To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Στέφανος Καράμπαμπας αποτυπώνει μνήμες από την Αμμόχωστο του ’60
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Ο Στέφανος Καράμπαμπας αποτυπώνει μνήμες από την Αμμόχωστο του...
  06 Νοεμβρίου 2019, 7:40 πμ  
Ο Στέφανος Καράμπαμπας τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία για την Αμμόχωστο και τις μέρες του παρελθόντος της, η οποία παραμένει έντονα νοσταλγική και στην τελευταία δουλειά του με τίτλο «Αμμόχωστος: Μνήμες», που ανοίγει στις 13 Νοεμβρίου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts Λεμεσού. 
 
Το λιμάνι, η αγορά της πόλης, τα τείχη, τα πολυόροφα κτίρια και οι αξέχαστες παραλίες, αλλά και εκείνα τα γραφικά δρομάκια του Βαρωσιού, συμπληρώνουν το αστικό τοπίο της σημερινής περίκλειστης πόλης. Τα έργα του είναι γεμάτα μνήμες και εικόνες, οικείες σε έναν ντόπιο που έζησε στην πόλη τότε.
 
Το Βαρώσι ιδιαιτέρως πρωταγωνιστεί στα έργα του. Το γνώρισε μέσα από παλιές φωτογραφίες και από ιστορίες που έχει ακούσει, και το αποτυπώνει στα μεγαλεία του, μια πόλη μπροστά από την εποχή της, με κοσμοπολίτικο αέρα και με προσεγμένη αισθητική: Πολυτελή αυτοκίνητα της εποχής του ’60, χειρόγραφες ταμπέλες ντόπιων εταιριών, αρχοντικά νεοκλασικά σπίτια.
Οι εικόνες που πλάθει, σαν καρτποστάλ μιας εποχής γεμάτης ρομαντισμό, παραστατικές αλλά με ποπ επιρροές, δημιουργούν ένα οικείο περιβάλλον, λες και ο θεατής παρακολουθεί τις σκηνές που συλλαμβάνει ο καλλιτέχνης μέσα από ένα ανοικτό παράθυρο.
 
Ο Καράμπαμπας ξεκίνησε αυτή τη σειρά έργων με τη φιλοδοξία αυτά «να μπούν μέσα σε σπίτια, να παραμείνει ζωντανή η πόλη (της Αμμοχώστου), μια πιο χαρούμενη απεικόνισή της, πιο θετική, όχι βαριά, όχι πολιτική, απλά ήρεμη, καθημερινή», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Εξυμνεί την Αμμόχωστο και συλλαμβάνει την ουσία και την απόλυτη εμπειρία της πόλης όπως μόνο λίγοι ξέρουν, και ας μην είναι ο ίδιος από εκεί· τόσο όμως τον έχει γοητεύσει, που καταφέρνει να αποτυπώσει με σεβασμό την ενέργειά της σαν ένας ντόπιος. Ταξιδεύει τον θεατή, παίρνοντάς τον σε μια ενεργητική, αισθαντική βόλτα στους δρόμους της γραφικής Κύπρου των περασμένων δεκαετιών.

Παρόλο που ο Καράμπαμπας πειραματίζεται συνεχώς με τη τεχνική του, η καλλιτεχνική του ταυτότητα παραμένει ανέπαφη: Χαρακτηριστικά του το φώς, τα παστέλ χρώματα, οι ποπ γραμμές του, που προχωρούν παράλληλες και δεν συναντώνται ποτέ (η αλληγορία του για το αδιέξοδο της Κύπρου), το ευαίσθητο βλέμμα του, καθώς και η έμφαση που δίνει στην αμφισημία του τόπου και του χρόνου.

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει επίσης μια ενότητα με έργα που απεικονίζουν τις γνωστές γειτονιές άλλων πόλεων, σε μια προσπάθεια να συστήσει μια αλλιώτικη Κύπρο στις νεότερες γενιές. Η μνήμη, ωστόσο, κυριαρχεί ως κεντρικός άξονας στην καλλιτεχνική δουλειά του Στέφανου Καράμπαμπα, όχι ως προσκόλληση στο παρελθόν, αλλά ως ένα όχημα για το μέλλον.
 
* Λεμεσός, Γκαλερί Kapopoulos Fine Arts (Ρήγα Φεραίου 8 και Βασίλη Βρυωνίδη, Libra Chambers) – Εγκαίνια την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 19:30 από τον δήμαρχο Αμμοχώστου δρα Σίμο Ιωάννου - Διάρκεια μέχρι τις 23 Νοεμβρίου – Πληροφορίες, τηλ. 25 360066 και limassol@kapopouloscy.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...