ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΗΚΕ να υποβαθμιστεί η προ ημερών απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να εντάξει με καθεστώς παρατηρητή το κατοχικό καθεστώς. Η κατοχική Τουρκία έθεσε ένα στόχο και κέρδισε ένα βήμα προς την κατεύθυνση των τελικών της επιδιώξεων. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα γνώριζε τις δυνατότητες, που υπήρχαν σήμερα και κινήθηκε στη βάση αυτή. Άλλωστε, το γεγονός ότι άλλαξε το καταστατικό για να διευκολυνθεί η Άγκυρα και το ψευδοκράτος τούτο δείχνει τις δυνατότητες που έχει η κατοχική Τουρκία σε αυτό το πεδίο, των τουρκοφώνων και τουρκογενών κρατών. Άλλαξε το καταστατικό για να γίνει αποδεκτό το ψευδοκράτος ως οντότητα. 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ελήφθη και παρακολουθήσαμε από κοντά και τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν ξεκάθαρη αλλά και τα όσα αναφέρθηκαν από το κυπριακό υπουργείο των Εξωτερικών. Ό,τι και να ειπωθεί, αυτό που προέχει είναι τι αναφέρει ο Οργανισμός, που ομοφώνως πήρε την απόφαση. Με αφορμή την 39η επέτειο από την ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας σε «κράτος», στις 15 Νοεμβρίου 1983, o Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), Πρέσβης Kubanicbek Ömüraliyev έστειλε μήνυμα, το οποίο είναι, θεωρούμε, άκρως ανησυχητικό.

Ο Γ.Γ. του Οργανισμού μιλώντας εκ μέρους του θεσμού, που εκπροσωπεί ανέφερε πως εκφράζει συγχαρητήρια «με την ευκαιρία της Γιορτής της Δημοκρατίας της 15ης Νοεμβρίου, της επετείου της ίδρυσης του μέλους μας παρατηρητή, της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», η οποία προσχώρησε στον Οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της ιστορικής Συνόδου Κορυφής των ηγετών μας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σαμαρκάνδη».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως το μήνυμα, το οποίο έστειλε, καθορίζουν και τα πλαίσια μέσα στα οποία τυγχάνει αντιμετώπισης το ψευδοκράτος. Κάνει λόγο για ιστορική σύνοδο στη διάρκεια της οποίας άνοιξαν οι πόρτες στο παράνομο κατοχικό καθεστώς. Τέτοιες κινήσεις, τέτοιου περιεχομένου βήματα, ουδόλως θα πρέπει να υποβαθμίζονται. Πρόκειται για ενέργειες, οι οποίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό. Η κατοχική δύναμη δείχνοντας υπομονή, λειτουργεί με βάση ένα σχεδιασμό, που με εργαλείο το χρόνο και τα μικρά ή μεγάλα βήματα, στοχεύει στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων και την εδραίωση των κατοχικών δεδομένων. Αυτό γίνεται για χρόνια. Αυτό επιτυγχάνεται σιγά-σιγά. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται στην πράξη, κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Είναι σαφές πως η τακτική να υποβαθμίζονται τα γεγονότα και οι εξελίξεις είναι λάθος. Κρύβοντας μικρές ή μεγάλες αποτυχίες κάτω από το χαλί δεν αλλάζει η πορεία των εξελίξεων. Χρειάζεται σχέδιο αποτροπής και πρωτοβουλίες ανατροπών.