Με τον αναβατήρα του Χιονοδρομικού Κέντρου φτάνεις στα 1.952 μέτρα, στο ψηλότερο σημείο της Κύπρου. Καθώς τα πέδιλα αρχίζουν να επιταχύνουν, κάνεις μια στροφή στα αριστερά και η διαδρομή γίνεται ακόμη πιο κατηφορική, με τα πέδιλα να βρυχώνται γλιστρώντας στον πάγο. Μια μεγάλη χιονισμένη έκταση εκτείνεται απέναντί σου με λαμπερές βουνοπλαγιές, και στο βάθος ορισμένα χωριά, όμως μόλις που προλαβαίνεις να ρίξεις μερικές βιαστικές ματιές, καθώς τα πέδιλα ουρλιάζουν χαράσσοντας στροφές, τα σλάλομ, με ταχύτητα που μπορεί να φτάσει και μέχρι 50 km την ώρα, αναλόγως της κλάσης του χιονοδρόμου.

Νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα παραπάνω από το να κρατάς τα πέδιλα στο έδαφος, ενώ στο τέλος της πίστας, που ονομάζεται «Δίας» και είναι ολυμπιακών προδιαγραφών, μπορείς να μη σταματήσεις, αλλά να στρίψεις δεξιά και να αφήσεις το στενό μονοπάτι να σε οδηγήσει σε ένα δάσος από δέντρα μαύρης πεύκης, ένα από αυτά πέραν των 500 ετών – «ήταν ένα νεαρό δέντρο όταν ο Μαγγελάνος εξερευνούσε την Αμερική και τον Ειρηνικό Ωκεανό» σύμφωνα με την πινακίδα του Τμήματος Δασών – και να καταλήξεις στη δεύτερη πίστα, αυτή της «Ήρας», που δεν είναι τόσο απότομη, με ταχύτητα που φτάνει κοντά στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, γιατί θέλεις να παρατείνεις την κατάβαση και να μη σταθείς τόσο σύντομα στη μεγάλη σειρά ατόμων για τον αναβατήρα με τα «καρεκλάκια». Από τη βάση της Ήρας ανεβαίνεις με συρόμενο αυτή τη φορά αναβατήρα και μπορείς να επιστρέψεις, πάλι μέσα από το δάσος, στη βάση του «Δία», εκεί που συναντάς ξανά τη μεγάλη ουρά χιονοδρόμων, που μπορεί να φτάνει και τα 100 άτομα. Από δίπλα έρχονται ήχοι μουσικής τρανς και χαρούμενες φωνές˙ είναι η βεράντα της καφετέριας, όπου κάθονται και καταχείμωνα μαυρίζουν στον ήλιο οι σκιέρ, συζητώντας με κέφι και γέλια, σαν σε γιορτή.

.

.

 

.

«Οι επισκέπτες για σκι αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και το Χιονοδρομικό Κέντρο δεν έχει τις υποδομές για να τους φιλοξενήσει», θα δηλώσει στο «philenews» ο Θεόδωρος Χριστοδούλου, ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου και προπονητής σκι στην εθνική νέων. «Κι άλλα 1000 ζευγάρια χιονοπέδιλα να διέθετε το κατάστημα σκι, θα τα ενοικίαζε, με τόσους επισκέπτες, που ξεπερνούν τους 2000 ημερησίως», προσθέτει, τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξουν κι άλλες χιονοδρομικές πίστες, για αποσυμφόρηση της κίνησης στο Χιονοδρομικό. Κάτι που θα έπρεπε να εξετάσουν η Κυβέρνηση και ο ΚΟΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πήγε με τους αθλητές που προπονεί από νωρίς το πρωί στις πίστες, προτού ανοίξει το Κέντρο στις εννέα για το κοινό, ώστε να είχαν το ελεύθερο να προπονηθούν χωρίς τη συμφόρηση από επισκέπτες. Οι προπονήσεις αυτές γίνονται σχεδόν καθημερινά, ιδίως τα σαββατοκυρίακα. Μας ανάφερε ότι τη δεκαετία του ’80 είχαν γίνει μελέτες και χαράχθηκε στα χαρτιά μεγάλη πίστα γιγαντιαίας κατάβασης με κατεύθυνση στα δυτικά, από την κορυφή του Ολύμπου προς το Φράγμα Προδρόμου, όμως το έργο πάγωσε, για οικονομικούς κυρίως λόγους.

