Η πίεση φέρνει λάθη. Αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους, τότε θα λέγαμε πως τα τρία φαβορί για τον τίτλο, υπό την πίεση και το άγχος  για πρωταθλητισμό κάνουν πολλές φορές και αβίαστα λάθη. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνουν πλέον ένα καθημερινό ντέρμπι, δοκιμαζόμενοι απέναντι στην κοινή γνώμη, με θέσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, προεκλογικές συγκεντρώσεις και επαφές.

 Η προεκλογική εκστρατεία δεν είναι βέβαια πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αν και πολλές φορές παίζεται με όρους ποδοσφαιρικούς. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία, λόγω και της μακράς χρονικής διάρκειας της αλλά και της έντασης που υπάρχει μεταξύ των στρατοπέδων, είναι ιδιαίτερα επίμονη για όλους. Αυτό τα δεδομένα, φέρνουν πολλές φορές τους πρωταγωνιστές της προεκλογικές αντιμέτωπους με τον κακό τους εαυτό. Ο οποίος είναι και πιο δύσκολος αντίπαλος πολλές φορές, οδηγώντας τους σε «γκάφες», άλλες φορές μικρότερες και άλλες φορές θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε και ως «γκάφες ολκής». 

Λάθη τα οποία προκύπτουν κυρίως από την πίεση, είτε των αντιπάλων στρατοπέδων, είτε ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του καθώς η μπάλα τώρα αρχίζει να καίει. Λόγω της μακράς διάρκειας της προεκλογικής, μπορεί ο όρος τελική ευθεία να έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στα ρεπορτάζ, ωστόσο, χρονικά ο τελευταίος γύρος της προεκλογικής ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Η πιο καυτή περίοδος, χρονικά ξεκινά τον Δεκέμβριο και κορυφώνεται τον Ιανουάριο, που είναι και ο τελευταίος μήνας ουσιαστικά πριν τον άνοιγμα των καλπών που φέτος θα γίνει για πρώτη φορά στις 5 Φεβρουαρίου. Τότε αρχίζει και η πραγματική πίεση και δοκιμάζονται οι αντοχές. Τα λάθη σίγουρα έχουν κόστος. Το πόσο μεγάλη ζημιά θα καταγράψουν οι υποψήφιοι από τις γκάφες τους, θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα, αφού στον απολογισμό μιας ήττας θα τεθούν όλα επί τάπητος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάχη για το ποιος είναι πιο original συνεχιστής Αναστασιάδη

 Ο Αβέρωφ και η εκλογή Αντιπροέδρου… 

Στις αρχές περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και με την ευκαιρία της διοργάνωσης της μεγάλης επαρχιακής συγκέντρωσης της Λευκωσίας, με την οποία έμπαινε ουσιαστικά στη νέα φάση της προεκλογικής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, επιχειρεί να ρίξει στο τραπέζι μία νέα πρόταση που θα γίνει σημείο αναφοράς. Μια ιδέα ουσιαστικά ως απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα φαινόμενα διαφθοράς, αυξάνοντας τους μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας. Στο αρχικό κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΔΗΣΥ που έφτασε με «εμπάργκο» στα email των ΜΜΕ, υπήρχε μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά, την οποία είχαν αρχίσει να διαρρέουν και πηγές από την Πινδάρου. Η ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για συνταγματική αναθεώρηση με πρώτο σημείο αναφοράς την εκλογή Αντιπροέδρου. Εξηγούσε ότι ο Αντιπρόεδρος ο οποίος θα εκλέγεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει την ευθύνη για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Debate Σίγμα: Μπαρούτι στην κόντρα Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη

Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών πριν  τη συγκέντρωση, προκάλεσε διάφορες συζητήσεις με νομικούς, μεταξύ των οποίων και το μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης, να δηλώνει σε ανάρτηση του πως δεν είχε ζητηθεί η γνώμη του. Νομικοί προβληματισμοί οι οποίοι είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι η εκλογή Αντιπροέδρου, ο οποίος προβλέπεται ότι είναι Τουρκοκύπριος, αποτελεί θεμελειώδες άρθρο του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποιαδήποτε συζήτηση αλλαγής του ήγειρε έντονους προβληματισμούς για τον πολιτικό αντίκτυπο. Λίγο πριν τη συγκέντρωση έφτασε νέο αναθεωρημένο κείμενο ομιλίας, το οποίο αντί για εκλογή αντιπροέδρου, μιλούσε για εκλογή Αναπληρωτή Προέδρου. Στην πορεία το θέμα «έσβησε» με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να εστιάζει πλέον στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ένα σημείο στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης «χτυπά» τον Αβέρωφ στις τηλεοπτικές τους συζητήσεις, κάνοντας αναφορά για προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης που εγκυμονούν επικίνδυνες πολιτικές επιπτώσεις. 

Αυτό το οποίο διαφαίνεται πολλές φορές, είτε μέσα από δηλώσεις γενικότερα από πλευράς Πινδάρου, είτε και από πλευράς του ίδιου του υποψήφιου, είναι μία αγωνία για να πείσουν για τις θέσεις τους η οποία πηγάζει προφανώς από την προσπάθεια της συσπείρωσης και της διαχείρισης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, η οποία φαίνεται να αντλεί με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένα σημαντικό ποσοστό συναγερμικών ψήφων. Την ίδια ώρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει και το βάρος διαχείρισης του κόστους από τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Όλα αυτά φέρνουν πίεση η οποία οδηγεί κάποιες φορές σε κινήσεις και ενέργειες που δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ή ακόμα λειτουργούν και αντίθετα από τον επιδιωκόμενο στόχο.

Ο Μαυρογιάννης και το δημοσιονομικό χρέος…

Κατά τη διάρκεια του «debate» των τριών που διεξήχθη την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο ΡΙΚ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπέπεσε σε δύο σοβαρά λάθη σε σχέση με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία της χώρας. Ο υποψήφιος, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου ήταν στο 62%  Αναφορά την οποία μάλιστα έκανε διακόπτοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου όταν μιλούσε για θέματα οικονομίας λέγοντας πως το 2012 η Κύπρος είχε δημοσιονομικό έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που αντιστοιχούσε σε 6,6%. Ο κ. Μαυρογιάννης θέλησε να «διορθώσει» τον κ. Νεοφύτου λέγοντας πως το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 62%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, το «άρπαξε» αμέσως αναδεικνύοντας το λάθος του ανθυποψήφιού του και σημειώνοντας πως, καμία χώρα του κόσμου δεν είχε 62% δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παρακάτω, υποδεικνύοντας πως μάλλον ο κ. Μαυρογιάννης ήθελε να πει πως το δημόσιο χρέος ήταν στο 62%, αλλά πρόσθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και αυτό ήταν λάθος, καθώς το 2013 το δημόσιο χρέος ήταν στο 104%. 

Στην ίδια συζήτηση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έκανε λόγο και για πιστοληπτική υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι το οποίο έχει να συμβεί εδώ και τέσσερα χρόνια, με τελευταία αξιολόγηση, την αναβάθμιση του Οίκου S&P τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην αναφορά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, απάντησε με ανάρτηση του στο twitter την επομένη, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ρωτώντας τον σε ποια ακριβώς υποβάθμιση αναφέρεται. Επισύναψε μάλιστα και τη σχετική ανάρτηση του με τη δήλωση που είχε κάνει για τα αποτελέσματα αξιολόγησης των S&P. Από τον ίδιο τον υποψήφιο και το επιτελείο του, δεν δόθηκε οποιαδήποτε άλλη συνέχεια ως απάντηση στο θέμα. Πηγές από το επιτελείο του και από την Εζεκία Παπαϊωάννου, έκαναν λόγω για «γλωσσικό ολίσθημα» του υποψηφίου.

