Ανακόπηκε η πτωτική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών καθώς καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των παιδιών που μολύνονται, ενδεχομένως και λόγω των αυξημένων ελέγχων που γίνονται στα σχολεία. Ταυτόχρονα, τεράστιο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το ένα στα πέντε άτομα που μολύνονται και εισάγονται στα νοσηλευτήρια αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο χρόνιο νόσημα. 

Η επικαιροποιημένη εθνική αναφορά, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποτυπώνει την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκατέσσερις ημέρες στην Κύπρο. 

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Δευτέρα, σε νοσηλεία βρίσκονταν συνολικά 232 άνθρωποι. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ήταν τα 69 έτη (σε σύγκριση με 64 που ήταν την εβδομάδα που είχε προηγηθεί). Από τα 232 άτομα, μόνο τα 35 (18,8%), όπως αναφέρεται στην εθνική αναφορά, αντιμετώπιζαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. 

Περαιτέρω, και σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε ΜΕΘ βρίσκονταν 37 ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων όλοι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών COVID-19 σε ΜΕΘ ήταν τα 66 έτη, και μόνο οκτώ από τα 32 άτομα (22,9%) που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, ανέφεραν υποκείμενα νοσήματα. 

Παράλληλα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, από την ανάλυση δεδομένων προκύπτει ότι, στην πλειονότητά τους οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους φέρουν τη μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού, ενώ τα άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία όπως αποδεικνύεται δεν έχει υποχωρήσει πλήρως έναντι της «Όμικρον». Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 75-77% των ασθενών στους κοινούς θαλάμους είναι με την παραλλαγή «Όμικρον» και όσον αφορά στις ΜΕΘ, από τα δείγματα που λήφθηκαν και υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις, το 91% αφορά ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα». 

Σε ό,τι αφορά γενικά τα άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την εθνική αναφορά, «από τις 29.623 περιπτώσεις (95,5%) με διαθέσιμη πληροφορία, 1.565 άτομα με COVID-19 (5,3%) ανέφεραν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η κατανομή των θετικών περιστατικών ανά ηλικιακή ομάδα αφού όπως διαπιστώνεται, τις προηγούμενες 14 ημέρες, ο κορωνοϊός χτύπησε περισσότερο νέους και παιδιά. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των θετικών περιστατικών, τα 10.525 αφορούσαν άτομα 0-19 ετών (33,9%), 17.315 άτομα ηλικίας 20-59 ετών (55,8%), 3.167 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω (10,2%). Η διάμεση ηλικία όλων των περιπτώσεων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ήταν τα 31 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ενηλίκων (≥ 18 ετών) με COVID-19 ήταν τα 39 έτη. 

Όπως επισημαίνει, εξάλλου, το υπουργείο Υγείας, «η μεγαλύτερη τιμή της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών καταγράφηκε στις ηλικίες 0-9 ετών και 10-19 ετών, γεγονός όμως που ίσως αντανακλά σε κάποιο βαθμό τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο σε αυτές τις ομάδες, συγκριτικά με άλλες». 

Το τελευταίο δεκατετραήμερο, δεν «χτύπησε» μόνο τα παιδιά αλλά και τους ηλικιωμένους, ενώ ο Ιανουάριος γενικά, βάσει της επίσημης αναφοράς θανάτων, έχει ξεπεράσει τον Αύγουστο του 2021 και πήρε τη μαύρη πρωτιά σε θανάτους. 

Συγκεκριμένα, «ο συνολικός αριθμός θανάτων ατόμων που διαγνώστηκαν με COVID-19 έφτασε στους 104, εκ των οποίων οι 96 είχαν υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19». 

Η αύξηση μάλιστα που καταγράφηκε σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 136%. 

> Το 69% του συνολικού αριθμού θανάτων κατά τον μήνα Ιανουάριο ήταν χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. 

> Το 2% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. 

> Το 9% πλήρως εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση. 

> Το 20% ήταν μερικώς εμβολιασμένοι. 

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 50% του συνολικού αριθμού θανάτων για τον μήνα Ιανουάριο 2022 αφορά άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω χωρίς ιστορικό εμβολιασμού». 

Τρέχει να καλύψει τα κενά ο ΟΚΥπΥ

Τα προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ο μεγάλος αριθμός απουσιών γιατρών και νοσηλευτών, προσπαθεί να επιλύσει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού ο εντοπισμός κρουσμάτων και η καταγραφή στενών επαφών μεταξύ του προσωπικού, άρχισε ήδη να προκαλεί δυσλειτουργία. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «επί καθημερινής βάσης απουσιάζουν από την εργασία τους γύρω στα 200 άτομα». «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε μετακινήσεις, έχουμε προσλάβει αρκετό προσωπικό μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, 62 νέους νοσηλευτές και αυτό έχει βοηθήσει στις υφιστάμενες ανάγκες. Απουσιάζει ένας μεγάλος αριθμός, γύρω στους 200. Ο αριθμός απουσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι μεγαλύτερος, είναι γύρω στους 70 νοσηλευτές που απουσιάζουν λόγω Covid ή είναι στενές επαφές. Έχουμε και τις άδειες ασθενείας και τις άδειες τοκετού, κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη». 

Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ιατρικού προσωπικού έχει ξεπεράσει το 90%. Το τελευταίο διάστημα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του νοσηλευτικού προσωπικού πλησιάζει το 85%». 

Ερωτηθείς για την εφαρμογή του μέτρου «Test to stay» στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ είπε ότι «αυτή ήταν η εισήγησή μας να γίνεται και στους επαγγελματίες υγείας». 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ήδη μέλη της ΣΕΕ οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια άρχισαν να ετοιμάζουν το πλάνο πρακτικής εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο θα εφαρμοστεί σύντομα αφού η επέκταση του «Test to stay» στον τομέα της Υγείας έχει ήδη αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.