Με πάσης φύσεως λοιμώξεις αλλά και μικροτραυματισμούς, συνεπεία ατυχημάτων, μεταφέρονταν κατά δεκάδες, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, παιδιά στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Γιατροί και νοσηλευτές, τα έβγαλαν πέρα, στην κυριολεξία με την ψυχή στο στόμα. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο το Μεγάλο Σάββατο το Τμήμα εξυπηρέτησε 79 παιδιά ενώ από την Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και το πρωί της Τετάρτης του Πάσχα από το ΤΑΕΠ πέρασαν συνολικά 402 περιστατικά.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, τη Μεγάλη Τετάρτη εξυπηρετήθηκαν 52 παιδιά, την Πέμπτη 42, την Παρασκευή 49, το Μεγάλο Σάββατο 79, την Κυριακή του Πάσχα επισκέφθηκαν το ΤΑΕΠ 48 παιδιά, τη Δευτέρα 48 και την Τρίτη 48.

Αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι και την περασμένη Τετάρτη το ΤΑΕΠ παίδων είχε εξυπηρετήσει συνολικά 4726 παιδιά με το μέσο όρο περιστατικών ανά ημέρα να βρίσκεται στα 35 τις καθημερινές και να ανεβαίνει γύρω στα 40-45 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Τα περιστατικά αφορούσαν διάφορες λοιμώξεις όπως πνευμονία, γαστρεντεριτίδα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα και κάποια παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Μακάρειο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία.

Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των παιδιών που μεταφέρθηκαν στο ΤΑΕΠ με τραυματισμούς στα άκρα και στο κεφάλι συνεπεία μικροατυχημάτων.  

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΕΠ παίδων του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2023 και κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είχε εξυπηρετήσει γύρω στις 10.000 παιδιά (9617). Λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο, δίπλα από το ΤΑΕΠ ενηλίκων και διαθέτει πέντε κλίνες και 9 γιατρούς ενώ σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ αναμένεται η πρόσληψη ενός ακόμα παιδίατρου εντός Μαΐου.