To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου
  08 Δεκεμβρίου 2019, 4:36 πμ  
Γιορτινή συναυλία από το Sistema Cyprus 
H πρώτη συναυλία της χρονιάς για το Sistema Cyprus, με τίτλο «A Concert to Remember», θα δοθεί στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Λευκωσίας, στο προαύλιο του δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας. Η ορχήστρα, αλλά και η χορωδία που απαρτίζεται από 75 παιδιά, ετοιμάζονται να μας προσφέρουν μια συναυλία σε γιορτινό κλίμα που θα τη θυμόμαστε. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος του προγράμματος Sistema Cyprus, ο Κολομβιανός Santiago Ossa Alzate. Ο μαέστρος ήταν ένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα El Sistema που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στη Βενεζουέλα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της χορωδίας είναι της μαέστρου Λουκίας Λαζάρου. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη, ενώ το κοινό θα μπορεί να στηρίξει το έργο και την προσπάθεια του Sistema Cyprus με τη δική του εισφορά στα σημεία που θα υπάρχουν στον χώρο.
 
Λευκωσία, προαύλιο Δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας, 3μ.μ.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο Ριάλτο με την Χορωδία των Ονείρων
Η μαγεία και το γιορτινό χρώμα των ημερών ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο και μας ταξιδεύει με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Αρχή στις γιορτινές εκδηλώσεις κάνει σήμερα η παράσταση And so ….. this is Christmas. Η  Χορωδία  των Ονείρων και η Ελένα Σολέα παρουσιάζουν εκατό άτομα επί σκηνής με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας. Συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία των Ονείρων και η σχολή χορού Dance Studio Marina Kyriakidou. Μια παράσταση με χριστουγεννιάτικα τραγούδια του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου.
 
Λεμεσός, Ριάλτο, 8.30μ.μ., τηλ. 77777745

Ημερίδα για το Θέατρο στην πόλη της Λεμεσού
Η ΕΘΑΛ μέσα στο πλαίσιο των παράλληλων με το θέατρο δραστηριοτήτων της, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Το Θέατρο στην πόλη της Λεμεσού». Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας, να δώσει την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν και στους νεότερους να γνωρίσουν την προσφορά του θεάτρου στην πολιτισμική ανάπτυξη της Λεμεσού, αλλά και να δώσει το έναυσμα για μια συζήτηση για την περαιτέρω πορεία του. Στην Ημερίδα έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι ομιλητές που θα εστιάσουν και θα αναδείξουν συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας του θεάτρου στη Λεμεσό. Ομιλητές στην Ημερίδα θα είναι ο Μπάμπης Αναγιωτός, συγγραφέας, ο Μίμης Σοφοκλέους, επιστημονικός διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, ο Κώστας Μακρίδης, μελετητής του κυπριακού θεάτρου, η Μαρία Αθανασίου Τάκη, φιλόλογος, η Νικολέτα Τζιαούρη συνεργάτης-θεατρολόγος Θεατρικού Μουσείου Κύπρου και η Νάταλη Αλκιβιάδου, Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός και παρέμβαση στην εκδήλωση από εκπροσώπους σχημάτων με θεατρική δράση στη Λεμεσό: Μαρίνος Ανωγυριάτης για το Θέατρο Versus, Έλενα Αγαθοκλέους για το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και Μάριος Θεοχάρους για το Θέατρο Τσέπης.
 
Λεμεσός, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 10:30π.μ. – 13:30μ.μ.
  
Μουσική Δωματίου με τη ΣΟΚ
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου έχει το προνόμιο να φιλοξενεί στις τάξεις της, σολίστες του υψηλότερου διαμετρήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτοί οι αριστοτέχνες μουσικοί συνεργάζονται για να δημιουργήσουν σύνολα που μας χαρίζουν στιγμές υπέροχης μουσικής. Ο Wolfgang Schroeder, ο εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, μοιράζεται τη σκηνή με τον Κrzysztof Wrobel στη βιόλα και τον Jakub Otčenášek στο βιολοντσέλο, «συνομιλώντας» σε δύο δημιουργικά ανόμοια έργα. Το Rag-Gidon-Time, ένα ιδιόρρυθμο, διασκεδαστικό βαλς, και το Ντιβερτιμέντο σε Μι ύφεση μείζονα, το μοναδικό συμπληρωμένο τρίο του Mozart και, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το πρώτο έργο κλασικής μουσικής στο συγκεκριμένο είδος. 
 
