Μπουτίκ ξενοδοχεία, αγροτουριστικά καταλύματα,  πλούσιες γαστρονομικές επιλογές καθιστούν το χωριό ένα από τα λίγα που προσφέρονται για υπέροχα -και καλαίσθητα- Σαββατοκύριακα στο βουνό.
  
Είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς για εσωτερικό τουρισμό που κατάφερε να παντρέψει την παράδοση με το σήμερα, διαθέτοντας γευστικά μενού από τις ταβέρνες του χωριού, διαμονή σε αναπαλαιωμένα σπίτια/δωμάτια, αξιοθέατα, προτάσεις για περπάτημα, μέχρι χαλάρωση και σπα. Αντικρίζοντας τον Καλοπαναγιώτη εύκολα καταλαβαίνεις πως βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου που βραβεύτηκε  το 2011 ως «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας στον Τουρισμό και στην Ανάπλαση Φυσικών Χώρων». Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η πανοραμική θέα, τα γραφικά σοκάκια, αλλά και η φύση που χαρίζει ομορφιά και ηρεμία στον τόπο, καθιστούν το χωριό ένα γοητευτικό προορισμό, όχι μόνο για μονοήμερες εκδρομές, αλλά και για ολιγοήμερες διακοπές. Είναι ακόμα ιδανική επιλογή για στάση, αν φεύγοντας από το χιονισμένο Τρόοδος θες να βρεθείς κάπου ζεστά και φιλόξενα για φαγητό ή ξεκούραση.
 
Ο Καλοπαναγιώτης, βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, μέσα στην κοιλάδα του Σέτραχου ποταμού και είναι ένα από τα λίγα καλοδιατηρημένα χωριά της Κύπρου. Πήρε το όνομά του από τον πρώτο του κάτοικο, ο οποίος λεγόταν Παναγιώτης και αποφάσισε να χτίσει το σπίτι του κοντά  στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή.
 
Η αλήθεια είναι πως πριν την εμφάνιση του μπουτίκ ξενοδοχείο Casale Panayiotis (Μάρκου Δράκου 80, 22952444), οι περισσότεροι που πήγαιναν εκεί ήταν για να επισκεφθούν τον Άγιο Ιωάννη τον Λαμπαδιστή, ένα μοναδικό στο είδος του μοναστήρι, αλλά και για να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής. Το κοσμοπολίτικο του προφίλ άρχισε να αναπτύσσεται από τότε που το Casale έφτασε για να δώσει μια νέα πρόταση στον εσωτερικό -και όχι μόνο- τουρισμό. Το Κέντρο Ευεξίας Myrianthousa Spa (22952444), ήρθε να συμπληρώσει τη φήμη του χωριού για τις ιαματικές πηγές του, αφού η περιοχή γύρω από τον Σέτραχο ποταμό είναι γνωστή -από την αρχαιότητα- εξαιτίας των πηγών της. Εκεί, πιστεύουν, εξάλλου πως λειτουργούσε υδροθεραπευτήριο αφιερωμένο στον θεό Ασκληπιό. Μάλιστα οι κατά καιρούς βασιλιάδες των Σόλων, οι βασιλιάδες και οι πρίγκιπες κατά την εποχή των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Φράγκων επισκέπτονταν την περιοχή της Μαραθάσας, όχι μόνο για σκοπούς παραθερισμού, αλλά και για σκοπούς λουτροθεραπείας. Οι ιαματικές πηγές κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. μετατράπηκαν σε χριστιανικό υδροθεραπευτήριο και στον ίδιο χώρο είχε ανεγερθεί η μονή του Αγίου Ηρακλειδίου. Σήμερα τα νερά των πηγών εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για ιαματικά λουτρά.
 
Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Καλοπαναγιώτη αποτελεί αναμφισβήτητα η μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Τοποθετημένο σε ένα μοναδικό σημείο της φύσης, ανάμεσα σε πράσινο και τρεχούμενα νερά, προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει μοναδικά κειμήλια, τοιχογραφίες και εικονίσματα. Νότια του μοναστηριού βρίσκεται το Εικονοφυλάκιο, στο οποίο φυλάσσονται εκκλησιαστικοί θησαυροί προερχόμενοι τόσο από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή όσο και από άλλες εκκλησίες της περιοχής. Ένα Ευαγγέλιο του 16ου αιώνα μ.Χ. επενδυμένο με μεταλλικό κάλυμμα 1.000 ετών, από την Κωνσταντινούπολη, η ιδιαίτερη εικόνα της Παναγίας της δεξιοκρατούσας, είναι μερικά από αυτά.
 
Κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται και το Ενετικό γεφύρι, κτισμένο το 16ο αιώνα, από παραδοσιακή πέτρα της περιοχής. 
Από το μοναστήρι μπορεί να ανέβεις στο χωριό με τελεφερίκ. Παρόλα αυτά, αν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, απ’ εκεί μπορείς να ακολουθήσεις το Μονοπάτι της Φύσης για να απολαύσεις την περιοχή με τον καλύτερο τρόπο: περπατώντας μέσα από ιδιόκτητες εκτάσεις με αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Η διαδρομή θα σε οδηγήσει στον νερόμυλο Κύκκου στις όχθες του ποταμού Σέτραχου, ο οποίος παλαιότερα χρησίμευε για την άρδευση των γύρω περιβολιών. Το μονοπάτι συνεχίζει έως τις μεταλλικές πηγές του Καλοπαναγιώτη, ακολουθεί τις όχθες του ποταμού Σέτραχου, σκαρφαλώνει στο χωριό Οίκος και επιστρέφει κατηφορίζοντας προς τον ποταμό για να καταλήξει στην πηγή του Φάραγγα. Υπολόγισε πως θα χρειαστείς 1.30 περίπου ώρα και θα περπατήσεις 4 χιλιόμετρα. Το Μονοπάτι είναι μέτριου βαθμού δυσκολίας, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε στενό ή/και απότομο έδαφος.
 
Είναι αλήθεια, πως από ένα τέτοιο χωριό αυτό που περιμένεις -ειδικά τις κρύες μέρες του χρόνου- είναι να βρεθείς σε ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο μέρος για να φας. Αυτό θα το βρεις στο «Παλιό Σινεμά» (Μάρκου Δράκου 44Α, 99130275), που θα σε γοητεύσει με το αναμμένο τζάκι του και φυσικά τις καθαρές γεύσεις των μεζέδων του -με πρωταγωνιστές τον παστουρμά, τα αφέλια και το ζεματιστό πατσίτσιο.  Για κρασί αλλά και λεμονάδα με ροδοπέταλα, το καφέ Οίνος (Μάρκου Δράκου 110, 9978933) θα σε φιλοξενήσει με το μεγάλο του παραδοσιακό τζάκι και με πιατέλες τυριών και αλλαντικών. Στα γραφικά δρομάκια του χωριού θα βρεις και το συμπαθητικό μαγαζί Πραματούθκια, Little Treasures, (Μάρκου Δράκου 80, 22952444) για μαρμελάδες και παραδοσιακά προϊόντα. Ψάξε τέλος το Βυζαντινό που βρίσκεται στο Casale Panayiotis, αν θες το φαγητό σου να μετατραπεί σε γαστρονομική περιπέτεια. Στο μενού θα βρεις αυθεντικές κυπριακές γεύσεις βασισμένες σε σπιτικές συνταγές της περιοχής.
 
Περιοδικό Go, τεύχος 103.