Άλλα δύο διατάγματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο στη βάση της απόφασης της Ολομέλειας πέρσι τον Οκτώβριο, που έκρινε ότι ο σχετικός νόμος αντιβαίνει με την Οδηγία 2002/58/ΕΚ και την εφαρμοστέα ενωσιακή νομολογία.

Στο Ανώτατο είχαν καταχωρήσει αίτηση δύο πρόσωπα που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι τα διατάγματα με τα οποία λήφθηκαν οι τηλεφωνικές τους κλήσεις που δέχθηκαν ή έκαναν στα κινητά τους τηλέφωνα πάρθηκαν παράνομα. Η Νομική Υπηρεσία είχε υποστηρίξει ότι αντικείμενο του διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αποτέλεσε συγκεκριμένη συσκευή για συγκεκριμένο ύποπτο, με σαφή περιγραφή τόσο των αδικημάτων για τα οποία το διάταγμα εκδόθηκε, όσο και των στοιχείων του ιδίου του υπόπτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο περιορισμός μπορεί να είναι αναγκαίος εάν υφίσταται ανάγκη λήψης μέτρων για τον επιδιωκόμενο σκοπό δημόσιου συμφέροντος, αλλά η αναγκαιότητα, όπως ερμηνεύεται από το ΔΕΕ σημαίνει επίσης ότι τα ληφθέντα μέτρα πρέπει να είναι λιγότερο επεμβατικά σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές δυνατότητες για την επίτευξη του ίδιου σκοπού. Για τους περιορισμούς των δικαιωμάτων στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το ΔΕΕ εφαρμόζει κριτήριο απόλυτης αναγκαιότητας, έχοντας αποφανθεί ότι οι «αποκλίσεις και οι περιορισμοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια του απολύτως αναγκαίου». Εφόσον ο περιορισμός κριθεί απολύτως αναγκαίος, πρέπει επίσης να εκτιμηθεί αν είναι ανάλογος, επισημαίνει το Εφετείο.

Τέλος, έκρινε ότι αναλογικότητα σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα από τον περιορισμό θα πρέπει να υπερτερούν σε σύγκριση με τα μειονεκτήματα που αυτός συνεπάγεται σε ό,τι αφορά την άσκηση των διακυβευόμενων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Για τη μείωση των μειονεκτημάτων και των κινδύνων όσον αφορά την απόλαυση των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία των δεδομένων, είναι σημαντικό οι περιορισμοί να εμπεριέχουν κατάλληλες εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα στην παρούσα υπόθεση στην οποία δεν παρέχονται.