.

.

 

 

 

Εντυπωσιάζουν οι αριθμοί συμμετοχής

Σύμφωνα με το βιβλίο του Γεώργιου Μαρτζούκου «Χιονοδρομία – Ιστορία και ιστορίες», η χιονοδρομία δεν είναι μόνο το παλαιότερα γνωστό σπορ (από τη λίθινη εποχή, μάλιστα έχουν βρεθεί «εργαλεία» του αθλήματος, όπως το περίφημο «Hoting ski» που εκτιμάται τουλάχιστον 4.500 χρόνων, καθώς και παραστάσεις και πολλά άλλα ευρήματα στη Σκανδιναβία και τη Βόρεια Ρωσία), αλλά και το άθλημα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Γιατί μπορεί πολύ περισσότεροι άνθρωποι να βλέπουν ποδόσφαιρο, αλλά οπωσδήποτε πολλοί λιγότεροι «παίζουν» ποδόσφαιρο από αυτούς που κάνουν σκι τουλάχιστον κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Η εκτίμηση σήμερα», προσθέτει ο Μαρτζούκος, «είναι ότι ενώ το 1910 κατά την ίδρυση της FIS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκι) έκαναν σκι παγκοσμίως μερικές εκατοντάδες, στις αρχές του 21ου αιώνα πρέπει να κάνουν σκι πάνω από εκατό εκατομμύρια άνθρωποι!»

.

.

 

Τα βλέμματα στο Πεκίνο και τον Γιάννο

Αυτές τις μέρες τα βλέμματα των ανθρώπων της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου, αλλά και της «οικογένειας» του Χιονοδρομικού Κέντρου, που αποτελείται κυρίως από πρώην και νυν αθλητές, μέλη των συλλόγων, γονείς, προπονητές και λειτουργούς, είναι στραμμένα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνο και στον 25χρονο Γιάννο Κουγιουμτζιάν, ο οποίος θα αγωνιστεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στο αγώνισμα της Γιγαντιαίας Κατάβασης και την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στην Τεχνική Κατάβαση.

Ο αθλητής της Κύπρου εξασφάλισε την πρόκριση του, μέσω βαθμολογίας από τη συμμετοχή του σε αγώνες από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τις διαδικασίες πρόκρισης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η βαθμολογία αυτή, προκύπτει από τον μέσο όρο των πέντε καλυτέρων αποτελεσμάτων του σε επίσημους αγώνες στο διάστημα που προαναφέραμε. Ο Κουγιουμτζιάν εξασφάλισε πρόκριση και στα δύο αγωνίσματα που θα λάβει μέρος, αφού συγκέντρωσε 84.13 βαθμούς στο στη Γιγαντιαία Κατάβαση και 88.09 στην Τεχνική Κατάβαση. Οι βαθμολογίες αυτές κρίνονται ως εξαιρετικές, καθώς το όριο πρόκρισης που θέτει η ΔΟΕ, είναι μικρότερο ή ίσο με 160 βαθμούς (FIS points) για κάθε αγώνισμα ξεχωριστά.

.

.

