Ο Φίλιππος Μιχαηλίδης, πρώην Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κύριε Πρόεδρε,
θα σχολιάσω δύο επίκαιρα θέματα.

Το πρώτο, αφορά τη στάση μας έναντι του Ισραήλ ειδικά με το θλιβερό βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής των διανέμοντων τα τρόφιμα στους Παλαιστινίους. Κατ’ αρχάς, η εκτίμηση μου είναι ότι πρόκειται περί λάθους. Το Ισραήλ έκανε ότι μπορούσε για να βρεθεί λύση για τη διά θαλάσσης παροχή βοήθειας, ώστε να αποφορτιστεί η πίεση που δέχεται για να ανοίξει οδοφράγματα στη νότα Γάζα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Συνεπώς, ο βομβαρδισμός φαίνεται να συγκρούεται με τις επιδιώξεις του.

Σε κάθε περίπτωση ο βομβαρδισμός είναι καταδικαστέος. Στρατηγικά όμως μας συμφέρει να παραμείνουμε στις γραμμές που κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι πέραν αυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διεξοδική έρευνα για την επίθεση. Αυτό καλύπτει και την Κύπρο. Δεν έχουμε λόγο να βγαίνουμε μπροστά, ειδικά εφόσον η «Αμάλθεια» επιβάλλει κατά το δυνατό ουδετερότητα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την Τουρκία και αυτό το καθιστά ένα φυσικό και ισχυρότατο σύμμαχο μας. Καιρός να υπογράψουμε αμυντική συμφωνία. Τα συμφέροντα του Ισραήλ δεν μπορούν να επιτρέψουν τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, μόνο δε το Ισραήλ έχει την ικανότητα με την αεροπορία του να αποτρέψει κάτι τέτοιο, αν το επιχειρήσει η Τουρκία.

Το δεύτερο σημείο είναι οι μετανάστες. Και στον Λίβανο να πάτε, πήγατε ήδη, τίποτε δεν θα γίνει. Ακούσατε τι είπε η πρέσβειρα του Λιβάνου. Ούτε εμείς, λέει, τους θέλουμε τους Σύρους στην πατρίδα μας αλλά μαζεύονται κατά εκατομμύρια. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου μίλησε για τρία εκατομμύρια. Ο Λίβανος είναι φτωχή χώρα και σπαράζεται από εσωτερικές διαμάχες. Και να δώσουμε λεφτά, οι Σύροι θα συνεχίσουν να έρχονται. Θα σταματήσουν όταν εμείς λάβουμε πρακτικά μέτρα με πυκνές περιπολίες λιμενικών μας ακάτων, στα διεθνή ύδατα πέραν της μέσης γραμμής μας με τον Λίβανο, ώστε να τους εμποδίσουμε από την αρχή του ταξιδιού και να τους οδηγούμε πίσω. Όταν πλησιάζουμε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου πρέπει να ενημερώνουμε τις Αρχές της χώρας να τους παραλαμβάνει, είτε θέλει είτε όχι, με το επιχείρημα ότι η βάρκα κινδυνεύει να βουλιάξει. Μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης μας με την κυβέρνηση του Λιβάνου, η τελευταία θα είναι πολιτικά εκτεθειμένη αν δεν ανταποκριθεί.