Από κόντρες άλλο τίποτα σ΄ αυτό τον τόπο.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αυτή τη φορά έχουν καλά στημένη υπόθεση σε βάρος του Γενικού Ελεγκτή.

Θα στηρίξουν, λένε οι πληροφορίες, το αίτημα παύσης του με βαρύ «υλικό» που θα στοιχειοθετεί αυτή την περιλάλητη ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία θα τον οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου.

Ο Γενικός Ελεγκτής, από την πλευρά του, παρουσιάζεται σαν έτοιμος από καιρό γι΄ αυτή τη μάχη. Με ομάδα δικηγόρων φανερώνει ότι έχει αυτοπεποίθηση και πως μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο. Θεωρεί ότι έχει όλο το δίκιο με το μέρος του και ότι ποτέ δεν έκανε υπέρβαση εξουσιών.

Την ίδια στιγμή, πολλοί εξιτάρονται. Αναλώνονται σε αναλύσεις, στη βάση νομικών επιχειρημάτων και επιδίδονται σε προγνωστικά κι εκτιμήσεις. Σαν να παρακολουθούν παρτίδα πόκερ μεταξύ δυο παικτών που παίζουν τα ρέστα τους και προσπαθούν να προβλέψουν αν ο επιθετικός παίκτης μπλοφάρει ή αν έχει δυνατό χαρτί.

Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι είναι αυτό το ζητούμενο. Ούτε το θέμα είναι το πρεστίζ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών.  Όλη αυτή η κόντρα που βιώνουμε είναι επωφελής για την κυπριακή κοινωνία; Κάποιοι με φιλοσοφική διάθεση, υποστηρίζουν ότι θα αποφανθούν τα κατάλληλα όργανα της Δημοκρατίας και ότι αυτό είναι επωφελές για μια υγιή κοινωνία.

Κι, όμως, το όποιο σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστήσει τον νικητή παντοδύναμο. Κι αν αυτός ο αξιωματούχος που θα είναι ο νικητής καπηλευτεί αυτή τη δύναμή του σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος;

Ο γράφων αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πραγματικός νικητής σ΄ αυτή τη μονομαχία. Τόσο καιρό με σχόλια και παρεμβάσεις επισημάναμε ζητήματα που τίθενται με την κορύφωση της σύγκρουσης Θεσμών. Μιλήσαμε τη στιγμή που έπρεπε για χειρισμούς, οι οποίοι -κατά τη γνώμη μας- δεν εξυπηρετούσαν απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Υπερτονίσαμε ότι αυτή η κόντρα βλάπτει την κοινωνία μας και ότι η κόντρα Θεσμών που βιώνουμε θα πρέπει να εκτονωθεί. Περιμέναμε έστω κάποιας μορφής προσποιητού συμβιβασμού. Περιμέναμε μια καταλυτική επέμβαση του Προεδρικού. Τίποτα απ΄ όλα αυτά, όμως.

Θα μπορούσε ο καθένας να κάνει τη δουλειά του, όπως νομίζει καλύτερα, για το καλό του τόπου, αδιαφορώντας κατά πόσον ο αντιμαχόμενος αξιωματούχος του πάει κόντρα ή όχι. Διότι εδώ δεν είναι τα πρόσωπα που παίζουν ρόλο. Τα πρόσωπα υπηρετούν τον Θεσμό, την κυπριακή Πολιτεία, τα συμφέροντα του πολίτη. Εδώ δεν παίζει ρόλο ούτε ποιος βρίσκεται στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, ούτε ποιος είναι Γενικός Ελεγκτής. Ωστόσο, φαίνεται πως υπερίσχυσαν άλλοι παράγοντες.

Από εκεί και πέρα, θα αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αίτηση που καταχωρίσθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Διότι για να έχει ανάρμοστη συμπεριφορά και να υπερβαίνει τις εξουσίες του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, πάει να πει ότι οι συνεχείς του παρεμβάσεις ήταν τέτοιες που να βραχυκυκλώνουν το σύστημα. Αν, λοιπόν, αποδειχθεί πως το υλικό σε βάρος του Οδυσσέα δεν στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα προσωπικό ζήτημα κι όχι με μια αγνή προσπάθεια εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.