Άμεσο κλείσιμο και μετακίνηση των δύο ασφαλτικών εργοστασίων που λειτουργούν στην περιοχή τους απαιτούν οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πύργου, Μονής, Μοναγρουλλίου και Ασγάτας, λόγω των έντονων και αποπνικτικών οσμών που προκαλεί η λειτουργία τους.

Κάτοικοι των κοινοτήτων, μαθητές και γονείς, μαζεύτηκαν χθες το πρωί έξω από την είσοδο του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων Μονής –Μοναγρουλλίου όπου διαμαρτυρήθηκαν για την ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί. Ακολούθως πορεύτηκαν κρατώντας πανό και πλακάτ εντός του κύριου δρόμου που οδηγεί προς την κοινότητα Ασγάτας, όπου και απέκλεισαν για λίγη ώρα την κυκλοφορία των οχημάτων.

Κατά τη διαμαρτυρία παρευρέθηκαν και βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού, οι οποίοι άκουσαν από τους ίδιους τους μαθητές τι βιώνουν καθημερινά από τις αφόρητες και αποπνικτικές οσμές ασφάλτου και πετρελαίου που εκπέμπουν τα δύο εργοστάσια. Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, οι τέσσερις κοινοτάρχες επεσήμαναν το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες τους ξεκίνησαν από το 2019 όταν λειτουργούσε μόνο ένα εργοστάσιο στην περιοχή, ωστόσο στην πορεία λειτούργησε και δεύτερο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη. Μάλιστα εξήγησαν ότι οι αποπνικτικές οσμές εκπέμπονται από τις 05:00 τα ξημερώματα και διαρκούν μέχρι το βράδυ.

Ανέφεραν ακόμη ότι τα εργοστάσια εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα αποπνικτικές μυρωδιές ασφάλτου και μαζούτ προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους. Τόνισαν πως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους λόγω και των καρκινογόνων ουσιών που εκπέμπονται. «Δεν μπορείς να αφήσεις παράθυρο και πόρτα ανοικτή από τις αποπνικτικές αναθυμιάσεις», ανέφερε ο κοινοτάρχης Μοναγρουλλίου, Παρασκευάς Ηρακλέους.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα καθώς ερχόμενοι στο σχολείο, τις πρωινές ώρες δεν μπορούν να εισέλθουν στις αίθουσες για να κάνουν μάθημα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η κατάσταση, το βλέπουμε και από άλλες περιοχές όπου δεν γίνεται τίποτα», ανέφερε ο κ. Ηρακλέους. Επιπρόσθετα, επέκριναν τη στάση της Κυβέρνησης αλλά και των λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος. Διερωτήθηκαν μάλιστα γιατί πριν τεθούν σε λειτουργία τα εργοστάσια, δεν δόθηκαν συγκεκριμένες προδιαγραφές από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Οι επηρεαζόμενες κοινότητες απαιτούν άμεσο κλείσιμο των δύο εργοστασίων και τη μετακίνηση τους σε χώρους μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ταυτόχρονα επισημαίνουν την αποφασιστικότητά τους για λήψη ακόμη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων εάν δεν εισακουστούν από την Πολιτεία.