Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση με τους οδηγούς που πιάνουν τιμόνι ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών. Πρώτα το άλκοτεστ και μετά το νάρκοτεστ, παίρνουν φωτιά κυρίως το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, με την Τροχαία να μετρά περί τους πέντε νεκρούς οδηγούς τον χρόνο που ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ή και τα δυο μαζί. 

Κόκκινο κτυπούν κάθε βράδυ τα μηχανάκια της Τροχαίας, είτε αφορούν άλκοτεστ είτε νάρκοτεστ, που ακόμα και εν καιρώ πανδημίας και καραντίνας, καταγράφονταν παραβάσεις οδηγών που είχαν κάνει χρήση ουσιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, τα οποία παρέθεσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρίστος Ανδρέου, μόνο τον περασμένο μήνα καταγγέλθηκαν 67 οδηγοί που πιάστηκαν στο νάρκοτεστ. Επίσης, το 2021 καταγγέλθηκαν άλλοι 690 οδηγοί, το 2020 καταγγέλθηκαν 744 οδηγοί και το 2019 εντοπίστηκαν 575 οδηγοί να βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών. Από τις αναλύσεις δειγμάτων σάλιου στο Κρατικό Χημείο, διαπιστώθηκε ότι η πιο διαδεδομένη ουσία με την οποία εντοπίστηκαν οδηγοί ήταν η κάνναβη και ακολουθεί η κοκαΐνη και οι μεθαμφεταμίνες. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι για νάρκοτεστ γίνονται στοχευμένα και η δίωξη γίνεται μετά από ανάλυση των δειγμάτων στο Κρατικό Χημείο.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού πολύ εύκολα και ασυνείδητα, οδηγοί πιάνουν τιμόνι ενώ προηγουμένως είχαν καταναλώσει οινόπνευμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρσι καταγγέλθηκαν 2.311 οδηγοί μετά από 27.953 ελέγχους (ήταν μειωμένοι οι έλεγχοι λόγω μέτρων κατά της πανδημίας), ενώ το 2020 πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τροχονόμων 3.911 οδηγοί μετά από 44.576 ελέγχους. Το 2019 οι καταγγελίες εκτοξεύτηκαν αφού έφτασαν τις 7.188 μετά από 80.644 ελέγχους. Το 2018 έγιναν 102 χιλιάδες έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 6.140 καταγγελίες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μόνο τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής στην Πάφο καταγράφηκαν 17 περιπτώσεις οδηγών που βρίσκονταν υπό την επήρεια ουσιών. Οι 13 οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ και οι άλλοι πέντε είχαν καταναλώσει ναρκωτικά. 

Οι πέντε υποθέσεις με ναρκωτικά αφορούσαν 22χρονο, 45χρονο κάτοικο χωριού της επαρχίας Πάφου, 49χρονο μόνιμο κάτοικο Πάφου, 25χρονο μόνιμο κάτοικο Πάφου, και 33χρονη.