Πρέπει πρώτα να απαντηθεί ένα ουσιώδες ερώτημα: Δικαιούται ο Γενικός Εισαγγελέας ή ο Βοηθός, να ζητήσουν από το Δικαστικό Συμβούλιο να δικάσει τον Γενικό Ελεγκτή; Έχουν τέτοια αρμοδιότητα; Να απαντήσουν οι συνταγματολόγοι μας. Πάντως, μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως αυτός που έχει τέτοια αρμοδιότητα είναι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αν αποδειχθεί ότι έχουν και οι Εισαγγελείς τέτοια αρμοδιότητα τότε αναδεικνύονται υπερβασιλείς της Δανιμαρκίας, πολύ περισσότερο από όσο μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Και ο ανεξάρτητος θεσμός του Γενικού Ελεγκτή δεν είναι τόσο ανεξάρτητος αφού ο ανεξάρτητος θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα είναι υπεράνω.

Το Σύνταγμα, πάντως, προβλέπει ότι «ο γενικός ελεγκτής και ο βοηθός γενικού ελεγκτού είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι της Δημοκρατίας και δεν αποχωρούσι της υπηρεσίας ούτε απολύονται εκ της θέσεως αυτών, ειμή υφ’ ούς όρους και καθ’ όν τρόπον οι δικασταί του Ανωτάτου Δικαστηρίου» (άρθρο 115). Μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητήσει απόλυση δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Ούτε κατά διάνοια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει οποιεσδήποτε διαδικασίες για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως διαβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου. Τι μελετούν, λοιπόν, οι Εισαγγελείς και το εξήγγειλε την Κυριακή ο βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, Σάββας Αγγελίδης, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή»; Μελετούν τρόπο για να πείσουν τον Πρόεδρο να ενεργοποιήσει διαδικασίες; Ή, μελετούν να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το Σύνταγμα;

Όλη αυτή η ιστορία, για μια ακόμα φορά, γίνεται για το θεαθήναι, για τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Επιτέλους, ας τολμήσει ο Πρόεδρος ή και οι Εισαγγελείς να πάνε στο Ανώτατο να ζητήσουν την παύση του για να ξεκαθαρίσει μια και καλή αυτή η ιστορία. Διότι, επαναλαμβάνεται τόσο συχνά η απειλή, που κατάντησε ανέκδοτο.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, γίνεται με τρόπο που προσβάλλει τον ίδιο τον Σάββα Αγγελίδη. Περίεργο που δεν το καταλαβαίνει, αφού κατά τα άλλα, φροντίζει να είναι σοβαρός και λιγομίλητος. Το λέμε αυτό διότι η επαπειλούμενη δίωξη έχει καθαρά προσωπικά κίνητρα. Δηλαδή, ακόμα κι αν οι Εισαγγελείς έχουν αρμοδιότητα (που δεν έχουν) να ελέγχουν αν ο Ελεγκτής ασκεί σωστά τα καθήκοντά του, σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η λογική του κ. Αγγελίδη για να ανακοινώσει ότι πρέπει να απευθυνθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο «για να ξεκαθαρίσει» κατά πόσο είναι ανάρμοστη η συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μιλά για την συμπεριφορά του προς τον ίδιο προσωπικά. Κι αυτό από μόνο του δημιουργεί σκιές για τα κίνητρα του Σαββίδη και του Αγγελίδη. Ενεργούν με αυτό τον τρόπο επειδή ευρύτερα έχουν στην έγνοια τους το δημόσιο συμφέρον ή για να τον εκδικηθούν επειδή έστειλε καταγγελία εναντίον του Αγγελίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς;

Ο κ. Αγγελίδης έδωσε αναστολή ποινικής δίωξης σε πρώην πελάτη του δικηγορικού γραφείου του, αλλά είχε ξεχάσει ότι ήταν πρώην πελάτης του. Η Αρχή κατά της Διαφθοράς τον απάλλαξε από τις κατηγορίες, αλλά το παράπονο του για τον Ελεγκτή είναι ότι κάνει δημόσιες δηλώσεις για την υπόθεση και αυτό θεωρεί ότι είναι «ανάρμοστη συμπεριφορά». Παραμένει, όμως, γεγονός πως η όποια δίωξη εξαγγέλλεται είναι για τη συμπεριφορά του Οδυσσέα προς τον Σάββα. Δηλαδή, προσωπικά κριτήρια και κίνητρα για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που κλονίζει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των ανεξάρτητων θεσμών της Δημοκρατίας.

Ούτε αυτή τη φορά θα γίνει προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Δεν υπάρχει καμιά νομική βάση να πετύχει τέτοια ενέργεια. Θα μπορούσε μόνο αν δεν εκτελούσε επαρκώς τα καθήκοντά του, αλλά όχι ασφαλώς για τη συμπεριφορά του έναντι του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία είναι ίδιος με τις προηγούμενες φορές. Που είτε η κυβέρνηση, είτε κόμματα στη Βουλή άνοιξαν πόλεμο κατά του Γενικού Ελεγκτή με ένα στόχο: Να προσαρμοστεί. Να μην φωνάζει. Να μην βγάζει στη φόρα τα κακώς κείμενα. Μην μου τους κύκλους τάραττε εσαεί.

Υ.Γ. Σκέφτονται και το άλλο, φυσικά. Να πάνε στο δικαστήριο και να κερδίσει τη δίκη ο Οδυσσέας. Ε, ξέρουν τι έχει να γίνει μετά, που θα ανοίξει το στόμα του και δεν θα το ξανακλείσει.