 

«Παιδί του Χιονοδρομικού Τροόδους»

«Είναι παιδί του Χιονοδρομικού Κέντρου Τροόδους», τονίζει στο «philenews» ο Θεόδωρος Χριστοδούλου. «Μπορεί κάθε χρόνο οι αθλητές μας να κάνουν προετοιμασία στο εξωτερικό, ώστε να βρίσκονται στο επίπεδο των ξένων αθλητών, όμως όλοι τους ξεκινούν από εδώ». Τον φετινό εκπρόσωπό μας στους Ολυμπιακούς τον ζει, λέει, από παιδί. Από τη σεζόν 2007-8 που ο ίδιος ξεκίνησε ως προπονητής νέων και ο Γιάννος νέο μέλος των Εθνικών Χιονοδρομικών Ομάδων Κύπρου. Στη συνέχεια ήταν μαζί σε πολλούς αγώνες, στην Κύπρο και το εξωτερικό. Επίσης στον Γιάννο βλέπει για ακόμη μια φορά τον εαυτό του: την πορεία και του ίδιου σε αγώνες νέων και ακολούθως στους Ολυμπιακούς του Σολτ Λέικ Σίτι (ΗΠΑ) το 2002 και του Τορίνο (Ιταλία) το 2006. Αλλά και στα παγκόσμια πρωταθλήματα αλπικού σκι της FIS, στο Σεν Αντόν της Αυστρίας (2001), Σεν Μόριτζ Ελβετίας (2003) και Βόρμιο Ιταλίας (2005).

.

 

.

 

.

 

 

Πολυέξοδο άθλημα

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Χριστοδούλου, τα τελευταία χρόνια στο αγωνιστικό επίπεδο το σκι έγινε πολυέξοδο, κυρίως εξαιτίας των ταξιδιών, του εξοπλισμού και άλλων μεγάλων απαιτήσεων των προπονήσεων, με αποτέλεσμα λίγοι να μπορούν να ακολουθήσουν το άθλημα. Λόγω των καιρικών συνθηκών στο νησί, που δεν ευνοούν τις υψηλές επιδόσεις στα χειμερινά αθλήματα, είναι αναγκαίες οι προπονήσεις και τα καλοκαίρια σε παγόβουνα των Άλπεων. Από το 2007 που ο ίδιος σταμάτησε να είναι αθλητής και πέρασε στην προπονητική, μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή Μίλαν Μάτιτς, άρχισαν και οι θερινές προπονήσεις των Εθνικών Χιονοδρομικών Ομάδων Κύπρου, νέων και ενηλίκων, στο εξωτερικό. Διαρκούν γύρω στις 70 – 80 μέρες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο, ώστε οι αθλητές να είναι έτοιμοι για τη σεζόν των αγώνων που ξεκινά τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ συμμετέχουν και σε αγώνες στο εξωτερικό, για εξασφάλιση της απαιτούμενης βαθμολογίας για πρόκριση σε αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας.

.

.

 

.

 

Νέοι αθλητές εγκαταλείπουν

Την ίδια ώρα ο Θεόδωρος Χριστοδούλου δηλώνει προβληματισμένος με τη νέα τάση της πλειοψηφίας των αθλητών να εγκαταλείπουν το σκι γύρω στην ηλικία των 20, είτε για σπουδές είτε για βιοποριστικούς λόγους, κάτι που πιστεύει πως πρέπει να προβληματίσει και την πολιτεία. Όπως τονίζει, ένας αθλητής του σκι πρέπει να συνεχίζει σε πιο μεγάλη ηλικία, όπως γίνεται διεθνώς, ώστε να γνωρίσει το απόγειο των δυνατοτήτων του. Ο ίδιος ήταν αθλητής μέχρι την ηλικία των 29 και αφού γνώρισε την ολοκληρωμένη πορεία ενός αθλητή του σκι, μέσα από τρία Παγκόσμια και δύο Ολυμπιάδες, είναι πεπεισμένος ότι ένας αθλητής αρχίζει να εξελίσσεται αγωνιστικά μετά την ηλικία των 20. Γι’ αυτό τονίζει ότι είναι μεγάλο λάθος να σταματούν οι αθλητές σε αυτή την ηλικία. Αναφέρει ότι πριν πέντε χρόνια η Εθνική Ανδρών είχε πέντε αθλητές που προχώρησαν πάρα πολύ. «Ξεπεράσαμε χώρες των Βαλκανίων, που μπορεί να είχαν έναν αθλητή», τονίζει.

