Περιμένουν πώς και πώς την επίσημη πολιτική απόφαση για τη δημιουργία πανεπιστημιακής Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ οι φορείς της Λάρνακας, που επιθυμούν διακαώς να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου μέχρι το 2027 να μπορέσει να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές. Η δημόσια δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η θετική αξιολόγηση την περασμένη εβδομάδα της μελέτης βιωσιμότητας που κατέθεσε το ΤΕΠΑΚ από το Υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν πως μπήκε το νερό στο αυλάκι, όμως, χωρίς έγκριση του Υπουργικού δεν μπορεί τίποτα να θεωρείται βέβαιο.

Άλλωστε η πόλη χόρτασε από υποσχέσεις γι’ αυτό το θέμα και έφτασε πολλές φορές κοντά στην πηγή. Να θυμίσουμε πως τη συγκεκριμένη σχολή είχε εξαγγείλει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τον Μάιο του 2018. Είχε αναφέρει, μάλιστα, πως θα πρόσφερε τα πρώτα της προγράμματα τον… Σεπτέμβριο του 2019. Η εξαγγελία πήγαινε από παράταση σε παράταση και το 2022 τα σχέδια ναυάγησαν όταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου επικαλέστηκε ψηλό κόστος.

Γι’ αυτό όλοι κρέμονται τώρα από τα χείλη του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ζητώντας να μην καθυστερήσει η λήψη απόφασης, με δεδομένο πως ΤΕΠΑΚ και Δήμος βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού. Το πιο σημαντικό είναι πως προτάθηκε λύση για την ανέγερση κτηρίου, που εάν γίνει αποδεκτή τότε θα εξοικονομηθεί περίοδος περίπου ενός χρόνου. Η πρόταση του Δήμου Λάρνακας, την οποία βλέπει θετικά και το ΤΕΠΑΚ, είναι ν’ ανεγερθεί το κτήριο της νέας σχολής στον χώρο δίπλα από το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου εξασφαλίστηκαν άδειες για τις υποδομές του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI). Το Κέντρο Αριστείας, άλλωστε, που είναι και ο λόγος που έρχεται η συγκεκριμένη σχολή στη Λάρνακα, θα έχει συμβολή στη δημιουργία της και θα παραχωρεί τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Επίσης, προχωρεί και η σύσταση Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, με την επιθυμία του ΤΕΠΑΚ να είναι η δημιουργία μιας σχολής διεθνούς αναγνώρισης, που θα προσφέρει εκπαίδευση και ερευνητικές ευκαιρίες στους τομείς της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό μια τέτοια σχολή θα έχει ευεργετικά οφέλη για την πόλη και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Καταρχήν θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην τουριστική περιοχή Μακένζι, στην οποία υπάρχει πλάνο και για ανέγερση φοιτητικών εστιών, ενώ μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων θα μπορούν να γίνονται συνέργειες με τον Δήμο, με στόχο την ανάπτυξη πολιτικών πράσινης ανάπτυξης, η εφαρμογή των οποίων αποδεδειγμένα φέρνει οφέλη που σχετίζονται με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Πολύ σημαντικό για τη Λάρνακα είναι και το ενδιαφέρον του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διερευνούν το ενδεχόμενο δημιουργίας παραρτημάτων στην πόλη. Οι διαδικασίες είναι βέβαια στο αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί χρόνος να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί εάν υπάρξει συμφωνία.

Κι ενώ οι επενδύσεις στους κομβικούς τομείς της παιδείας και του πολιτισμού φαίνεται να πάνε καλά στη Λάρνακα, ο τομέας της παροχής υπηρεσιών υγείας παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της πόλης. Σε αυτό η Λάρνακα παραμένει «φτωχός συγγενής» και πρέπει επειγόντως να γίνουν ενέργειες για να δημιουργηθούν νέα ιατρικά κέντρα και να βρεθεί επιτέλους λύση για τη δημιουργία ενός δεύτερου Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.