To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
To Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας παρουσιάζει το έργο «Coppelia»
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • To Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας παρουσιάζει το έργο «Coppelia»
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου 2019, 12:25 μμ
Το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει το κλασσικό έργο μπαλέτου «Coppélia», σε ζωντανή εκτέλεση από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου και ώρα 7μ.μ.
 
Σκοπός αυτής της παράστασης, είναι η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ νεαρών ταλαντούχων παιδιών με βάσεις την τέχνη του χορού και της μουσικής, η προώθηση των τεχνών και η συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας. Κύριοι συντελεστές είναι το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, υπό την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Κουντούρη. Η χορογραφία είναι διασκευή από τα μέλη του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας πάνω στην ονειρική μουσική του Λεό Ντελίμπ. 
 
Το έργο «Coppélia», η μεγαλύτερη μπαλετική κωμωδία και μια τρυφερή ιστορία αγάπης, ανήκει στον πολύ μικρό και εκλεκτό κύκλο των μπαλέτων του 19ου αιώνα που επέζησαν μέχρι σήμερα χωρίς καμία διακοπή στην πορεία τους. Αρχικά χορογραφήθηκε από τον Αρτούρ Σεν- Λεόν σε μουσική του Λεό Ντελίμπ και λιμπρέτο του Σαρλ Νουιτέ. Το λιμπρέτο και οι σκηνές του μπαλέτου βασίζονται σε δύο ιστορίες του Ερνστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν: «Der Sandmann» (μυθικός ήρωας που φέρνει ύπνο) και «Die Puppe» (Η Κούκλα). Οι σύγχρονες παραγωγές του μπαλέτου παραδοσιακά προέρχονται από τις αναβιώσεις του, σκηνοθετημένες από τον Μαριούς Πετιπά για το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το μπαλέτο «Coppelia» παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στις 25 Μαΐου 1870 στο Théâtre Impérial l'Opéra με πρωταγωνίστρια την 16χρονη τότε μπαλαρίνα Τζιουζεπίνα Μποτζάκι, στον ρόλο της Swanhilda.

Σύνοψη:

Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού, της Coppélia η οποία κάθε μέρα κάθεται στο μπαλκόνι της χωρίς να μιλάει σε κανέναν. Ένα αγόρι με το όνομα Franz ερωτεύεται βαθιά την Coppélia και θέλει να την παντρευτεί, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη δεσμευμένος. Η αρραβωνιαστικιά του, Swanhilda, βλέπει τον Franz να στέλνει φιλιά στην Coppélia. Η Swanhilda σύντομα μαθαίνει ότι Coppélia είναι στην πραγματικότητα μια κούκλα που ανήκει στο γιατρό Coppelius, έναν τρελό επιστήμονα ο οποίος έδωσε ζωή σε αυτήν την κούκλα. Η Swanhilda αποφασίζει να υποδυθεί την κούκλα, προκειμένου να κερδίσει την αγάπη του Franz. Χάος ακολουθεί, αλλά σύντομα όλα συγχωρούνται. Η Swanhilda και ο Franz παντρεύονται. Ο γάμος γιορτάζεται με διάφορους χορούς.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
  • 21, 22 & 23/12, Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 7μ.μ. Εισιτήρια €15- Tickethour.com.cy
 
Χορηγοί Επικοινωνίας Ο Φιλελεύθερος, περιοδικό Down Town , Active 107,4 και ΡΙΚ
 
Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας
 
Το 1999, μια ομάδα δασκάλων Μπαλέτου συναντιέται και συζητά για την ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου του έντεχνου χορού στη Λευκωσία. Η αναζήτηση ευκαιριών για την εξέλιξη των ταλαντούχων μαθητών και η εκπαίδευσή τους σε ένα άλλο επίπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αναγκαιότητα της αναβάθμισης της τέχνης αυτής, και οδήγησαν στην ίδρυση του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. 

Tο Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1999 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει και να βοηθήσει τους νέους ταλαντούχους χορευτές, καθώς και να αναπτύξει, με τη συνεισφορά του, τα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας με την παραγωγή παραστάσεων υψηλών προδιαγραφών. Με την πάροδο των χρόνων, το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των δασκάλων-μελών του, έχει αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και την  μετεκπαίδευση των μαθητών-μελών του.
 
Η χορευτική ομάδα αποτελείται από μαθητές-μαθήτριες ηλικίας 11 μέχρι 21 χρόνων. Η επιλογή τους γίνεται με τη μέθοδο της ακρόασης, από τις δασκάλες- μέλη του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναπτύξουν συνεργατικό δημιουργικό πνεύμα, αλλά και υποστηρίζονται ουσιαστικά στον τομέα βελτίωσης της τεχνικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης, με κύριο στόχο την αναβάθμιση της τέχνης του χορού στην Κύπρο.
 
Στην 1η ακρόαση, έχοντας πάντα τον πήχη ψηλά, η κύρια ομάδα του ΜΝΛ ξεκινά με 5 παιδιά που με το πέρασμα των χρόνων μεγαλώνει. Σήμερα, η ομάδα αποτελείται από 21 παιδιά. Αναλόγως των αναγκών της κάθε παράστασης, δίνεται η ευκαιρία, μετά από ακροάσεις, στα παιδιά των σχολών-μελών για συμπλήρωση των δευτερεύοντων ρόλων.

Από την αρχή της ίδρυσης του ΜΝΛ, ένας από τους στόχους ήταν η δυνατότητα να δοθούν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε Κύπριους ταλαντούχους μαθητές. Σήμερα, με μεγάλη υπερηφάνεια, συνειδητοποιούμε πως ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε. Τα παιδιά – μέλη της ομάδας ΜΝΛ, εργάζονται μια φορά την εβδομάδα ολόχρονα. Εκτός από τις τάξεις αυστηρής τεχνικής κλασικού μπαλέτου, διδάσκονται ρεπερτόριο από τα μεγάλα κλασικά έργα.
 
Το Μπαλέτο Νέων, μέσα από μια στενή συνεργασία  με  όλα του τα μέλη, σήμερα έχει στο ενεργειακό του παραστάσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό μας με αντίστοιχες ομάδες άλλων χωρών. Στις παραστάσεις του , που κάθε χρόνο γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και ανέλιξη, προσκαλούνται τόσο Κύπριοι όσο και ξένοι χορογράφοι, όπως ο Terence Etheridge και ο Aidar Akhmetov.
 
* Φωτογραφία από την πρόβα της παράστασης (Μιχάλης Κυπριανού).
 
Πηγή: philenews
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...