Για την αναπροσαρμογή των προνοιών του πλάνου αλλαγής των προϋποθέσεων εισόδου ανά κατηγορία χώρων και επικινδυνότητας εργάζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιστήμονες και υπουργείο Υγείας, αφού η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έγκριση του από την Κυβέρνηση, υποχρεώνει σε προσαρμογή των διαφοποιήσεων στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, χωρίς να αποκλείεται βεβαίως πισωγύρισμα, αφού οι χαλαρώσεις που εφαρμόστηκαν από την περασμένη εβδομάδα συνέπεσαν με την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα άνοδο των επιδημιολογικών δεικτών. 

Προς το παρόν, όπως πληροφορούμαστε, η κατηγοριοποίηση των χώρων και δραστηριοτήτων σε ό,τι αφορά το επίπεδο επικινδυνότητας τους για τη διασπορά του ιού, παραμένει ως είχε στον αρχικό σχεδιασμό, ωστόσο αλλαγές έχουν ήδη προταθεί σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου με την αύξηση ή μείωση του χρόνου διάρκειας των αρνητικών πιστοποιητικών εξέτασης (τεστ) ανά ομάδα πληθυσμού (ανάλογα με το εμβολιαστικό ιστορικό).

Σταθερή παραμένει και η εισήγηση για κατάργηση των προϋποθέσεων εισόδου, κατάργηση δηλαδή του SafePass, σε χώρους όπως οι υπεραγορές, οι φούρνοι, τα περίπτερα και τα φαρμακεία, παρά το γεγονός ότι από πλευράς κάποιων εκ των επιστημόνων δεν έχει εκφραστεί, δημόσια τουλάχιστον, ξεκάθαρη άποψη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έπιασαν οροφή οι εμβολιασμοί για Covid-19

Την ίδια ώρα, κατά τη σύσκεψη του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα τεθούν, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» προς συζήτηση, και εισηγήσεις για περαιτέρω χαλάρωση ή «αναπροσαρμογή», όπως είναι ο νέος όρος που υιοθετήθηκε το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Υγείας, μέτρων ή/και περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και αρκετούς μήνες.

Στο τραπέζι, η επέκταση του προγράμματος  «Test to stay» και σε άλλους τομείς, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και νέες αλλαγές στον χρόνο υποχρεωτικού περιορισμού κρουσμάτων και επαφών ενώ γίνονται σκέψεις και για οριστικοποίηση πλάνου επιπρόσθετων αναπροσαρμογών το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, υπάρχει το ενδεχόμενο, κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης να ληφθούν τελικές αποφάσεις οι οποίες όμως θα έχουν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, ημερομηνίες που θα αφορούν την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα του μήνα. 

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διαδικασία επικαιροποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν σε διάφορους χώρους και δραστηριότητες με στόχο πάντα την προσαρμογή των απαιτήσεων τους στα δεδομένα της νέας φάσης της πανδημίας. Υπό επεξεργασία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», βρίσκονται τα πρωτόκολλα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας, γυμναστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων κ.λπ. ενώ γίνονται σκέψεις και για άρση του μέτρου βάσει του οποίου απαιτείται πιστοποιητικό απολύμανσης από επιχειρήσεις σε περιπτώσεις κατά τις οποίες εντοπίζεται θετικό περιστατικό μεταξύ των εργαζομένων τους. Η συγκεκριμένη απαίτηση, κρίθηκε ήδη τόσο από το υπουργείο Υγείας, όσο και από τους επιστήμονες ως αχρείαστη, καθώς είχε περιληφθεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, με τα δεδομένα που επικρατούσαν εκείνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

 Το τι θα ισχύει και τι όχι θα αποφασιστεί βεβαίως οριστικά από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, και σίγουρα δεν αποκλείεται και από πλευράς κάποιων εκ των μελών της ΣΕΕ να ζητηθεί περισσότερος χρόνος για επεξεργασία των νέων επιδημιολογικών δεδομένων πριν τον καταρτισμό ενός μακροπρόθεσμου πλάνου χαλαρώσεων ή αναπροσαρμογών, δεδομένης και της χρονικής περιόδου που διανύουμε η οποία χαρακτηρίζεται από συχνές συναθροίσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. 

Δεδομένο όμως, πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις οι οποίες, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, θα αφορούν τις προϋποθέσεις εισόδου (SafePass), στους διάφορους χώρους ή δραστηριότητες.