέταρτη: Μπροστά στη δυστοκία της να βρει υποψήφιο για τη δημαρχία Λάρνακας, πίεζε τον βουλευτή Γεώργιο Κάρουλλα αλλά εκείνος ήταν αρνητικός. Σε μια επίδειξη μνημειώδους πολιτικού ερασιτεχνισμού, βγήκε στο Π.Γ. και τον πρότεινε χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή του. Λίγη ώρα μετά εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από δημόσια απόρριψη της πρότασης από τον κ. Κάρουλλα. Φάουλ νούμερο 4.

Περίπτωση πέμπτη: Μετά το φιάσκο με τις υποψηφιότητες ευρωβουλευτών και τον αποκλεισμό του αντιπροέδρου του κόμματος λόγω παρασκηνιακών συνεννοήσεων, ο Μάριος Πελεκάνος υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του αντιπροέδρου. Η ηγεσία, όμως, έλεγε ότι δεν γίνεται αποδεκτή και ότι θα προσπαθήσουν να τον μεταπείσουν. Δηλαδή, να τον εξευτελίσουν για δεύτερη φορά. Πράγμα που ο ίδιος αρνήθηκε. Φάουλ νούμερο 5.

Περίπτωση έκτη: Πήρε αρχικά την ορθή απόφαση να ζητήσει μέσω έρευνας τη γνώμη των μελών του κόμματος ως προς το ποιον προτιμούν για δήμαρχο Λευκωσίας. Λίγο μετά, όμως, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη γνώμη τους και επέβαλε τον Τορναρίτη. Φάουλ νούμερο 6.

Περίπτωση έβδομη: Συγκάλεσε σύσκεψη κομμάτων στη Βουλή για να δουν τα προβλήματα της μεταρρύθμισης των δήμων. Πρόλαβε και συγκάλεσε ανάλογη σύσκεψη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (άτσαλη ενέργεια). Σε μια επίδειξη παιδικού κακοφανίσματος, η Αννίτα ήταν η μόνη πολιτική αρχηγός που δεν πήγε στη σύσκεψη. Φάουλ νούμερο 7.

Η στήλη έχει άριστη γνώση για το πώς σχεδιάζει ένα σωρό επικοινωνιακές δράσεις και πώς εντός Βουλής έχει επιβάλει ένα σύστημα προστασίας της προβολής της. Δεν προδικάζουμε αν η Αννίτα θα αποδειχθεί διάττοντας αστέρας ή κόσμημα 18 ή 22 καρατίων. Πλην, όμως, τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνονται γνωστές για να προσέχει η κοινή γνώμη! Διότι τέτοιες λεπτομέρειες αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα!