«Το κράτος δεν εκβιάζεται» είπε και πολύ καλά έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Kition Ocean Holdings, που έπρεπε εδώ και ένα χρόνο ν’ αρχίσει έργα που περιλαμβάνονται στην επένδυση του €1.2 δισ. στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας. Η εταιρεία, στην οποία δόθηκε μια τελευταία παράταση μέχρι τον Ιούνιο, επιθυμεί τώρα ν’ αλλάξει τη σειρά των έργων δίδοντας βαρύτητα στο κομμάτι των εμπορικών αναπτύξεων (σ.σ. οικιστικές και τουριστικές μονάδες). Ωστόσο, στην πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνονται έργα που, μεταξύ άλλων, αφορούν σε επέκταση της μαρίνας, δημιουργία των κρατικών υποδομών και δρόμου που θα ενώσει τις Φοινικούδες με το λιμάνι.

Προκειμένου προφανώς ν’ ασκήσει πιέσεις προς το κράτος, η Kition, στην οποία εκχωρήθηκε την 1η Απριλίου 2022 η διαχείριση της προσοδοφόρου μαρίνας και του χρυσοφόρου λιμανιού, αρνήθηκε να υπογράψει εγγύηση ύψους €10 εκατ. Η Νομική Υπηρεσία αποφάνθηκε πως αυτό καθιστά παραβίαση ουσιώδους όρου της σύμβασης, με την εταιρεία να σέρνει το κράτος στα δικαστήρια. Έτσι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και παρά το γεγονός πως η εταιρεία κίνησε τις διαδικασίες για έναρξη της πρώτης φάσης, ουδείς γνωρίζει εάν θα ξεκινήσουν έργα τον Ιούνιο.

Είναι φανερό από τη δημόσια ανταλλαγή πυρών του υπουργού Μεταφορών και του CEO της Kition πως οι σχέσεις των δύο μερών βρίσκονται στα άκρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει, έπειτα από έκκληση του Δήμου Λάρνακας, σε μια ύστατη προσπάθεια ν’ αρθεί το αδιέξοδο. Οφείλουμε να πιστώσουμε και τον υπουργό Μεταφορών επειδή δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για το τι συμβαίνει, αφήνοντας και αυτός να εννοηθεί πως υπάρχει προσπάθεια εκβιασμού του κράτους. Εκβιασμό από το κράτος υποστηρίζει πως δέχεται και η εταιρεία, ωστόσο, εδώ και καιρό σταμάτησε να ενημερώνει τα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση την κοινωνία, οπόταν από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι δεν μπορούμε να βρεθούμε ενώπιον τους και να υποβάλουμε ερωτήσεις, οφείλουμε να θέτουμε ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της. Επιπρόσθετα, υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας, οπόταν γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι προβλέπει η συμφωνία.

Σημειώνεται πως πίσω από τη μεγάλη επένδυση βρίσκεται η Arroundtown, μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες ακινήτων στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Στις 27 Μαρτίου 2024 η εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες €2,4 δισ. για το 2023, που ήρθαν να προστεθούν στα €457,1 εκατ., που είχε ανακοινώσει ως απώλειες το 2022, με τη μετοχή της να έχει χάσει μέχρι σήμερα περίπου το 30% της αξίας της. Αυτό οφείλεται στην πρωτοφανή κρίση ακινήτων που μαστίζει τη Γερμανία, με την εταιρεία να διαθέτει ρευστότητα €3 δισ. Άρα οικονομικά φαίνεται πως μπορεί να εκτελέσει το μεγάλο έργο στη Λάρνακα, όμως, δεν μπορούν ν’ αφαιρεθούν από την εξίσωση οι μεγάλες της απώλειες. Το ερώτημα είναι πώς θα υποδεχθούν οι αγορές, ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας της εταιρείας μ’ ένα κράτος της ΕΕ.

Σ’ ό,τι αφορά στη Λάρνακα φυσικά και θα είναι μεγάλη απώλεια μια ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας. Ωστόσο δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, επειδή η ανάπτυξη της ήδη ξεκίνησε από την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, όπου προγραμματίζονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Άρα ούτε η Λάρνακα μπορεί να εκβιαστεί και πολύ ορθά ο Δήμος, μέσω του δημάρχου, έσπευσε να χαράξει τις κόκκινες γραμμές της πόλης.