Η παρέμβαση του δικηγόρου Αχιλλέα Αιμιλιανίδη είναι αυτή που άλλαξε ξανά τον ρου των ανακρίσεων σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, το Συνοδικό Δικαστήριο κάλεσε ενώπιον του τον κ. Αιμιλιανίδη, του οποίου ζήτησε τα φώτα ως προς το τι δέον γενέσθαι ώστε η διαδικασία να είναι αψεγάδιαστη.

Ο κ. Αιμιλιανίδης φέρεται να συμβούλευσε το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, ότι ο κύκλος των ανακρίσεων πρέπει να διευρυνθεί. Αυτό συνεπάγεται κλήση του Μητροπολίτη Ησαΐα να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει, καθώς και κλήση των δύο υπό κατηγορία μοναχών, καθώς και άλλων προσώπων.

Κατόπιν τούτου, το Δικαστήριο κάλεσε την ανακριτική επιτροπή να διεξάγει νέο κύκλο ανακρίσεων. Τα νέα δεδομένα προέκυψαν από δηλώσεις των αντιμαχομένων πλευρών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνοδικού Δικαστηρίου, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, ανάγκασαν το εξαμελές Σώμα να ζητήσει περισσότερες ανακρίσεις από την ανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή η διαδικασία δεν έχει χρονοδιαγράμματα.