Με «κομμένα» δύο θεμελιώδους σημασίας κονδύλια, εκείνα της προετοιμασίας για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και της ανέγερσης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ.
Τα δύο αυτά κονδύλια προβλέφθηκαν από τη διοίκηση και διεύθυνση του ΡΙΚ, ως όφειλαν να πράξουν λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, αλλά διαγράφηκαν κατά τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού από τα αρμόδια υπουργεία.

Ιδού οι παραδοξότητες:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά εκ πείρας τη σημασία μιας επιτυχημένης προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάμει το παν για να ανταποκριθεί πλήρως στο έργο που θα αναλάβει σε δύο χρόνια. Κι ασφαλώς η επιτυχής διεκπεραίωση του έργου επιβάλλει την κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ανάμεσα στους οποίους και το ΡΙΚ.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, ως host broadcaster, έχει την υποχρέωση έναντι της ΕΕ και των μέσων ενημέρωσης διεθνώς να προσφέρει πλήρη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη εκατοντάδων δραστηριοτήτων στο εξάμηνο διάστημα της προεδρίας και παράλληλα να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες αυτές.

Με την ιδιότητα του τότε γενικού διευθυντή, βίωσα πλήρως με τους συναδέλφους μου το βαρύ αυτό έργο και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται, όταν η Κύπρος ανέλαβε πρώτη φορά την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012. Η προετοιμασία μας κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια, αφού χρειαζόταν να αγοραστεί πανάκριβος σύγχρονος εξοπλισμός, να γίνουν εγκαταστάσεις στο συνεδριακό κέντρο, να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να οργανωθεί η εργασία.

Χωρίς τα αναγκαία κονδύλια, πώς αναμένεται από το ΡΙΚ να αρχίσει να προετοιμάζεται; Όταν θα είναι πια αργά για να εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό με τις προβλεπόμενες διαδικασίες; Όταν θα αναγκαστεί να τρέξει «με την ψυχή στο στόμα» να κάμει όλα όσα χρειάζονται για να βγει η Κύπρος ασπροπρόσωπη; Μα δεν θα μπορέσει να τα κάμει, με τέτοιες ανασταλτικές αποφάσεις. Μόνο αν τα αναγκαία κονδύλια διατεθούν εδώ και τώρα από άλλες κρατικές πηγές, όπως ένα γενικό κονδύλι κυπριακής προεδρίας, θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Και η δεύτερη παραδοξότητα: Για χρόνια πολλά, αποτελεί γενική διαπίστωση ότι τα κτίρια του ΡΙΚ είναι άρρωστα, δεν διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και δεν παρέχουν ασφάλεια και υγεία στους εργαζομένους. Εδώ και χρόνια έγιναν από το ΡΙΚ προτάσεις – επί δικής μου θητείας τουλάχιστον δύο τεκμηριωμένες και κοστολογημένες – για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων. Οι οποίες προτάσεις, για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, απορρίφθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Φτάσαμε στο σημείο να καταδικάζεται το ΡΙΚ από δικαστήριο για τη σοβαρότατη ασθένεια μέλους του προσωπικού του που αποδίδεται στις συνθήκες εργασίας στα πεπαλαιωμένα, ακατάλληλα, αρρωστημένα κτίρια.
Και προτού ο αλέκτορας λαλήσει μια φορά, διαγράφεται και πάλιν το κονδύλι για την ανέγερση κτιρίου σε αντικατάσταση του αρρωστημένου, που δεν διασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών. Πολύ θα ήθελα να ακούσω το λόγο. Και διερωτώμαι, πώς είναι δυνατό να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να ανέχονται να διαιωνίζεται αυτή η επικίνδυνη κατάσταση.

Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω εδώ – να αποκαλύψω δηλαδή – ότι το προσωπικό και οι συνταξιούχοι του ΡΙΚ διέγραψαν σχετικά πρόσφατα με την υπογραφή τους μια οφειλή αρκετών εκατομμυρίων που είχαν να λαμβάνουν από το Ίδρυμα, από το κράτος δηλαδή, έναντι της δέσμευσης ότι το ποσό θα διατεθεί για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Είναι καιρός να επικρατήσει η λογική–και όχι η λογιστική και η στατιστική – σε όσα αφορούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση πρέπει να στηρίζονται και να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα εφόδια και μηχανισμούς ώστε να μπορούν να πετύχουν στην αποστολή που τους αναθέτει το κράτος.

Καλώ τους βουλευτές μας να έχουν αυτά υπόψη όταν θα συζητούν και όταν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ.

*Πρώην ΓΔ του ΡΙΚ