Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει άμεση κατάληξη στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων, ανέφερε ο υπουργός Μάκης Κεραυνός.

Ωστόσο, περιθώρια συζήτησης του θέματος πριν τις εκλογές δεν υπάρχουν, ενώ το περιθώριο μετά τις εκλογές, έως τα μέσα Ιουλίου που διακόπτει τις εργασίες της η Βουλή για το καλοκαίρι, είναι επίσης πολύ στενά για συζήτηση των επτά προτάσεων που κατατέθηκαν για το θέμα την περασμένη Πέμπτη και των δύο νομοσχεδίων που θα κατατεθούν προσεχώς από την Κυβέρνηση.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του υπουργείου στον ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο κ. Κεραυνός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι να καταλήξουμε άμεσα στο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα υπάρξει αντικατάσταση των συντάξεων με ένα εφάπαξ ποσό, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι θα λαμβάνουν σύνταξη στα 65, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις, της τάξης του 78%.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε και για το θέμα της πράσινης φορολογίας, σημειώνοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας αντισταθμιστικών μέτρων και ανέφερε ότι ευελπιστεί πως μέχρι το φθινόπωρο η εργασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Για το ευρύτερο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 2024 ξεκίνησε η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αρχίσει η ολοκληρωμένη υποβολή προτάσεων, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025. Πάντως, διευκρίνισε πως όσα κομμάτια της μεταρρύθμισης ολοκληρώνονται θα τίθενται σταδιακά σε ισχύ. Όπως είπε ο κ. Κεραυνός, η νέα φορολογική πρόταση πρέπει να σταθμίζει το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο της οικονομίας και τις εξελικτικές προοπτικές π.χ. βασικοί και νέοι οικονομικοί τομείς, πράσινη οικονομία/φορολογία, ψηφιοποίηση.

Ένας άλλος βασικός πυλώνας, τον οποίο προωθεί το ΥΠΟΙΚ, είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Το πλαίσιο πολιτικής εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2023 και αφορά (α) στην εφαρμογή της μεικτής τηλεργασίας, (β) στην εφαρμογή μειωμένης απασχόλησης μέχρι 2 ώρες το μέγιστο, με ανάλογη μείωση απολαβών, για γονείς παιδιών μέχρι 8 ετών και φροντιστές καθώς, και υπαλλήλους με αναπηρία ή που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν την απασχόλησή τους σε πλήρη βάση και (γ) στην επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας από 1½ ώρα σε 2.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις προβλέψεις για το 2024, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε το 2023 στο 2,5%, ενώ η πρόβλεψη για το 2024 κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,9%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2023 ήταν 3,9%, ενώ το 2024 αναμένεται να φτάσει στα 2,5%. Η ανεργία το 2023 ήταν 6,1% και το 2024 θα μειωθεί στο 5,8%. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο επί του ΑΕΠ ανήλθε το 2023 στο 3,3% και το 2024 θα μειωθεί στο 3%. Το δημόσιο χρέος έφτασε το 2023 στο 77,4% και το 2024 αναμένεται να μειωθεί στο 70,6%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επί του ΑΕΠ ήταν -12,1% για το 2023 και για το 2024 θα πάει στο -11,9%. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε πρόσθετα ότι η Κύπρος βρίσκεται στη 9η θέση στις χώρες με τον πιο υψηλό κατώτατο μισθό (€1000) μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Οι μέσες μηνιαίες απολαβές των Κυπρίων βρίσκονται στα  €2.248 (2022). Οι διάμεσες απολαβές βρίσκονται στα  €1,838 (2022).

Σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον καταρτισμό του πρώτου προϋπολογισμού, ο οποίος ήταν πλεονασματικός, αναπτυξιακός και ανθρωποκεντρικός. Υπογράμμισε ακόμα τα τρία πακέτα μέτρων που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας συνολικού ύψους 291,3 εκατ ευρώ, αναφέρθηκε στη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, και στη σημασία που έχει για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα.