Το Ισραήλ ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι θα απαντούσε στην ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους του περασμένου Σαββάτου. Τελικά αυτό έγινε χθες τα ξημερώματα όταν χτύπησε στόχους μέσα στο Ιράν, χωρίς να προκαλέσει θύματα και υλικές ζημιές.

Ότι θα υπήρχε απάντηση από το Ισραήλ έπρεπε να θεωρείται δεδομένο. Τα αυτιά των Ισραηλινών αξιωματούχων ήταν κλειστά σε κάθε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Οι εκκλήσεις έπεσαν στο κενό, ακόμη και αν προέρχονταν από τον στενότερο σύμμαχό της χώρας, τις ΗΠΑ.

To σύγχρονο κράτος του Ισραήλ κτίστηκε πάνω στην ιδέα πως η χώρα πρέπει να είναι αυτάρκης, ασφαλής και πως οποιοσδήποτε πάει να την πλήξει θα το πληρώσει ακριβά. Αυτό το δόγμα καθόρισε την πολιτική του εδώ και δεκαετίες. Η επίθεση του Ιράν θεωρήθηκε σημαντική πρόκληση. Και έπρεπε να απαντηθεί ακριβώς για να μην δείξει η χώρα αδυναμία και για να αποδείξει πως η ασφάλειά της είναι πάνω από όλα.

Ταυτόχρονα, με το προχθεσινό πλήγμα ικανοποιήθηκαν και οι ακραίοι της ισραηλινής κυβέρνησης που πίεζαν για να δοθεί μια απάντηση. Βέβαια, θα προτιμούσαν ένα πιο δυναμικό χτύπημα που ίσως να προκαλούσε πολύ μεγαλύτερες ζημιές ή ακόμη και θύματα και που θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα στους Ιρανούς «μην τα βάζετε μαζί μας». Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο ικανοποιήθηκαν και όσοι στο εσωτερικό του Ισραήλ και από ότι φαίνεται είναι οι περισσότεροι, ήθελαν η επίθεση του Ιράν να μην μείνει αναπάντητη.

Είναι πολύ πιθανόν πως για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για να ικανοποιηθεί το εσωτερικό ακροατήριο, θα δούμε την Τεχεράνη να περνά με τη σειρά της στην αντεπίθεση. Η ιρανική ηγεσία θα επιδιώξει ενδεχομένως, να δείξει πως τηρεί σκληρή στάση και πως δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους εχθρούς της χώρας, θέλοντας έτσι να κλείσει τα στόματα όσων είναι διατεθειμένοι να την αμφισβητήσουν.

Για αυτό το λόγο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως κάπως έτσι θα κινηθεί η κατάσταση, με τις δύο χώρες να ανταλλάζουν συμβολικά χτυπήματα, χωρίς να προκαλούν ουσιαστικό πλήγμα ή μια στην άλλη. Κύριος στόχος τους θα είναι να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να μην φανούν αδύναμες.

Το πρόβλημα είναι πως ένα λάθος είναι εύκολο να γίνει και η κατάσταση να εκτροχιαστεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο από ένα χτύπημα πιο θανατηφόρο, πιο καταστροφικό από ότι είχε υπολογιστεί. Η ιστορία της Μέσης Ανατολή είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα και ένας νέος πόλεμος μπορεί απλά να προέλθει… κατά λάθος.