ΚΩΜΩΔΙΑ Νο 1:Την περασμένη Πέμπτη, ο ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης παρέδωσε το πόρισμά του αναφορικά με την υπόθεση των Κεντρικών Φυλακών και των καταγγελιών της Άννας Αριστοτέλους σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού. Ο Γενικός Εισαγγελέας το παραλαμβάνει και τηρεί σιγήν ιχθύος. Η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανακοινώνει με ταχύτητα φωτός ότι «με την παράδοση του πορίσματος, οι λόγοι για τους οποίους ο αξιωματικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα έχουν εκλείψει». Ομολογεί, όμως, ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος! Παράλληλα, με ανάλογη ταχύτητα, που θυμίζει Σπίντι Γκονζάλες, ο Κατσουνωτός ανακοινώνει ότι αποφάσισε να απέχει οικειοθελώς των καθηκόντων του στη νευραλγική θέση όπου υπηρετεί, λαμβάνοντας άδεια απουσίας. Εκθέτει κατ’ αυτό τον τρόπο ανεπανόρθωτα την Υπουργό!

ΚΩΜΩΔΙΑ Νο 2: Την επόμενη μέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος. Η υπουργός Δικαιοσύνης βγαίνει δημοσίως και ομολογεί ότι συνεχίζει να μην γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος. Χωρίς να ερυθριά. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας βγαίνει δημοσίως και ομολογεί ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος. Χωρίς να ερυθριά. Ομολογεί ακόμη, ότι δεν γνωρίζει καν ποιο είναι το μέλος της ΥΚΑΝ (πέραν του Κατσουνωτού) που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, να του αποδίδονται ποινικές ευθύνες στο πόρισμα Αιμιλιανίδη. Ο Αρχηγός ούτε τώρα ερυθριά. Παράλληλα, οι δικηγόροι της Αριστοτέλους κατηγορούν την υπουργό Δικαιοσύνης, ότι είναι αδιανόητο να μην έχει ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα, που είναι ο νομικός της σύμβουλος, να την πληροφορήσει για το περιεχόμενο του πορίσματος. Την κατηγορούν ακόμη –απολύτως δικαιολογημένα- ότι είναι αδιανόητο να τερματίζει την διαθεσιμότητα του Κατσουνωτού αν το πόρισμα του προσάπτει ποινικές ευθύνες. Η Υπουργός απαντά διερωτώμενη πώς γνωρίζουν οι δικηγόροι το πόρισμα. Συνεχίζει να μην ερυθριά…

Αγαπητοί φίλοι, ηρεμήστε. Είναι μια απλή περιγραφή από τη σωρεία ανάλογων τραγελαφικών περιστατικών, που διαδραματίζονται καθημερινά στη δύσμοιρη αυτή πατρίδα. Ακόμη και στις πλέον σοβαρές υποθέσεις. Μια ακόμη απόδειξη ότι ζούμε σε ένα γελοίο κράτος. Αυτό το οποίο, δυστυχώς, καθορίζει τη ζωή και το μέλλον μας.

Προσέξτε, σε μια υπόθεση η οποία έχει συγκλονίσει την κοινωνία και υπονομεύει τη σοβαρότητα ανώτατων θεσμών, οι τρεις εμπλεκόμενες Αρχές (Κυβέρνηση, Νομική Υπηρεσία, Αστυνομία) δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν για ένα πόρισμα!

Κοτζάμ υπουργός Δικαιοσύνης, βγαίνει μια μέρα μετά την παράδοση του πορίσματος και ομολογεί ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος. Και γιατί δεν τηλεφώνησες του Γενικού Εισαγγελέα, που είναι ο νομικός σου σύμβουλος να τον ρωτήσεις κυρία Δράκου; Επιτρέπεις να σε αφήνει σε άγνοια και να διασύρεσαι; Και τότε, γιατί τερμάτισες την διαθεσιμότητα του Κατσουνωτού; Αν όντως του προσάπτουν ποινικές ευθύνες, μπορεί να συνεχίσει να φορά την στολή μέχρι να δικαστεί και να αποδειχθεί αν είναι ένοχος ή αθώος; Βλέπεις, εκείνος λειτούργησε πιο σοφά και μπήκε από μόνος του σε άδεια.

Κοτζάμ Αρχηγός Αστυνομίας, βγαίνει μια μέρα μετά την παράδοση του πορίσματος και ομολογεί πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος. Ούτε καν ποιο είναι το δεύτερο άτομο που φέρεται να του προσάπτουν ποινικές ευθύνες. Και γιατί δεν τηλεφώνησες του Γενικού Εισαγγελέα να τον ρωτήσεις, ώστε να μην εκτεθείς κύριε Παπαθεοδώρου; Πώς προχώρησες στην μετακίνηση του Κατσουνωτού στην Λιμενική; Αν όντως του προσάπτουν ποινικές ευθύνες, μπορεί να συνεχίσει να φορά την στολή μέχρι να δικαστεί και να αποδειχθεί αν είναι ένοχος ή αθώος; Βλέπεις, εκείνος λειτούργησε πιο σοφά και μπήκε από μόνος του σε άδεια.

Όσο για τον Γενικό Εισαγγελέα, μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο, συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος. Σοβαρά κύριε Σαββίδη; Είναι δυνατόν να αφήνεις να εξελίσσεται μια τέτοια φαρσοκωμωδία μέχρι να μελετήσεις εσύ πέντε box files; Θα το επαναλάβουμε μέχρι να το εμπεδώσεις, σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις που συγκλονίζουν την κοινωνία, οφείλεις να δίδεις τα πορίσματα στη δημοσιότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, για να αποφευχθεί η φαρσοκωμωδία, όφειλες να ξεκαθαρίσεις, τουλάχιστον, αν το πόρισμα αποδίδει ποινικές ευθύνες στον Κατσουνωτό ή όχι. Και να επιφυλαχθείς για λεπτομέρειες και τελεσίδικη δική σου απόφαση όταν θα ολοκλήρωνες την μελέτη.

Βεβαίως, όλα αυτά θα συνέβαιναν σε ένα κανονικό κράτος. Όχι σε μια Μπανανία όπως κατάντησαν το δικό μας. Κύριε Σαββίδη, δυστυχώς, αφήνοντας να εξελίσσεται τέτοιο μπάχαλο, είστε κατώτερος των περιστάσεων. Κυρία Δράκου, δυστυχώς, συμμετέχοντας σε ένα τέτοιο μπάχαλο, είστε κατώτερη των περιστάσεων. Κύριε Παπαθεοδώρου, δυστυχώς, επιτρέποντας να σας εμπλέκουν σε τέτοιο μπάχαλο, είστε κατώτερος των περιστάσεων.

Πολίτες της Κυπριακής Μπανανίας, δυστυχώς, είμαστε κι εμείς κατώτεροι των περιστάσεων. Επειδή συνεχίζουμε να τους ανεχόμαστε!