Ο  ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ισχυρίσθηκε ότι τίθεται θέμα ανταλλαγής των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ που βρίσκονται στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη. Φθάνοντας στο διά ταύτα είπε πως αν θα υπάρξει συμφωνία θα είναι στη βάση της κυριαρχίας και πως σύμφωνα με αυτήν θα διευθετηθεί και το περιουσιακό.

ΜΕ αφορμή, λοιπόν, την 453ης επετείου από την ίδρυση του ΕΒΚΑΦ στην Κύπρο και της 68ης επετείου από τη μεταβίβαση της διοίκησης του Οργανισμού αυτού από την Αγγλική Αποικιοκρατική Διοίκηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Τατάρ έσπευσε να αναφέρει πως οι περιουσίες στα κατεχόμενα πρέπει να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν με την ίδια αντίληψη σε αντάλλαγμα με τις περιουσίες που έμειναν στη «νότια Κύπρο».   

ΟΣΑ λέγει, τα όσα ισχυρίζεται ο εγκάθετος της Άγκυρας, αφορά  το γνωστό τουρκικό παραμύθι,  ότι τα εδάφη αυτά είναι «με ντοκουμέντα περιουσία του ΕΒΚΑΦ» και πως «δόθηκαν πεσκέσι» σε Ελληνοκύπριους και ξένους κατά την περίοδο των Άγγλων. Παλαιότερα η κατοχική πλευρά ισχυριζόταν ότι στόχος τους είναι να διασφαλίσουν «την επανεγκατάσταση των ανθρώπων με αίτηση των παλιών ιδιοκτητών στη διοίκηση του ΕΒΚΑΦ μέσω της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών». Κοντολογίς τα δικά τους δικά τους και αυτά που ανήκουν στους Ελληνοκύπριους και πάλι δικά τους.

ΟΛΑ αυτά τα παραμύθια δεν αντέχουν στην αλήθεια.  Υπενθυμίζεται συναφώς ότι με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας η αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση έδωσε στην τ/κ κοινότητα ενάμιση εκατομμύριο στερλίνες, προς πλήρη και τελική εξόφληση όλων των απαιτήσεων της τουρκικής κοινότητας, περιλαμβανομένου του υψηλού συμβουλίου του ΕΦΚΑΒ. Με την παραλαβή των χρημάτων αυτών η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεσμεύθηκε ότι δεν θα είχε οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση. Η εξόφληση έγινε σε δυο φάσεις, κάθε φορά πήραν μισό εκατομμύριο στερλίνες. Αυτό το γνώριζαν πολύ καλά τόσο ο Κουτσιούκ όσο και ο Ντενκτάς.

ΣΥΝΕΠΩΣ τα όσα λέγει ο Ερσίν Τατάρ δεν μπορούν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η δε πρόταση του εγκάθετου της Άγκυρας για ανταλλαγή περιουσιών, ανεξαρτήτως τι ισχύει με το ΕΒΚΑΦ ή όχι, συνιστά μέρος του τουρκικού σχεδιασμού για πλήρη διαχωρισμό, για μια διχοτομική λύση του Κυπριακού.

ΓΙ αυτό και η απάντηση στα όσα λέγει ο κατοχικός ηγέτης είναι αρνητική και δεν μπορεί να συζητηθούν οι αξιώσεις του. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στη λογική του αφελληνισμού, της κατεχόμενης περιοχής και του πλήρους διαχωρισμού της χώρας.