Πάφος, Τεχνόπολις 20, 5μ.μ., τηλ. 70002420
 
«Korczak» στο Cine Studio
Ο γιατρός Γιάνους Κόρτσακ είναι ένας άνθρωπος υψηλών αρχών. Τολμά να τα βάζει με τους Γερμανούς στρατιώτες και συχνά χρειάζεται κάποιος να τον πείσει για να προστατεύσει τη ζωή του. Το ορφανοτροφείο του, μέσα σε ένα διαλυμένο σχολείο σε γκέτο της Βαρσοβίας, παρέχει στέγη σε 200 άστεγα παιδιά. Πρωτοπόρος και στο σύστημα εκπαίδευσης, προτιμά οι μαθητές να έχουν αυτοκυριαρχία, κάτι αντίθετο με όσα συμβαίνουν γύρω. Κι ενώ σώματα νεκρών κείτονται καθημερινά μπροστά από το ορφανοτροφείο, ο Korczak κάνει τα πάντα για να παραμείνει σε λειτουργία.
 
Λευκωσία, Cine Studio, 8μ.μ., 96420491

«Φωτογραφία 51» της Άννα Ζίγκλερ. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος. Ένα συγκινητικό και χιουμοριστικό πορτρέτο της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, μιας από τις πιο σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες του 20ου αιώνα, και του παθιασμένου της στόχου να καθορίσει το περίγραμμα του μορίου του DNA. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο Δέντρο, κάθε Σάββατο 20.30 & Κυριακή 18.30 μέχρι 29/12 77777040, Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 9/1 20:30 77777745, Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, 10/1 20.30. 110’. Το έργο διαδραματίζεται στο King’s College του Λονδίνου, 1951-1953. Μια ομάδα από φυσικούς ξαναζούν το κυνηγητό, αποκαλύπτοντας τα αδόξαστα κατορθώματα αυτής της πρωτοπόρου και της ισχυρά ανεξάρτητης γυναίκας. Ένα έργο για τη φιλοδοξία, την απομόνωση και τον αγώνα για μεγαλείο. Παίζουν: Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Φώτης Αποστολίδης, Πάνος Μακρής, Ηρόδοτος Μιλτιάδους και Γιάννης Καραούλης.
 
To αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου του Ρομπέρ Τομά «Η Παγίδα» παρουσιάζεται από το Θέατρο Διόνυσος σε μετάφραση Αντώνη Δωριάδη και σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο 20:30, Κυριακή 18:30 μέχρι 5/1. Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο 7/1 20:30, 22818999, Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 7/1 20:30 77777745. 110’. Το έργο περιστρέφεται γύρω από έναν άνδρα σε κοσμικό θέρετρο που δηλώνει την εξαφάνιση της γυναίκας του κι όταν στη θέση της εμφανίζεται μια άλλη γυναίκα υποστηρίζει ότι είναι θύμα συνωμοσίας. Παίζουν: Αντώνης Κλεάνθους, Λουκάς Ζήκος, Άθως Αντωνίου, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Χρήστος Γιάγκου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Γιόλα Κλείτου.
 
Ο Πολυχώρος Εστία προτείνει το θρίλερ της Λουσίλ Φλέτσερ «Η νύχτα έχει πολλά μάτια», σε σκηνοθεσία Άγι Παΐκκου. Παραστάσεις: Παρασκευή στις 20.30, Κυριακή στις 19.00. 8, 13,15 Δεκεμβρίου 10, 12, 17, 19, 24, 26 Ιανουαρίου, 99588330. 100’. Μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου σε δυστύχημα, η νεαρή κληρονόμος μιας πλούσιας οικογένειας, πέφτει σε κατάθλιψη. Αργότερα παντρεύεται έναν μεγαλύτερό της άντρα με ύποπτο παρελθόν, αλλά η απρόσμενη εμφάνιση του εκκεντρικού γείτονα προκαλεί εντάσεις στην ατμόσφαιρα. Παίζουν: Ελεωνόρα Σερένα, Ιάκωβος Ιακώβου, Σταματία Γκρέκο, Χρήστος Χρυσάνθου, Δήμας Δημοσθένους, Μαρία Ζίττη, Σκεύος Πολυκάρπου, Νάτια Χαραλάμπους.
 
Βασισμένη στο θρυλικό αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπυ είναι η νέα παραγωγή του Θεάτρου Versus «Βιρτζίνια Γουλφ», που σκηνοθετεί ο Μαρίνος Ανωγυριάτης. Παραστάσεις: Λεμεσός, Θέατρο Ένα, 8, 10, 13, 14, 15 και 18/12, 20:30, 99395970. 120’. Ένα σαλόνι-πεδίο μάχης, μια νύχτα που αποδεικνύεται πολύ μακριά και δύο ζευγάρια που ξενυχτούν, πίνουν και παίζουν τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια. Τα συναισθήματα καιροφυλακτούν, έτοιμα να πυρπολήσουν την ιερότητα του ζεύγους, την καρδιά του δυτικού πολιτισμού. Παίζουν: Βίβιαν Νικολαΐδη, Παναγιώτης Μπρατάκος, Χάρης Αριστείδου και Μικαέλλα Θεοδουλίδου.
 
