Το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό πέραν του 4% του συνολικού πληθυσμού, τόνισε η βουλεύτρια Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της ΚΣΣΕ στην Αθήνα.

Η βουλεύτρια τόνισε την επείγουσα ανάγκη περισσότερης έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξη προς τις χώρες της πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Απευθύνοντας ερώτηση προς τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και Περιφερειακού Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας στην Ελλάδα, Gianluca Rocco, σχετικά με το θέμα των επιστροφών, η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα διεθνούς προστασίας σε αιτητές ασύλου, που διαφεύγουν από πόλεμο ή άλλες συνθήκες στις οποίες η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο, ενώ άτομα που μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους είναι σε θέση να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, από τη στιγμή που πρόκειται για ασφαλή κράτη.

Η κα Ερωτοκρίτου υπογράμμισε την ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας των κρατών υποδοχής και, παράλληλα, αξιοπρεπούς μεταχείρισης και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Την ίδια στιγμή, η Κύπρια βουλεύτρια στηλίτευσε τη στάση της Τουρκίας, η οποία ενώ λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, διοχετεύει παράτυπους μετανάστες σε γειτονικά κράτη με στόχο την αποσταθεροποίησή τους, τονίζοντας ότι τέτοιες τακτικές σε καμία περίπτωση είναι αποδεκτές. Πόσω δε μάλλον, επισήμανε η κα Ερωτοκρίτου, που λειτουργεί σε βάρος όσων πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανεβάζουν τους τόνους της προεκλογικής

Η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε ότι πρέπει η αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού να τεθεί ψηλά στην ατζέντα. Συναφώς, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσημη αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής, όπως διατυπώθηκε σε κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ευθυνών στο μεταναστευτικό ζήτημα, στη βάση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου πλαισίου, που να εγγυάται την ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση, η οποία ταυτόχρονα θα παρέχει στήριξη στις χώρες υποδοχής, κατέληξε η κα Ερωτοκρίτου.