Η νέα ταινία του Μάικλ Πέιν «The Holdovers», που ξεχώρισε για την ερμηνεία του Πολ Τζιαμάτι, το πολυαναμενόμενο biopic του Μάικλ Μαν «Ferrari», η γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη ταινία δράσης «The Bricklayer» και η μεταγλωττισμένη ρωσική ταινία κινουμένων σχεδίων «Γάτες στο Μουσείο» ξεκινούν από σήμερα την προβολή τους στις κυπριακές αίθουσες.

«The Holdovers»

Ένας στριμμένος καθηγητής σε ένα αμερικανικό κολέγιο υψηλού κύρους, ο Πολ Χάναμ, υποχρεώνεται να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του, για να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Τελικά, αναπτύσσει μια απίθανη σχέση με έναν από αυτούς -έναν κατεστραμμένο, ιδιοφυή ταραχοποιό- και την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου, η οποία έχασε μόλις τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Παίρνοντας άτυπα τη σκυτάλη της coming-of-age νοσταλγίας από τους Πολ Τόμας Άντερσον (Πίτσα γλυκόριζα) και Στίβεν Σπίλμπεργκ (The Fabelmans), ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη δεκαετία του ’70 και σε φουλ σκηνοθετική φόρμα, παρέα με τον αγαπημένο του ηθοποιό, Πολ Τζαμάτι, και μαζί φτιάχνουν την καλύτερη ταινία τους από τον καιρό του υπέροχου «Πλαγίως».

Μια συνεργασία που βάζει κατευθείαν πλώρη για τα Όσκαρ, με άξιους συμπαραστάτες την επίσης εξαίρετη Νταβίν Τζόι Ράντολφ και τον πρωτοεμφανιζόμενο-αποκάλυψη Ντόμινικ Σέσα.

Ο Αλεξάντερ Πέιν συνέλαβε το στόρι παρακολουθώντας μια γαλλική ταινία της δεκαετίας του 1930, και ανέθεσε στον Hemingson το σενάριο. Σε αυτό όμως το σημείο δεν υπήρχε ακόμα κατά νου μια κινηματογραφική ταινία, μα ο πιλότος μιας τηλεοπτικής σειράς.

«Ferrari»

Η κινηματογραφική αποτύπωση μιας κρίσιμης περιόδου της ζωής του εμβληματικού «κομεντατόρε» Έντσο Φερράρι, τον οποίο υποδύεται ο Άνταμ Ντράιβερ, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Μάικλ Μαν που έχει βάλει την υπογραφή του στη βιογραφική ταινία για τον Μοχάμεντ Άλι.

Η ιστορία επικεντρώνεται χρονικά στα τελειώματα της δεκαετίας του 1950, και ειδικά στη ζωή του Έντσο τον καιρό της διεξαγωγής του αγώνα Mille Miglia του 1957 στη Νότια Ιταλία. Ήταν ο καιρός που ο Φερράρι προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του χαμού του γιού του, Ντίνο, από μυϊκή δυστροφία. Δίπλα στον Ντράιβερ συμπρωταγωνιστεί η Πενέλοπε Κρουζ, που υποδύεται τη Λάουρα Φεράρι – μητέρα του Ντίνο και η Σέιλιν Γούντλει στον ρόλο της ερωμένης του Λίνα Λάρντι.  Με την εταιρεία του στα πρόθυρα της πτώχευσης και τον γάμο του να βιώνει την τραυματική απώλεια του ενός γιου, ο Φεράρι εναποθέτει την ελπίδα για τη σωτηρία τους σε έναν αγώνα δρόμου 1000 μιλίων στην Ιταλία. Ο ηθοποιός Τομάζο Μπαζίλι υποδύεται τον χαρακτήρα του Τζιάνι Ανιέλι, τότε επικεφαλής της Fiat, ο Μπεν Κόλινς τον θρυλικό οδηγό της F1 Στέρλινγκ Μος, ενώ τους θρυλικούς οδηγούς Αλφόνσο ντε Πορτάγκο, Πίτερ Κόλινς και Πιέρο Ταρούφι υποδύονται οι Γκάμπριελ Λεόνε, Τζακ Ο’ Κόνελ και Πάτρικ Ντέμπσι.

«The Bricklayer»

Κάποια μυστικά που κρύβει η Θεσσαλονίκη, θα αποδειχτούν θανάσιμα. Κάποιος εκβιάζει τη CIA – δολοφονώντας ξένους δημοσιογράφους και κάνοντας τις δολοφονίες να φαίνονται ως ευθύνη της υπηρεσίας. Καθώς ο κόσμος αρχίζει να ενώνεται ενάντια στις ΗΠΑ, η CIA πρέπει να φέρει πίσω σε ενεργό δράση τον πιο λαμπρό – και επαναστάτη – πράκτορά της από τη σύνταξη, αναγκάζοντάς τον να αντιμετωπίσει το περίεργο παρελθόν του ενώ ξετυλίγεται μια διεθνή συνωμοσία. Με τους Άαρον Έκχαρτ, Νίνα Ντόμπρεφ, Ιλφενές Χαντέρα, Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ, Τιμ Μπλέικ Νέλσον.

«Γάτες στο μουσείο»

Ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Ρωσία σε σκηνοθεσία Βασίλι Ροβένσκι, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τις φωνές των Βαγγέλη Χαλκιαδάκη, Κώστα Αποστολίδη, Κώστα Τερζάκη, Χρήστου Λαγκούση.

Μια νεαρή γάτα που ονομάζεται Βίνσεντ, πιάνει φιλίες με τον Μορίς το ποντίκι σε μια όχι και τόσο ιδανική συνθήκη: μια μεγάλη πλημμύρα! Οι δυο τους θα καταφέρουν να ξεφύγουν μέσα σε ένα παλιό πιάνο, το οποίο όμως τελικά σώζεται από μια ομάδα ναυτικών και στέλνεται στο Ερμιτάζ, το θρυλικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Εκεί, ο Βίνσεντ συναντά μια επίλεκτη ομάδα από γάτες, η οποία εδώ και χρόνια έχει αναλάβει να φυλάει από τρωκτικά και άλλα παράσιτα τα αριστουργήματα της τέχνης που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Όλα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, όταν ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες της ιστορίας, η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα, μεταφέρεται προσωρινά στο μουσείο. Είναι το όνειρο κάθε ποντικού να τον μασήσει και κάθε γάτας να τον προστατεύσει.