Το 2025 Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα.

Θεωρείται μια σημαντική συγκυρία και για αυτό πολλοί και από τις δύο Εκκλησίες έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο πως το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ένας κοινός εορτασμός.

Η μη ταυτόχρονη γιορτή του Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς οφείλεται στην συνδυαστική επίδραση της χρήσης διαφορετικών ημερολογίων και μεθόδων υπολογισμού. Για να βρεθεί η ημερομηνία και οι δύο εκκλησίες χρησιμοποιούν την αστρονομία, ενώ ως σταθερή βάση θεωρείται η εαρινή ισημερία. Και αυτό για να μην συμπίπτει το χριστιανικό Πάσχα με το Εβραϊκό, καθώς υπήρχε ο φόβος πως έτσι θα αλλοιωνόταν το νόημα της γιορτής.

Μέχρι τον 15ο αιώνα το Πάσχα ήταν κοινή γιορτή. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν οι Ορθόδοξοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο θεσπίστηκε το 45 π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα, οι Καθολικοί όμως υιοθέτησαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1582 μ.Χ. από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ’.

Έχει, όμως οποιαδήποτε σχέση το πότε γιορτάζεται το Πάσχα με το πραγματικό νόημα της γιορτής; Σαφώς και όχι. Με μια πράξη απέραντης αγάπης, όπως διδάσκουν και οι δύο Εκκλησίες, ο Χριστός θυσιάστηκε για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Μαζί με την ανάστασή του, ανασταίνεται και ο ίδιος ο άνθρωπος, προορισμένος πλέον να ζήσει τη ζωή του, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Συχνά, εκπρόσωποι και των Ορθόδοξων και των Καθολικών μιλούν για ομόνοια και για το πόσο σημαντικό ρόλο πρέπει να παίζει η αγάπη στη ζωή μας. Και την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό εορτασμό για το Πάσχα, αλλά υποτιμούν τους άλλους που δεν ακολουθούν την ίδια ημερομηνία.

Θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη αυτό να αλλάξει. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και μια σκέψη που αποκτά όλο και μεγαλύτερο βάρος είναι να χρησιμοποιηθεί το 2025 ως αφετηρία και στη συνέχεια το Πάσχα να γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία από τις δύο Εκκλησίες. Εμπόδια σίγουρα θα φανούν, ιδιαίτερα από πλευράς των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που εξαιτίας της πολυδιάσπασής τους, είναι πιθανόν να μην τηρήσουν όλες μια συμφωνία.

Παρόλα αυτά η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Και οι χριστιανοί είναι σημαντικό να θυμούνται ότι πρέπει όλοι μαζί να μιλούν για θέματα ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και πίστης, ώστε να μπορούν να έχουν μια πειστική μαρτυρία στον κόσμο. Να γιορτάζουν μαζί, ξεπερνώντας τις διαφορές και τους εγωισμούς τους, στέλνοντας το μήνυμα, πως ο Θεός είναι αγάπη.

Καλή Ανάσταση σε όλους.