Τα τετελεσμένα της Τουρκίας με την παράνομη στρατιωτική βάση στην Καρπασία, καταγγέλλει μέσω ανακοίνωσης το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Μετά τη δημιουργία αεροπορικής βάσης της Τουρκίας στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για αεροσκάφη χωρίς πιλότο (drones), τώρα οι κατοχικές αρχές επανέρχονται με την περίφραξη περιοχής στην Καρπασία για την κατασκευή ναυτικής βάσης ή τοποθέτησης συστημάτων παρακολούθησης. 

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, η εν λόγω βάση θα «βοηθήσει» τις κατοχικές αρχές να αποστέλλουν πιο γρήγορα πολεμικά πλοία για συνοδεία πλωτών γεωτρύπανων στις παράνομες έρευνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η συντήρηση, η επιδιόρθωση και ο ανεφοδιασμός των πλοίων.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, πρόκειται για περιοχή που είχε χαρακτηρισθεί ως «εθνικό πάρκο». Πρόκειται για ακόμη μια προκλητική και εμπρηστική ενέργεια, η οποία σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, το «πικ νικ» του κατοχικού ηγέτη και του Ερντογάν στην Αμμόχωστο και το προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, συνθέτουν μια πολύ δυσοίωνη εικόνα για τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. 

Η μετατροπή μιας περιοχής φυσικού κάλλους, προτεινόμενης για ένταξη στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικότοπων Νατούρα 2000 σε μια στρατιωτική βάση είναι μια πράξη που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το οικολογικό κίνημα της Κύπρου.