Αξιοσημείωτη ήταν και η διαφοροποίηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Κραν Μοντάνα, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο αφήγημα του ΑΚΕΛ δηλώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξη του πως για το αποτέλεσμα φέρουν ευθύνη όλοι. Kι αυτό σε αντίθεση με όσα δημοσίως υποστήριζε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι προφανές ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όπως έλεγαν στο περιβάλλον του, επιχείρησε να αναδείξει στο debate του ΡΙΚ, ένα πιο δυναμικό και αντιπολιτευτικό προφίλ. Η πίεση, προερχόμενη κυρίως από την Εζεκία Παπαϊωάννου, από την μια για να βγει πιο επιθετικά έναντι των άλλων δύο υποψηφίων και από την άλλη να υπερασπιστεί τη διακυβέρνηση Χριστόφια, για να ικανοποιήσει το ακελικό ακροατήριο στην προσπάθεια της συσπείρωσης, οδήγησε τελικά σε λάθη.

Χριστοδουλίδης: Copy paste και «έχω πολλά να πω»…

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη σημαδεύτηκε από την πληθώρα σημείων που είχαν αντιγραφεί από την προεκλογική εκστρατεία του Ιωάννη Κασουλίδη. Τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενήργησε άμεσα διακόπτοντας τη συνεργασία του με τον Γιώργο Φλέσσα, αναφέροντας πως δεν γνώριζε και δεν περίμενε κάτι τέτοιο από έναν επαγγελματία. Κάποιοι μάλιστα εκ των υποστηρικτών του, άφηναν υπονοούμενα περί προβοκάτσιας. Ακολούθησε η συζήτηση για την παρουσία του στα debate του ΡΙΚ, με το κρατικό κανάλι να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι από το επιτελείο του δεν έφεραν ένσταση για το πρόγραμμα και με το επιτελείο του να απαντά πως δεν έδωσε τη συγκατάθεση του για το πρόγραμμα και ότι ο υποψήφιος δεν μπορούσε τον Σεπτέμβριο να παρευρεθεί διότι θα περιόδευε στην Κύπρο για παρουσίαση του προγράμματος του. Βρέθηκε συμβιβαστική λύση με το debate που έγινε στις 5 Οκτωβρίου. Μεσολάβησε όμως η σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Πολίτης» στα οποία παρουσιάζονταν διάλογοι του ιδίου με τον Μανώλη Κυριάκου ο οποίος δήλωνε ως εξ απορρήτων του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μηνύματα στα οποία υπήρχαν σοβαρές αναφορές για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που θα είχαν ως στόχο την αποδόμηση πολιτικών του αντιπάλων αλλά και δημοσιογράφων. 

Πρόκειται φυσικά περί ιδιωτικών συνομιλιών, παρόλα αυτά το περιεχόμενο των μηνυμάτων ήταν αρκετά σοβαρό και για το οποίο ουσιαστικά ο υποψήφιος δεν απάντησε επί της ουσίας. Στις δηλώσεις του γύρω από το θέμα, τόσο στο debate του ΡΙΚ όσο και στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στον «Φ» αλλά και σε ομιλίες του, κάνει λόγο για λάσπη που δέχεται και για οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης του. 

Είναι ασφαλώς όμως ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό παρότι ο ίδιος δεν θέλει να το συζητά. Στη συζήτηση του ΡΙΚ μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «έχει να πει πολλά και για πολλούς». Μια αναφορά για την οποία ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον πίεσε αρκετά στο debate του «Σίγμα» την περασμένη Δευτέρα για το τι εννοεί με το συγκεκριμένο, χωρίς όμως ο Νίκος Χριστοδουλίδης να δώσει συνέχεια στο θέμα. Πίεση  δέχθηκε και από τον Αχιλλέα Δημητριάδη, στον οποίο ο τέως ΥΠΕΞ κάνει αναφορά στα μηνύματα του, απαντώντας πως δεν πρόκειται να συμβάλει στην υποβάθμιση του δημόσιου λόγου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νιώθει την πίεση η οποία προέρχεται από τα πυρά που δέχεται πανταχόθεν, αλλά και από την ανάγκη να ισορροπήσει τον πολιτικό του λόγο σε ένα ετερόκλητο κοινό αλλά και ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις που στηρίξουν την υποψηφιότητα του. Και αυτά οδηγούν σε γκάφες…