Σήμερα η Γη κινδυνεύει και απόδειξη αποτελούν οι κλιματικές αλλαγές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν μεγάλες καταστροφές και τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Η προστασία του πλανήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη και χρειάζεται άμεση παγκόσμια δραστηριοποίηση.

Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της, τον Δεκέμβριο του 2022, στην επιθεώρηση «Science Advances» – https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn4345/παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέχρι το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το 10% της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη και το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 27% στο τέλος του αιώνα. Με απλά λόγια ο 22ος αιώνας θα βρει την Γη χωρίς το ένα τρίτο των φυτών και των ζώων της. https://hellas-now.com/anakalypsi-1-6-ekatommyrion-eton-poy-allazei-osa-gnorizoyme/

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το φαινόμενο είναι ανθρωπογενές σημειώνοντας ότι τα ζωικά είδη που χάθηκαν τα τελευταία 500 χρόνια θα χρειάζονταν περίπου 18.000 χρόνια για να εξαφανιστούν αν δεν υπήρχε η παρουσία των ανθρώπων. Τόνισαν επίσης ότι η καταστροφή των οικοτόπων και η κλιματική διαταραχή πιθανότατα θα συνεχίσουν να οδηγούν στην επιτάχυνση του ρυθμού εξαφάνισης τις επόμενες δεκαετίες.

Ο δρ Gerardo Ceballos, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης τόνισε ότι η μαζική απώλεια ζωικών ειδών σημαίνει απώλεια ενός αρχείου της εξελικτικής ιστορίας και των δυνατοτήτων του πλανήτη, και θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους. Τόνισε επίσης ότι χάνοντας ολόκληρους κλάδους γενών,  χάνουμε την ικανότητα του πλανήτη να διατηρεί τη ζωή γενικά και να διατηρεί την ανθρώπινη ζωή ειδικότερα. Η νέα έρευνα βασίζεται σε μια σειρά από μελέτες προηγούμενων ετών που προειδοποιούσαν ότι η Γη βιώνει μια έκτη μαζική εξαφάνιση.

Οι γνώσεις για τον προσανατολισμό της μετάβασης προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα είναι διαθέσιμες. Υπάρχουν επίσης αρκετά τεχνολογικά  εργαλεία, καθώς και αυξανόμενη δημόσια στήριξη για την αλλαγή κυρίως μέσα από τις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας και της Ψηφιακής Μετάβασης.

Η απαιτούμενη προσπάθεια μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα αν πραγματοποιηθούν προσαρμογές για την ελαχιστοποίηση των βλαβών, αποκατασταθούν κρίσιμα οικοσυστήματα και ενισχυθεί η προστασία των διασωθέντων.

Για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, πρέπει να προσεγγίσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία ως άρρηκτα συνδεδεμένα τμήματα της ίδιας οντότητας.

Το κλειδί της λύσης είναι οι συνέργειες, η γρήγορη προσαρμογή μέσω δράσεων αλλά και αλλαγών στις υφιστάμενες πεποιθήσεις μας και η συνειδητοποίηση ότι ο καθένας από εμάς αποτελεί μέρος της λύσης ή της καταστροφής. Υπάρχει συλλογική και ατομική ευθύνη για την προστασία της Γης και της συνέχισης της ζωής στον πλανήτη με τον άνθρωπο να έχει μια θέση στο κάδρο του μέλλοντος.

Εξάλλου ο Albert Einstein είπε: «Κοίταξε βαθιά τη φύση και τότε, θα καταλάβεις τα πάντα καλύτερα.

*Βιολόγος/ΜΒΑ/ΜΑ. Εκτελεστική Διευθύντρια Πανεπιστημίου Λεμεσού