Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη εποχή για να προβλέψει κανείς σωστά την οικονομία του 2024. 

Η εξακολούθηση των δύο πολέμων και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δυσχεραίνει όλες τις πιθανές προβλέψεις.

Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου είναι αρκετά περιορισμένη και παρόλο που η οικονομία μας ανακάμπτει, η ανταγωνιστικότητα καθ’ εαυτή δεν καλυτερεύει.

Σχεδόν σε όλους τους τομείς υπάρχουν προβλήματα πχ στην ενέργεια και ειδικά στο υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού που επιβαρύνει όχι μόνο τη βιομηχανία μας αλλά σχεδόν όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας πολλών τομέων (ξενοδοχειακή βιομηχανία, σίτιση κλπ). 

Αφήνοντας στην άκρη τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιακή μετάβαση, στο δημόσιο θα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά να αυξήσουμε τον τουρισμό με καινούριες αγορές και να αυξήσουμε τις εξαγωγές (πράγμα αρκετά δύσκολο λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας).

Θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι η Κύπρος όντας μια μικρή χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου δεν μπορεί να αυξάνει ad infinitum την παραγωγή στη μεταποίηση ή στις τουριστικές υποδομές αλλά ούτε ακόμη στον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία που είναι έμμεσα βασική για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως το χαλούμι – εξαγωγικό προϊόν νούμερο δύο).

Το ίδιο συμβαίνει βασικά και με το ανθρώπινο δυναμικό που είναι αρκετά περιορισμένο λόγω της δεδομένης πληθυσμιακής πυκνότητας.

Αν προσπαθήσουμε να επιμετρήσουμε τις δυνατότητες μας θα βρούμε τα περιοριστικά στοιχεία που απαγορεύουν τη συνεχή αύξηση των αριθμών.

Άρα θα πρέπει να κινούμαστε μέσα στα περιθώρια που μας έχουν δοθεί.

Ο μόνος τρόπος για να «σπάσουμε» τα όρια που έχουμε μπροστά μας παραμένουν οι υπηρεσίες και η καινοτομία. Καινοτόμα προϊόντα με υψηλή πρόσθετη αξία μπορούν να προσφέρουν δυσανάλογα πολλά στη μικρή οικονομία της Κύπρου.

Εμείς στην Εταιρεία μας, προσβλέπουμε συνεχώς στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τη συγκρότηση καινούριων μονάδων παραγωγής για δημιουργία νέων μορφών προϊόντων. Εδώ πρέπει να παρατηρήσω, ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πολύ κοντινές π.χ. η Ελλάδα φροντίζουν με όχι ευκαταφρόνητα κίνητρα να στηρίζουν τη φαρμακοβιομηχανία τους με φανερά θετικά αποτελέσματα.

Στην Κύπρο δυστυχώς δεν παρατηρείται καμιά παρόμοια κίνηση – κατά τη γνώμη μου τα σχετικά υπουργεία θα έπρεπε να μιμηθούν την Ελληνική τουλάχιστον πρωτοβουλία της στήριξης της βιομηχανίας με τα σωστά κίνητρα.

Προτείνω τα ακόλουθα χωρίς να έχω εξαντλήσει όλα τα πιθανά κίνητρα:

1. Προκήρυξη σχεδίων χορηγιών για την επιχειρηματική καινοτομία ή για αγορά νέου εξοπλισμού για Έρευνα και Ανάπτυξη, που θα καλύπτονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, για εταιρείες που εξάγουν ή έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, χωρίς περιορισμούς στο μέγεθος των επιχειρήσεων και την ένταση των ενισχύσεων.

2. Κίνητρα για την παραγωγή νέων εξαγωγικών προϊόντων ή εφαρμογή νέων παραγωγικών διαδικασιών, όπως λόγου χάριν:

– Πλήρης φορολογική απαλλαγή στα κέρδη από την εξαγωγή αυτών των προϊόντων για μια χρονική περίοδο π.χ. 5 χρόνια

– Φορολογική αλλαγή στη κοστολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος

3. Σχέδια που να καλύπτουν τους τομείς των εφαρμογών της ψηφιακής αναβάθμισης (και για τις μεγάλες επιχειρήσεις), νέες τεχνολογίες π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική.

4. Μέριμνα για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

5. Αύξηση του ποσού των ενισχύσεων de minimis (Ήσσονος Σημασίας) για τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ανάπτυξης.

6. Φορολογικά κίνητρα για καινούριες επενδύσεις σε σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογίες που αποβλέπουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

7. Σχέδια χορηγιών για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων που ασχολούνται στη μεταποιητική βιομηχανία και έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Δεν ανταγωνιζόμαστε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης και τρίτων χωρών.

Ιδρυτής & Εκτελεστικός Πρόεδρος Medochemie