Εκμεταλλευόμαστε τη δυνατότητα μετακίνησης για σωματική άσκηση και κάνουμε ατελείωτους περιπάτους στα καταπράσινα πάρκα της πόλης μας.

 

Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας/ Πάρκο Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας

Μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για όλη τη Λευκωσία αποτελεί το δάσος Αθαλάσσας, έκτασης 540 εκταρίων, με άλλα 300 εκτάρια να βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Τμήματος Δασών. Οι υψομετρικές διαφορές που δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό, η γειτνίαση με την πρωτεύουσα που σημαίνει εύκολη πρόσβαση, τα μονοπάτια για περίπατο και τζόκινγκ, οι ειδικοί ποδηλατόδρομοι και η λίμνη, είναι τα στοιχεία που προσελκύουν εκατοντάδες Αγλαντζιώτες και όχι μόνο, στο μοναδικό στο είδος του πάρκο, για να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να περάσουν ανέμελες ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης. Το πάρκο Αγίου Γεωργίου αποτελεί τμήμα του κύριου κρατικού δάσους Αθαλάσσας και είναι ίσως η πιο προσιτή εξόρμηση για τους κατοίκους της μείζονος Λευκωσίας. Η λίμνη με τα υδρόβια πτηνά και τα μονοπάτια για περίπατο καθιστούν το πάρκο Αγίου Γεωργίου μια ξεχωριστή όαση ξεκούρασης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

 

  

 

Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Το πάρκο βρίσκεται μεταξύ Δήμου Αγλαντζιάς και Λευκωσίας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Ως σκοποί του πάρκου έχουν τεθεί η διατήρησή του ως πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, η προσφορά αναψυχής, και η αισθητική βελτίωση της περιοχής. Το πάρκο διαθέτει εκδρομικό χώρο, πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και χώρους στάθμευσης.

 

Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου

Το Γραμμικό Πάρκο ακολουθεί την πορεία του ποταμού Πεδιαίου και περιλαμβάνει πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, που ξεκινούν από το γεφύρι της οδού Χρυσελεούσας (παρά το Προεδρικό Μέγαρο) και καταλήγουν στα σύνορα Στροβόλου – Λακατάμειας, όπου έχει συνδεθεί με το αντίστοιχο έργο του Δήμου Λακατάμειας. Κατά μήκος του πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου φυτεύτηκαν 14.000 δέντρα και θάμνοι και έχουν εγκατασταθεί βρύσες με πόσιμο νερό . Ο πεζόδρομος σε όλο το μήκος του έχει ηλεκτροφωτιστεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια κατά τις βραδινές και πρωινές ώρες, ενώ στις διασταυρώσεις της οδού Ελαιώνων, Αλεξανδρουπόλεως και Αγίας Μαρίνας έχουν εφαρμοστεί μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης με κατάλληλη σηματοδότηση και τοποθέτηση προστατευτικών κάγκελων.

 

 

Πάρκο Ακροπόλεως

Το Πάρκο Ακροπόλεως βρίσκεται στην ενορία Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου παρά την οδό Παναγιώτη Κάσπη, στην περιοχή Σαραντάσπηλιου στην Ακρόπολη, βόρεια της Λεωφόρου Αθαλάσσας, και έχει εισόδους από τις οδούς Πεντέλης, Μυκηνών, Π. Κάσπη και Δασουπόλεως, με χώρους στάθμευσης στα βόρεια και στα νότια. Το πάρκο είναι ένας εξαίρετος χώρος για ξεκούραση, περίπατο και αναψυχή, διαθέτει πλούσια βλάστηση και εξαιρετική φυσική ομορφιά, με κυριότερο στοιχείο τις φυσικές σπηλιές, οι οποίες έχουν αναδειχθεί και αξιοποιηθεί. Το ωραίο τοπίο του πάρκου συμπληρώνουν οι λίμνες και τα σιντριβάνια, η μεγάλη υπερυψωμένη ξύλινη γέφυρα, οι πεζόδρομοι και οι καθιστικοί χώροι. Διατίθενται πεζόδρομοι και καθιστικοί χώροι, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει ή να ξεκουραστεί κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Πάρκο Αγίου Δημητρίου

Το πάρκο Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην ενορία Αγίου Δημητρίου παρά την οδό Κορυτσάς. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πάρκο του Στροβόλου και βρίσκεται μεταξύ του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’» και της Αγγλικής Σχολής , με εισόδους από τη λεωφόρο Ακροπόλεως και τις οδούς Κορυτσάς και Δ. Λιπέρτη. Περιλαμβάνει πεζόδρομους, καθιστικούς χώρους, λίμνες με πίδακες και πλατείες, ενώ κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η πλούσια βλάστηση, που του δίνει μια ιδιαιτερότητα καθιστώντας το έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου.

