Τετελεσμένο γεγονός είναι η αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 1000 ευρώ μeικτά μετά από εξάμηνη εργασία στον ίδιο εργοδότη, καθώς το σχετικό διάταγμα δημοσιεύτηκε ήδη στην Eπίσημη Eφημερίδα, αν και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Η απόφαση δεν άφησε ούτε τις συντεχνίες, ούτε τις εργοδοτικές οργανώσεις ικανοποιημένες. Οι εργοδότες είχαν προτείνει μικρότερη αύξηση από αυτήν που αποφασίστηκε τελικά, ενώ οι συντεχνίες ζήτησαν μεγαλύτερη, λόγω του πληθωρισμού αλλά και επειδή η επόμενη αναπροσαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού θα γίνει σε δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, το συνδικαλιστικό κίνημα ανέμενε με το νέο διάταγμα να καθοριστεί και ωριαίος κατώτατος μισθός με το θέμα όμως τελικά να παραπέμπεται για διάλογο στη συνέχεια. Διιστάμενες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων υπάρχουν και για τον κατώτατο μισθό πρόσληψης, καθώς οι συντεχνίες ήθελαν να αυξάνεται στο ίδιο ποσοστό με τον εθνικό κατώτατο μισθό, με τις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητούν να μείνει στην ουσία χωρίς αναπροσαρμογή.

Το διάταγμα και τα καθαρά

Βάσει του νέου διατάγματος αλλάζει μόνο η παράγραφος 5, που αναφέρεται στα ποσά του κατώτατου μισθού.

Βάσει της νέας παραγράφου 5 «ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο στη Δημοκρατία καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε χίλια (1000) ευρώ για πλήρη απασχόληση: Νοείται ότι, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που δύναται να καταβάλλεται σε εργοδοτούμενους, που είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2024 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν έχουν συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ για πλήρη απασχόληση, μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών συνεχούς απασχόλησης: Νοείται περαιτέρω ότι, το ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του παρόντος Διατάγματος, με βάση Νομοθεσία, Διάταγμα, σύμβαση, έθιμο ή πρακτική: Νοείται έτι περαιτέρω ότι, στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση ο κατώτατος μηνιαίος μισθός προσαρμόζεται αναλόγως των ωρών εργασίας σε σχέση με το πλήρες ωράριο πιο αναφέρεται πιο πάνω».

Με βάση τα νέα ποσά που αποφασίστηκαν και πλέον δημοσιεύτηκαν οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν θετικά και που υπολογίζονται σε 25 χιλ. ευρώ θα δουν αυξήσεις με το νέο χρόνο, καθώς καθαρά ο νέος κατώτατος μισθός μετά από εξάμηνη υπηρεσία θα ανέβει στα 885 ευρώ από 837 ευρώ σήμερα, δηλαδή θα υπάρξει μία αύξηση σχεδόν 50 ευρώ στις απολαβές τους.

Ο δε κατώτατος μισθός πρόσληψης, καθαρά, θα ανέλθει την 1η Ιανουαρίου στα 797 ευρώ από 788 ευρώ σήμερα. Τα πιο πάνω ποσά υπολογίζονται βάσει των υποχρεωτικών αποκοπών, δηλαδή των εισφορών ύψους 8,8% από 1η Ιανουαρίου για το ΤΚΑ (από 8,3% σήμερα) και 2,65% για ΓεΣΥ.