H Υπόγεια Σκηνή προτείνει το βραβευμένο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Καλιφόρνια ντρίμιν» σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου. Παραστάσεις: Λεμεσός, Πολυχώρος Συνεργείο, 8, 19, 20, 21 & 22 Δεκεμβρίου 20:30, 96740757. 90’. Αναφέρεται στις τραγελαφικές περιπέτειες δύο λαΐκών νέων που αποφασίζουν να μην πάνε στο στρατό και να καταφύγουν σ' ένα new age κοινόβιο στην Καλιφόρνια. Για να πετύχουν τον στόχο τους θα αναγκαστούν να κάνουν κάποιες εκπτώσεις στις ηθικές τους αξίες. Παίζουν: Ανδρέας Μακρής, Γιολάντα Χριστοδούλου, Κωνταντίνος Σωκράτους, Άνδρεα Αγαθοκλέους.
 
Η ομάδα Point To παρουσιάζει το έργο της Ευαγγελίας Ονουφρίου «EXIT ή Η Αλίκη στη Χώρα των Τεράτων», σε σκηνοθεσία της ίδιας. Παραστάσεις: Λευκωσία, WhereHaus 612, 8, 15, 22/12 18:30, 9, 14, 16, 20, 21, 23/12, 3 & 4/1 20:30. 99122552. 60’. Το έργο πραγματεύεται την αναζήτηση του ανθρώπου να ανακαλύψει την ταυτότητα του και να ψηλαφίσει τα όρια της ελευθερίας του, οδηγούμενος σε διλήμματα που τον οδηγούν σε υπαρξιακά αδιέξοδα και ψυχικές συγκρούσεις. Παίζουν: Ελεονώρα Βασιλείου, Έλενα Δημητρίου, Νικόλας Δημητρίου, Γεώργιος Ιωσήφ, Λήδα Καραγιάννη, Εύα Μιλτιάδου, Ευαγγελία Ονουφρίου, Λοΐζος Παπαγεωργίου.
 
Το Θέατρο ΑντίΛογος προτείνει την παράσταση «Πίθηκος – Άνθρωπος», εμπνευσμένη από το εμβληματικό διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», σε επεξεργασία κειμένου, σκηνοθεσία και ερμηνεία Νεοκλή Νεοκλέους. Παράσταση: Λευκωσία, Flea Theatre, 8/12 19:00, 99251331. 60’. Η «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι η ιστορία της ζωής ενός πίθηκου που μεταλλάχτηκε σε  άνθρωπο, η σταδιακή πορεία της εξέλιξης του και η απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει μια διέξοδο για να επιβιώσει.
 
Το Θέατρο Σκάλα προτείνει το κλασικό σοβιετικό έργο της ρωσίδας συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια «Αγαπητή Ελένα», σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη. Παραστάσεις: Λάρνακα, Θέατρο Σκάλα, κάθε Παρασκευή & Σάββατο 20:30, Κυριακή 18:30 μέχρι 22/12. 24652800. 80’. Ένα έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού με τις γενιές σε θέση σύγκρουσης. Η ιστορία μιας δασκάλας που κρατείται όμηρος από τους μαθητές της και το σπίτι της γίνεται πεδίο σύγκρουσης της ηθικής και των αξιών. Παίζουν: Μόνικα Μελέκη, Ηλίας Ανδρέου, Αντρέας Δανιήλ, Ηλιάνα Νικολαΐδου, Φώτης Φωτίου.
   
Η κλασική διαχρονική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Η τριλογία του παραθερισμού» παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή & Σάββατο 20:30 & Κυριακή 18:00, 24 & 25/1 Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 31/1 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 1/2 Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 20:30. 77772717. 120’. Ο Γκολντόνι καυτηριάζει τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, τη σπατάλη, την επιδειξιομανία, την υπερβολή, την αλαζονεία και τον εγωκεντρισμό. Παίζουν: Καίτη Κωνσταντίνου, Αντώνης Κατσαρής, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιώργος Αναγιωτός, Νίκη Δραγούμη, Μάριος Κωνσταντίνου.
 
Το έργο του νομπελίστα Τζον Στάινμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια» προτείνει το Σατιρικό Θέατρο, σε μετάφραση- σκηνοθεσία Στέλιου Καυκαρίδη. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο 20:30 & Κυριακή 18:30 μέχρι 22/12. 22312940. 120’. Ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την αγωνιώδη προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση και την άνιση πάλη με την σκληρή πραγματικότητα. Παίζουν: Βασίλης Μιχαήλ, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Νεόφυτος Νεοφύτου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Σπύρος Γεωργίου, Μαρία Φιακά, Ανδρέας Ρόζου, Μάριος Στυλιανού, Μιχάλης Καζάκας, Πόλυς Χατζηκώστα.
 
