Λίγες ώρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με το υπ’ αριθμόν 63 ανακοινωθέν του σχολίασε τα όσα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν το προηγούμενο βράδυ. Η τουρκική ανακοίνωση δεν έχει να κάνει μόνον με την κάθετη απόρριψη των όσων η ΕΕ αναφέρει αλλά κυρίως δείχνει ότι η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως στις σχέσεις της με την Ένωση έχει πρόβλημα ένεκα του Κυπριακού.

Η Τουρκία, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση η οποία συνδέει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό πρόβλημα. Αναφορά που καταδεικνύει ότι το κείμενο των συμπερασμάτων συνδέει άμεσα την πρόοδο των Ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Γι’ αυτό και σπεύδει, σε τόνο απειλητικό (για όσους θέλουν να δουν με ρεαλισμό τις τουρκικές αναφορές) να προειδοποιήσει πως «μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα ή σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Εν ολίγοις, η Άγκυρα ενώ από τη μια ζητά αποσύνδεση του Κυπριακού από τα Ευρωτουρκικά έρχεται την ίδια ώρα από μόνη της να το συνδέσει με τη δική της στάση σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Τακτική όχι και τόσο άγνωστη σε όσους παρακολουθούν και προβαίνουν σε σωστή ανάγνωση των τουρκικών κινήσεων που σχετίζονται με την Κύπρο.

Η Τουρκία, όπως σημειώνεται στην αρχή του ανακοινωθέντος, θεωρεί πως τα Συμπεράσματα «αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα απουσίας στρατηγικού οράματος από πλευράς ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία και τις διεθνείς εξελίξεις». Αναφορά η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και παραδοχή από πλευράς Τουρκίας για το ότι η ύπαρξη του Κυπριακού της προκαλεί προβλήματα. Κι αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία δεν θέλει σε καμιά περίπτωση το Κυπριακό να μπαίνει σε ζητήματα όπως είναι οι σχέσεις της με διεθνή σώματα και οργανισμούς, στην προκειμένη περίπτωση στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν το Κυπριακό δεν αποτελούσε και δεν δημιουργούσε πρόβλημα στις σχέσεις της με την ΕΕ η τουρκική αντίδραση θα ήταν πολύ διαφορετική. Χρησιμοποιεί ωστόσο ένα πολύ συγκεκριμένο λεκτικό στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών που δείχνει την ύπαρξη ενός σοβαρού προβλήματος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν το θέλει και αυτό το επιδιώκει σε όλα τα ζητήματα είτε διμερή είτε περιφερειακά.

Και ακριβώς επειδή δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια, η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να τον κρατά εκτός της ατζέντας των διμερών/πολυμερών σχέσεών της. Γιατί εάν ρίξουμε και μια ματιά προς την κατεύθυνση των Ελληνοτουρκικών θα δούμε πως και σ’ αυτή την περίπτωση η Άγκυρα κινείται κατά τρόπο ώστε το Κυπριακό να κρατείται εκτός ατζέντας. Προσπαθεί συνεχώς να το κρατά σε «απόσταση ασφαλείας» εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Γιατί η τουρκική αντίδραση οφείλεται και στο ότι έμαθε κάθε φορά που φώναζε να αντιδρούσε να γίνονται βήματα προς την δική της κατεύθυνση. αρκετές είναι οι περιπτώσεις που έγιναν κινήσεις προκειμένου να βγει εκτός ατζέντας το Κυπριακό για να μην αποτελεί εμπόδιο στο διάλογο με πρόσχημα την πρόταξη μια δήθεν θετικής ατζέντας. Θετική, βεβαίως, μόνο όσον αφορά την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως για παράδειγμα επιχειρήθηκε μέσα από την Έκθεση Μπορέλ την οποία επικαλέστηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να καταγγείλει το Συμβούλιο ότι δεν έλαβε απόφαση στη βάση των όσων καταγράφονται στο κείμενο που είχε ετοιμάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Γιατί ακριβώς επειδή η Έκθεση Μπορέλ άφησε εκτός το πρόβλημα που ενοχλούσε στην Τουρκία ερμηνεύθηκε από την Άγκυρα ως ένα κεκτημένο. Θεώρησε την «θετική προσέγγιση» που έγινε από πλευράς Μπορέλ ως ένα κεκτημένο για την ίδια. Τακτική πάγια και συνεχώς επαναλαμβανόμενη από την πλευρά της Τουρκίας.

Η οποία «απειλώντας» ότι θα αναθεωρήσει τον διάλογό της με την ΕΕ ευελπιστεί ότι θα πιέσει προκειμένου να βγει το πρόβλημα Κυπριακού από τη μέση. Το έπραξε και στο παρελθόν και ικανοποιήθηκε, γιατί να μην το επιδιώξει και πάλι; Αλλά στο τέλος γνωρίζει πως είναι η ίδια που έχει ανάγκη την ΕΕ και όχι το αντίθετο.