Να ήταν μόνο η περίπτωση με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, να πεις ότι έγινε κάποιο λάθος, κάποιο από εκείνα που μόνο στο κυπριακό κράτος δεν φαίνονται εξωφρενικά. Ότι το κράτος ενοικιάζει σε ιδιώτη δική του ακίνητη περιουσία προς €6.000 το χρόνο και ο ιδιώτης, αφού φυσικά κάνει κάποια έξοδα που δεν(!) μπορούσε να κάνει το κράτος, την υπενοικιάζει πίσω στο κράτος προς €135.000 το χρόνο.

Δεν είναι, όμως, μοναδική περίπτωση. Και, μάλιστα, επί χρόνια καταγράφεται το φαινόμενο στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πριν από ενάμιση χρόνο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έστειλε στο υπουργείο Εμπορίου επιστολή και χαρακτηρίζει σκανδαλώδες το ότι το κράτος παραχωρεί γη με χαμηλό ενοίκιο με στόχο την ανάπτυξη της βιομηχανίας και οι ιδιώτες την υπενοικιάζουν στο κράτος με πολλαπλάσιο ενοίκιο.

Δεν χρειαζόταν η επιστολή του Οδυσσέα, φυσικά, μόνο με την κοινή λογική να το σκεφτείς, είναι κραυγαλέα σκανδαλώδες. Ένα γελοίο φαινόμενο που δεν μπορεί να σε κάνει να γελάσεις. Διότι, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είμαστε για κλάματα. Ρεζιλίκια κανονικά. Και μην πει κανένας ότι φταίνε οι δημοσιογράφοι που δεν τα γράφουν και περιμέναμε τις πλημμύρες στις αποθήκες φαρμάκων για να τα μάθουμε. Διότι, γράψαμε άπειρες φορές (και σε αυτή τη στήλη και αλλού) για αυτό το γελοίο φαινόμενο, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

Ούτε των βουλευτών, που ό,τι θυμούνται χαίρονται. Παρένθεση αυτό, διότι θυμήθηκαν τώρα οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, το φιλανθρωπικό ταμείο στο οποίο προεδρεύει η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, και θέλουν να δίνονται στη δημοσιότητα όσοι κάνουν εισφορές, ενώ όταν επί δέκα χρόνια προήδρευε η Άντρη Αναστασιάδη δεν χρειαζόταν να δοθεί τίποτα στη δημοσιότητα. Ούτε που τους έκοφτε, ας πούμε, όταν στα καλά καθούμενα ένας Μαλαισιανός εισέφερε €300 χιλιάδες στην Αρχιεπισκοπή όταν πήρε κυπριακό διαβατήριο. Άλλες ιστορίες αυτές…

Εκτός από τις Φαρμακευτικές Αποθήκες, λοιπόν, άλλος ιδιώτης, στη Λάρνακα, ενοικιάζει γη από το κράτος προς €1.517 το χρόνο, κτίζει μέσα κάποια υποστατικά και τα υπενοικιάζει στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του κράτους, προς €57.600. Και μιλάμε τώρα για συμφωνίες 33 χρόνων. Ένας άλλος, επίσης στη Λάρνακα, ενοικιάζει από το κράτος προς €2.751 και υπενοικιάζει στο Τμήμα Δημοσίων Έργων προς €29.400. Ένας άλλος, στη Λεμεσό, ενοικιάζει δυο οικόπεδα προς €1.870 και €1.007 και τα υπενοικιάζει στο Τμήμα Κρατικών Αγορών και Προμηθειών προς €66.000. Κι αυτές είναι μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις, υπάρχουν κι άλλες.

Επαναλαμβάνω, στα δικά του ακίνητα το κυπριακό κράτος, δεν μπορούσε να κτίσει αποθήκες να του κοστίσουν μερικές χιλιάδες -ούτε καν τα Δημόσια Έργα που είναι δουλειά στο χέρι τους- και πληρώνει δεκάδες χιλιάδες σε ιδιώτες οι οποίοι ως να κέρδισαν ένα στημένο κρατικό λαχείο. Αυτές οι συμφωνίες ισχύουν από το 2003 – 2005. Σκέψου πόσα εισέπραξαν τόσα χρόνια αυτοί οι ιδιώτες με αυτές τις συμφωνίες.

Για παράδειγμα, από το 2004, οι  Φαρμακευτικές Υπηρεσίες πλήρωσαν στον ιδιώτη ενοίκια ύψους €1,7 εκατομμύρια περίπου, για τις αποθήκες που πλημμύρισαν, και ο ιδιώτης πλήρωσε στο κράτος για τη γη που του έδωσε €80.000. Σχεδόν ένα εκατομμύριο κέρδος. Και δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος, ένας υπουργός, μια κυβέρνηση, να πει ότι αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε λογική. Αντίθετα. Το θεωρούν πολύ… έντιμο. Γι΄ αυτό και όταν η μίσθωση της γης έληγε το 2012 την ανανέωσαν για άλλα 33 χρόνια και θα ισχύει μέχρι το 2045. Βρε, μα πόσα λαμόγια να αντέξει ο τόπος;

Υ.Γ. Μάλλον πρόκειται για νοοτροπία που αποκτά κάποιος αυτόματα, με μαγικό τρόπο, μόλις αναλάβει πόστο αξιωματούχου. Αποκτούν μια άνεση να μιλούν για το δημόσιο χρήμα σαν να μιλούν για στραγάλια. Έτσι και ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, που μιλούσε χτες στο Σίγμα για την καταστροφή των φαρμάκων κι έλεγε ότι δεν πρόκειται για τεράστια ποσά. Τελικά, με πρώτη εκτίμηση, επηρεάστηκαν τα αποθέματα για 149 φάρμακα και καταστράφηκαν 105.941 συσκευασίες φαρμάκων, με κόστος €879.908. Μόνο! Διότι, για να ανησυχήσουν οι αξιωματούχοι μας πρέπει να είναι οι ζημιές από το εκατομμύριο και πάνω.