Βασισμένη στην «Γκόλφω» του Περεσιάδη είναι η παράσταση solo performance «Ας έχω εγώ το κρίμα», που παρουσιάζεται στη Λεμεσό. Παράσταση: Λεμεσός, Παλιό Ξυδάδικο, 8/12, 19:30, 99985232. 60’. Μια ηθοποιός αφηγείται την ιστορία της «Γκόλφως», σε μια παράσταση που μπλέκει το πρωτότυπο κείμενο με το σωματικό θέατρο. Σκηνοθεσία: Χρήστος Τσαβλίδης, Aulona Lupa, Ερμηνεία- σύλληψη: Aulona Lupa.
 
Η μαύρη κωμωδία των Καταλανών συγγραφέων Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ «Μισά - Μισά» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο Χώρα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 20:30 μέχρι 15/12. 99035132. 75’. Ένας δάσκαλος σε κρίση σεξουαλικής ταυτότητας, με έναν ετεροθαλή αδελφό που θέλει να του φάει τη μισή κληρονομιά και μια μάνα που δεν λέει να πεθάνει με τίποτα. Παίζουν: Χάρης Αττώνης, Στέλιος Καλλιστράτης.
 
«170 τετραγωνικά» (Moonwalk) στον ΘΟΚ. Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιωργής Τσουρής μαζί με τους συνεργάτες του φέρνει στη σκηνή μια ιστορία «της διπλανής πόρτας». Παραστάσεις: Νέα Σκηνή ΘΟΚ, κάθε Παρασκευή & Σάββατο 20.30 και Κυριακή 18.00, 27/12 Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, 28/12 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας 20:3. 77772717. 110’. Μέσα στα 170 τετραγωνικά του πατρικού τους σπιτιού, δύο αδερφές συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια για να ξεκαθαρίσουν την τύχη του. Παίζουν: Ντόρα Μακρυγιάννη, Ήβη Νικολαΐδου, Κρίστη Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Παρίσης, Βασίλης Χαραλάμπους.
 
Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ προτείνει το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «Το κορίτσι που επιμένει» σε μουσική Διονύση Μπάστα και σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη. Παραστάσεις: Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ κάθε Κυριακή 10:30, 11/1 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 29/2 Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 7/3 Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 15.00. 77772717. 75’. Βασισμένο στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, ένα τρυφερό έργο μύησης για την ομορφιά αλλά και τις δοκιμασίες ζωής για θεατές όλων των ηλικιών. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου, Στέλιος Καλλιστράτης, Πολυξένη Σάββα, Μυρσίνη Χριστοδούλου.
 
Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού παρουσιάζει το παραμύθι «Αλαντίν: ένας θαυμάσιος, καινούργιος κόσμος» σε μορφή μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Σατιρικό Θέατρο, κάθε Κυριακή 10:30. 22312940. 90’. Παίζουν: Αντώνης Καλογήρου, Ηλίας Ανδρέου, Ειρήνη Ανδρονίκου, Μάρκος Καλλής, Ελένη Ζάντη, Μιχάλης Καζάκης, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Γεωργία Σάββα, Πόλυς Χατζηκώστα, Εστέλα Τεμπριώτη.
 
Το παραμύθι του Κάρλο Κολόντι «Πινόκιο» σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, παρουσιάζει το Θέατρο ΑντίΛογος. Παραστάσεις: Λευκωσία, Flea Theatre. Κάθε Κυριακή στις 11:00 μέχρι 8/12. 99251331. 70’. Παίζουν: Άντρη Αγγελίδου, Βασίλης Παφίτης, Βαλάντω Χαραλάμπους, Αντρέας Σιαμαρής.
 
«Ο Μικρός Πρίγκιπας». Μια ευφάνταστη, χειροποίητη παράσταση με ηθοποιούς, αυτοσχεδιασμούς, κούκλες και human-puppets στο Θέατρο Ένα. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο 15:00 & Κυριακή 11:00. 22348203 μέχρι 12/1. 70’. Μεταφορά του αριστουργήματος του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ σε σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρέου. Μάριος Στυλιανού, Θέμις Ππόλου, Βασιλική Ανδρέου.
 
Η παράσταση «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν επιστρέφει στο Θέατρο Δέντρο. Παραστάσεις: 8/12, 15/12 10:30, 14/12 & 21/12 16:00, 99520835. 50’. Οι Κατερίνα Λούρα, Κωνσταντίνος Δημητρίου και Λοΐζος Παπαγεωργίου μαζί με τον Αντρέα Μιχαλόπουλο στο πιάνο, μέσα από ζωντανή μουσική και τραγούδι ζωντανεύουν μια ιστορία που χαρίζει άπλετο φως, αγάπη και ζεστασιά στις καρδιές.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...