 

.

Η Κύπρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1978

Όπως προαναφέραμε, στην «οικογένεια» του Χιονοδρομικού Κέντρου Τροόδους ανήκουν κυρίως οι πρώην και νυν αθλητές, μέλη των συλλόγων (Τροόδους, Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου), γονείς, προπονητές και λειτουργοί. Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε το μέλος της Επιτροπής της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου και πρώην αθλητή στην Εθνική Δημήτρη Παπαθεοδότου, ο οποίος με τον Λάμπρο Λάμπρου, ήταν οι πρώτοι στην ιστορία χιονοδρόμοι που εκπροσώπησαν την Κύπρο σε αγώνα παγκόσμιας εμβέλειας, συγκεκριμένα το 1978 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι FIS, στο Γκάρμις των Βαυαρικών Άλπεων (29 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου 1978). Και οι δύο προέρχονταν από το «φυτώριο χιονοδρόμων» των χωριών του Τροόδους (ο Παπαθεοδότου από το Φοινί και ο Λάμπρου από τη Γαλάτα), μέσα από ένα πρόγραμμα δημιουργίας Κυπρίων αθλητών του σκι, που ξεκίνησε ο Όμιλος Χιονοδρόμων Κύπρου από το 1964. Μέχρι τότε η Κύπρος συμμετείχε είτε ως διοργανώτρια χώρα είτε ως φιλοξενούμενη (Λίβανος, Ελλάδα) σε μικρούς διεθνείς αγώνες χιονοδρομίας, με αξιοσημείωτες επιτυχίες σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Το 1978 όμως ήταν χρονιά-σταθμός για την κυπριακή χιονοδρομία, γιατί η Κύπρος πληρούσε τα κριτήρια και έκανε την παρθενική της παρουσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι FIS. Ο Παπαθεοδότου θυμάται ότι τότε εκπροσώπησαν την Κύπρο χωρίς τις ενδεδειγμένες στολές που φορούσαν αθλητές άλλων χωρών, αλλά με ένα πλεκτό πουλόβερ. Η «γονατισμένη» οικονομικά Κυπριακή Δημοκρατία, που στα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή μετρούσε τις πληγές της και προσπαθούσε να περισώσει ό,τι μπορούσε, δεν μπορούσε ούτε και σε αυτό το θέμα να βοηθήσει. Εκείνη τη χρονιά αγωνίστηκαν με τον θρυλικό Σουηδό Ίνγκεμαρ Στένμαρκ, τον μεγαλύτερο σκιέρ όλων των εποχών, με μερικά από τα ρεκόρ του να μην έχουν καταρριφθεί μέχρι σήμερα.

.

 

 

 

.

 

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Δρουσιώτης από τη Λεμεσό θυμάται με πόση αγωνία περίμενε από παιδί, από τη δεκαετία του 1970, να αρχίσει κάθε χρονιά η χιονοδρομική σεζόν, για να τον πάρει μαζί του στον Όλυμπο του Τροόδους ο ενήλικας γείτονάς του και πρωτοπόρος χιονοδρόμος της Κύπρου Παύλος Πελαγίας. Αρκετές φορές χρειάστηκε να αφήσουν το αυτοκίνητο κάπου κοντά στην πλατεία Τροόδους και να συνεχίσουν με τα πόδια μέχρι το Χιονοδρομικό, γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί λόγω χιονόπτωσης. Για δεκαετίες ο Ανδρέας Δρουσιώτης είναι δραστήριο μέλος του Ομίλου Χιονοδρόμων Κύπρου, αλλά και σε κατοπινό στάδιο της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου, που είναι μετεξέλιξη του Ομίλου.

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.