Στην επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία διέπουν τη λειτουργία των σχολείων, με βάση τις αναθεωρημένες οδηγίες του υπουργείου Υγείας όπως αυτές ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Τόσο τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, όσο και οι επικαιροποιημένες οδηγίες διαχείρισης περιστατικών COVID-19 σε σχολική μονάδα, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, με τις αλλαγές στα εν λόγω κείμενα να κρίθηκαν αναγκαίες ούτως ώστε να είναι προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα. Τα θέματα αυτά, για τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχουν σταλθεί εγκύκλιες οδηγίες στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας, προσαρμόζονται αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας και τροποποιούνται όταν κρίνεται αναγκαίο. 

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία, τα οποία έχουν ενταχθεί στο επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο, είναι το τι ισχύει στην περίπτωση των στενών επαφών στην Προδημοτική Εκπαίδευση. Παρά το ότι δεν έχει αλλάξει ο ορισμός της στενής επαφής, ωστόσο κρίθηκε σημαντικό να ξεκαθαριστεί και στο πρωτόκολλο, ότι και στα νηπιαγωγεία ισχύει ό,τι και στα υπόλοιπα σχολεία των άλλων βαθμίδων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «οι στενές επαφές στα νηπιαγωγεία θα περιορίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες διαχείρισης των στενών επαφών που ισχύουν για όλα τα σχολεία. Οι διευθύνσεις των νηπιαγωγείων, δημόσιων και ιδιωτικών, πρέπει να προβαίνουν σε αυστηρή ιχνηλάτηση. Τα παιδιά που πρέπει να περιοριστούν θα το κάνουν, αλλά όσα παιδιά δεν αποτελούν στενές επαφές, είτε είναι στενές επαφές, αλλά λόγω εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης και βάσει των ισχύοντων πρωτοκόλλων του υπουργείου Υγείας εξαιρούνται του περιορισμού, θα συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο με φυσική παρουσία. Πρέπει να τηρούνται αυστηρά και σχολαστικά οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ακολουθούν το πρωτόκολλο εξέτασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας». 

Το σημείο αυτό κρίθηκε αναγκαίο όπως διευκρινιστεί καθώς στην περίπτωση των νηπιαγωγείων, σε αρκετές περιπτώσεις, έκλειναν ολόκληρα τμήματα με τον εντοπισμό ενός κρούσματος καθώς όλα τα παιδάκια θεωρούνταν ως στενές επαφές.