 

Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη

Η διαμόρφωση του ποταμού Γαρύλλη σε γραμμικό πάρκο δημιούργησε ένα καινούργιο άξονα ενδιαφέροντος, ο οποίος διαπερνά τη Λεμεσό από το νότο μέχρι το βορρά, αναζωογονώντας  ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης. Στόχος ήταν η αναστροφή της κατάστασης που ήταν η παραμέληση της περιοχής γύρω από τη κοίτη του ποταμού μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις ανάπλασης, οργάνωσης και κυκλοφοριακής διαχείρισης και τη σύνδεση των κατά μήκος της κοίτης περιοχών με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και γραμμικό πάρκο. Καλύπτει σημαντικό μέρος του ποταμού σε μία απόσταση 5 ½ χιλιομέτρων από το παλαιό λιμάνι μέχρι τα βόρεια όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και από τα νότια της Β’ Τεχνικής Σχολής μέχρι την οδό Αγίας Φυλάξεως, δυτικά του Λανιτείου γηπέδου. Ο ποταμός αποτελεί ένα σημαντικό γεωφυσικό στοιχείο και η αξιοποίηση του πέρα από άξονα περιπάτου και διακίνησης με ποδήλατο, με το εκτενές και πυκνοφυτεμένο γραμμικό πάρκο έδωσε ποιοτική ανάσα στις οικιστικές περιοχές και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει τον ποταμό, ενώ αποτελεί μια ασφαλή διαδρομή για ποδηλατιστές, όσο και για εναλλακτική διακίνηση από τις βόρειες συνοικίες προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και προς τη Μαρίνα, το παλιό λιμάνι και την προκυμαία.

Κοιλάδα των Κέδρων

Η μαγευτική ορεινή τοποθεσία της Κοιλάδας των Κέδρων είναι φωλιασμένη μέσα στο Δάσος της Πάφου και βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Λευκωσίας, της Πάφου και της Λεμεσού. Η κοιλάδα χαρακτηρίζεται από τις χιλιάδες των ενδημικών ειδών Κέδρου (Cedrus brevifolia), τα οποία είναι στενοί συγγενείς του διάσημου κέδρου του Λιβάνου. Υπάρχουν επίσης πεύκα Καλαβρίας (Pinus brutia). Η κοιλάδα είναι δημοφιλής για την ηρεμία και την απομόνωση που προσφέρει. Η περιοχή διασχίζεται από τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το χωριό Παναγιά με το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου και ξεδιπλώνεται στην περιοχή Σταυρός της Ψώκας – τοποθεσία στο βουνό που φιλοξενεί το αγρινό. Τα απομεινάρια από τρία παλιά ενετικά γεφύρια βρίσκονται στο βουνό κι είναι ενδιαφέροντα σημεία, τα οποία μπορεί να δει ο επισκέπτης καθώς απολαμβάνει τη βόλτα του στην περιοχή.

Αλυκή Λάρνακας

Η Αλυκή της Λάρνακας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυκή στην Κύπρο και είναι έκτασης 2,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι μια σημαντική προστατευόμενη περιοχή (Συνθήκη Ramsarκαι Δίκτυο NATURA 2000) κι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην Ευρώπη για τα υδρόβια πτηνά. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας και ανατολικά των χωριών Μενεού και Δρομολαξιάς. Η περιοχή, γνωστή στους ντόπιους ως «Αλυκή», είναι στην πραγματικότητα μια από τις τέσσερις λίμνες που βρίσκονται στην Λάρνακα. Μαζί με τη λίμνη Ορφανή, τη λίμνη Σόρος και τη λίμνη του αεροδρομίου, οι λίμνες καλύπτουν συλλογικά μια συνολική έκταση 1.761 εκταρίων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λίμνη γεμίζει με νερό και φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά, μεταξύ των οποίων χιλιάδες φλαμίνγκο που μένουν εκεί την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, καθώς και αγριόπαπιες κι άλλα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη, ως ενδιάμεση στάση στα μεταναστευτικά τους ταξίδια. Μέσα από την περιοχή της λίμνης περνά ένα γραμμικό μονοπάτι της φύσης, το οποίο έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και οδηγεί μέχρι το παλιό Υδραγωγείο των Καμάρων. Κατά μήκος της διαδρομής παρέχονται πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής, όπως είναι τα δέντρα, οι θάμνοι και τα λουλούδια. Υπάρχουν επίσης παγκάκια σε κάποια σημεία της διαδρομής, καθιστώντας την ιδιαίτερα δημοφιλή για τους περιπατητές και τους λάτρεις του τζόγκινγκ.  Το μονοπάτι της φύσης συνδέει την περιοχή με την Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη.

Περιοδικό “Go”, τεύχος 147.